Declaratia de intentie a ministrului Mediului de a inunda anumite zone ale tarii, a alertat pe brailenii din Insula Mare a Brailei, mai ales cind acestia s-au gindit ca e posibil sa isi paraseasca casele * Declaratii in exclusivitate pentru cotidianul nostru ale unor ministri si secretari de stat implicati mai mult sau mai putin in luarea acestei decizii

In cadrul aparitiei pe posturile de televiziune din data de 13 aprilie anul curent, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a informat ca avind in vedere nivelele in crestere ale fluviului Dunarea, se preconiza practicarea unei deschideri in digurile de protectie a unor incinte provocind inundarea controlata a unor zone de pe teritoriul tarii.

Conform celor declarate de Sulfina Barbu, in cursul zilei de ieri, 14 aprilie anul curent, la sediul Ministerului Mediului, urma ca specialistii convocati in acest scop sa prezinte solutiile tehnice pentru realizarea acestor masuri.

Printre zonele propuse, deocamdata, pentru inundarea controlata pe harta aratata de ministrul Mediului, figura si Insula Mare a Brailei in totalitatea ei.

In ultimele doua saptamini, salariatii TCE 3 Brazi alaturi de forte dirijate de la ANIF Braila au depus eforturi considerabile, in ceea ce priveste consolidarea digurilor existente obtinind rezultate notabile, cu forte proprii, de natura sa impiedice patrunderea apelor in incinta indiguita.

"Nu stiu nimic despre acest lucru - ne-a declarat in exclusivitate in noaptea de joi spre vineri ministrul secretar de stat la Ministerul Integrarii Europene, Istvan Csutak, dupa ce braileni din Insula Mare a Brailei ne-au semnalat acest lucru alarmati de posibilitatea de a-si parasi locuintele - Probabil ca este o alegere tragica dar luata pe considerente obiective.

Cu siguranta as fi optat cu inima grea dar numai in situatia in care nu ar fi existat alternativa. Aceasta hotarire pare destul de brutala si dupa parerea mea, reprezinta o intimplare cit se poate de tragica.

Atunci cind am de luat decizii tragice si nu am de ales, incerc s-o aleg pe cea mai putin daunatoare. Din fericire, nu sint eu cel pus sa ia o asemenea decizie si ii vad pe colegi ca incearca sa ofere nivelului decizional mai multe solutii ca sa poata alege".

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, sustinea in aceeasi noapte ca nu a auzit de asa ceva si ca sub nici o forma nu concepe acest lucru. "Nu m-a informat nimeni de asa o chestiune. Miine ( n.r. 14.06.2006) avem intrunirea Comandamentului Central la ora 9.00 si cred ca nu se va ccepta acest lucru".

Comandantul Inspectoratului Judetean de Politie Braila, Catalin Chivu preciza, la rindul sau ca "nu este adevarat zvonul privind inundarea Insulei Mari a Brailei".

Nici jandarmii braileni nu fusesera informati de aceasta masura, purtatorul de cuvint Iulian Timofei sustinind ca "nu am primit absolut nimic. In orice caz, noi sintem pregatiti in orice moment sa intervenim. La aceasta ora (n.r. 23.24) avem 1/3 din cazarma.

Interpelat de noi, tot in scopul de a clarifica daca Insula Mare va fi sau nu inundata in zilele urmatoare, ministrul secretar de stat in Ministerul Mediului, Costin Popescu, ne-a spus ca nu stie nimic de acest lucru si ne-a intermediat legatura cu Lucia Varga, ministru secretar de stat la Ape Ministerul Mediului, care preciza ca "sub nici o forma nu se inunda terenurile.

Am facut o analiza ca sa vedem ce masuri putem lua. Am dispus ca la sistemul de gospodarire a apelor sa se verifice zona respectiva, suprafata cultivata, locuintele, anexele gospodaresti, etc.

Miine vom lua decizia dar trebuie sa precizez ca s-a facut o analiza, respectiv care sint avantajele sau dezavantajele in cazul in care s-ar recurge la o asemenea masura.

Noi am propus pentru Comitetul National pentru Situatii de Urgenta anumite solutii si din acest motiv trebuie sa tinem cont si de sugestiile comitetelor de urgenta din fiecare judet riveran Dunarii.

Masura inundarii Insulei Mari a Brailei nu se va lua in cazul in care se constata ca solutia respectiva nu este viabila si nu se preteaza.

Miine se va lua o decizie dar abia dupa ce vom identifica toate posibilitatile, mai ales ca la intilnirea de miine vor participa factori de decizie din cadrul tuturor sectoarelor implicate in aceasta actiune. De asemenea, am dat dispozitie la prefecti sa fie pregatiti in aceasta situatie deosebita".

Pierderi incalculabile in cazul inundarii Insulei Mari a Brailei

Una dintre societatile cele mai afectate de posibila inundare a Insulei Mari a Brailei este TCE 3 Brazi.

Directorul acesteia, Lucian Buzdugan, este convins ca fata de planul preconizat de ministrul Mediului Sulfina Barbu, "trebuie sa aratam ca in cazul realizarii lui, pierderile inregistrate vor fi incalculabile, sens in care ne permitem sa exemplificam urmatoarele: in cazul inundarii Insulei Mari a Brailei ar trebui sa se aiba in vedere configuratia ei plana traversata de numeroase canale de irigatii si de alte amenajari funciare, fapt care ar duce la evacuarea apei din incinta intr-un termen extrem de lung.

Acest lucru va conduce pe cale de consecinta directa la impiedicarea efectuarii oricaror lucrari agricole in acest an; toate amenajarile funciare de drenare si irigatie vor fi distruse fiind foarte discutabila repunerea acestora in functiune; in interiorul insulei sint peste 12.000 tone de ingrasaminte chimice, in special azotoase, 120 tone insectofungicide si erbicide, 120.000 litri de motorina si 5.000 tone de seminte tratate. ~n cazul inundarii insulei exista un pericol potential si de neinlocuit pentru producerea unei adevarate catastrofe ecologice prin deversarea acestora in apa.

Deponii vor afecta pe durata indelungata atit prin calitatile lor cit si prin colmatarea canalelor de irigare si ar impiedica posibilitatea reluarii activitatii agricole pentru un termen lung.

In plus, nu trebuie neglijat faptul ca Insula Mare a Brailei este traversata de o conducta magistrala de gaz metan, tot in incinta respectiva existind si 3 statii de 110 KW care ar produce lipsirea de energie electrica a unei importante zone de pe teritoriul Romaniei.

Posibilitatea de evacuare a locuitorilor din cadrul celor doua comune Marasu si Frecatei cu satele aferente, cit si a patrimoniului, sint extrem de reduse si esential diminuate datorita cresterii nivelului Dunarii, singurul punct de trecere cu bacul datorita imprejurarii aratate fiind practic disfunctionalizat.

De asemenea, trebuie sa tinem cont si de faptul ca transportul de urgenta din interiorul perimetrului este practic paralizat ca urmare a ultimelor ploi, ceea ce ar face imposibila orice eventuala masura de evacuare ori de interventie in sprijinul celor aflati in pericol.

Acestea sint doar citeva argumente care pledeaza impotriva deciziei de neacceptat de cei care traiesc si muncesc in aceasta incinta de peste 72.000 de hectare".

Aflat la ananghie, prefectul Brailei imposibil de abordat

Intentionind sa aflam si opinia prefectului Brailei referitoare la acest subiect fierbinte, spre deosebire de secretarii de stat sau chiar de ministri, Nicolae Mitroi a fost aproape imposibil de abordat.

Pur si simplu reactia domniei sale la intrebarea noastra privind soarta insulei, s-a limitat doar la un repetabil "Buna seara" punctat de un ton de telefon.

Si cum noaptea, uneori, se dovedeste a fi un sfetnic bun, se pare ca si prefectul nostru si-a dat seama de actul sau incalificabil si abordat din nou a doua zi, ne-a raspuns intrebarilor noastre, firesti de altfel.

Trebuie sa specificam faptul ca spre deosebire de seful sau, subprefectul Dumitru Popa a avut amabilitatea sa ne raspunda in aceeasi noapte, chiar daca a precizat ca nu stie nimic concret vizavi de subiectul respectiv.

Abordat din nou, prefectul ne-a declarat ca ieri, cotele apelor Dunarii sint in crestere, iar "situatia se afla sub control" si se actioneaza cu toate fortele pentru intarirea digurilor de aparare impotriva inundatiilor.

Cele mai delicate situatii erau inregistrate in zona Varsatura -Chiscani, la Marasu si in zona fermei Pantea din Insula Mare a Brailei. Pe linga angajatii A.N.I.F. si TCE 3 Brazi, la actiuni a participat un grup de militari genisti si localnici.

Comandamentul National pentru Situatii de Urgenta a hotarit in cursul zilei de ieri interzicerea circulatiei pe Dunare si a stabilit 3 zone din tara, situate in judetele Dolj, Giurgiu si Ialomita in care vor avea loc deversari controlate ale apelor Dunarii.

Atit prefectul Mitroi, cit si subprefectul Popa au declarat tot ieri ca, cel putin deocamdata, nu se pune problema unei deversari controlate a Dunarii in Insula Mare a Brailei.