Ieri dimineata, la ora 6.00, la Braila, se inregistrau 667 cm, cu 8 cm in plus fata de aceeasi perioada a zilei precedente, iar pina la ora 12.00, se mai adaugasera 3 cm. Potrivit primarul Constantin Cibu, Dunarea continua "sa creasca.

Practic, orasul Braila nu este afectat, doar Zona libera din Portul Braila. Noi incercam, la ora actuala, sa scoatem apa din aceasta zona care a ajuns datorita returului pe canalizarile pluviale, dar se pare ca daca va mai creste apa, vom abandona aceasta actiune si lasam apa sa intre.

Nu va depasi 50 cm in zona respectiva. Orasul nu va fi afectat, in afara de zona mai joasa de pe faleza".

Pentru a face fata cu bine inundatiilor, in Braila au fost adusi, simbata seara, 100 de saci, de tehnologie noua, folositi doar in Occident. Este pentru prima data cind saci de acest tip sunt adusi in Romania si se asteapta sa se probeze eficienta lor.

Acestia vor putea face fata tuturor inundatiilor provocate de Dunare sau de ploile in exces. In acesti saci se gaseste o materie hidroscopica care absoarbe apa si practic nu ii da voie sa treaca mai departe.

Primarul Cibu sustine ca inca nu se stie daca "pot fi reutilizati si de cite ori, o sa primim miine prospecte si practic si Primaria va avea un stoc de astfel de saci pentru orice interventii de genul asta. Acesti saci pot fi utilizati nu doar la inundatii ci si la ploi deosebite cum am avut anul trecut.

S-ar putea construi si baraje pe unele drumuri. Sper ca pretul sa fie destul de accesibil ca sa putem realiza un stoc corespunzator".

Deoarece este pentru prima data cind se foloseste o asemenea tehnologie, pentru a-i testa eficienta a fost la fata locului si Beatrice Popescu, consilierul personal al secretarului de stat pentru Ape, Lucia Varga, din Ministerul Mediului si Gospodarirea Apelor,care ne-a declarat: "Am venit la Braila sa incercam cum se comporta la contactul cu apa.

Ca mijloc modern de aparare impotriva inundatiilor, acesti saci care contin o substanta hidroscopica, dupa udarea lor la circa 3-5 minute, se umfla, fiind totodata maleabili, putindu-se aseza foarte bine unul peste altul, astfel incit linia de aparare sa fie continua, fara sa permita apei sa treaca dinspre partea inundata spre partea aparata.

Accesul sacilor la locul unde este neaparat nevoie de ei se usureaza destul de mult, avind in vedere faptul ca, in general, digurile sunt pline de apa si nisip, care trebuie carat precum si oamenii care incarca nisipul pentru metoda clasica.

In unele locuri este destul de greu de realizat. Consideram ca acest mijloc modern pe care l-am testat asta seara poate constitui un viitor in ceea ce priveste materialele impotriva inundatiilor.

Ministerul Mediului incearca prin toate mijloacele ca pe linga tot ce este traditional in apararea impotriva inundatiilor in Romania, sa introduca tot ce este nou in materie de aparare in toata lumea, in asemenea maniera incit totul sa se faca usor si bunurile aflate in calea apelor sa fie mult mai bine protejate".

Din surse neoficiale, redactorii nostri au aflat faptul ca un astfel de sac costa aproximativ 200.000 lei, iar valoarea totala a celor 100 de saci, respectiv 20 de miioane, a fost achitata de insusi consilierul Beatris Popescu.

In ciuda acestui gest de bunavointa din partea autoritatilor statului, problema cea mai mare o constituie faptul ca unii dintre acesti saci au fost calcati in picioare si chiar si cu autoturismele. Acest lucru este cu atit mai surprinzator cu cit, accesul autoturismelor in aceasta perioada critica este interzis.

Vandalii acestui oras nu sunt constienti ca unele dintre faptele lor pun in pericol siguranta Brailei. Astfel, in urma unor fapte negindite, unii braileni au distrus sacii unici in tara si adusi cu greu pentru a ne proteja de inundatii.