Politia italiana a repurtat un succes rasunator prin arestarea, marti, 11 aprilie, a celebrului boss mafiot, Bernardo Provenzano. O echipa complexa, coordonata de Procuratura antimafia, a reusit sa identifice, dupa o activitate de supraveghere care a durat peste sase ani, cercul persoanelor apropiate „Nasului" si, astfel, sa-l localizeze.

In acea dimineata, politistii condusi de Renato Cortese, procurorul adjunct Giuseppe Pignatone, Michele Prestipino si Marzia Sabella, de la Directia regionala antimafia din Palermo, au urmarit traseul unui pachet plecat de la casa in care locuiau sotia lui Provenzano, Saveria Palazzolo, si fiul sau, Angelo, in localitatea siciliana Corleone.

Cautat de 43 de ani

Bernardo Provenzano, considerat capul mafiei siciliene, era cautat de 43 de ani de intreaga politie din Peninsula si de Interpol, fara ca, pana la acea data sa fi existat indicii suficiente pentru a-l captura. Marti dimineata, echipa de supraveghre l-a urmarit pe un barbat, cunoscut pentru legaturile sale cu mediile mafiote, care a luat un pachet de la locuinta sotiei bossului.

Asa au ajuns intr-o mica localitate, Monte dei cavalli, la o cladire in paragina, care parea abandonata. In momentul in care complicele a batut in usa, aceasta s-a deschis si o mana a preluat pachetul. Chiar daca nu aveau certitudinea ca este vorba de Provenzano, cei 30 de politisti au intervenit in forta si, in cateva minute, au pus mana pe „Nas".

Renato Cortese a spart usa si s-a trezit fata-n fata cu mult-cautatul infractor, care nu a opus rezistenta si nu a scos un cuvant. Lipsa sa de reactie i-a determinat pe politisti sa nu-i puna catusele.

Aplauze la scena deschisa

Procurorul National Antimafia, Piero Grasso, a sosit la sediul politiei din Palermo, cu cateva minute inainte ca Provenzano sa fie adus de agentii care il capturasera. Multimea adunata in fata Chesturii l-a aplaudat indelung pe magistrat, iar cand a aparut si mafiotul, aceeasi multime a izbucnit in urlete.

„Ticalosule! Ticalosule!", strigau unii, in timp ce altii cantau „adevarata Sicilie suntem noi". In acest timp, Piero Grasso, la fereastra de la etajul Chesturii, observa zambind cum Land Rover-ul gri-metalizat, avandu-l la bord pe seful mafiei siciliene, trecea pragul unitatii militare.

Procurorul national antimafia a declarat ca „a fost o operatiune de inalta tehnica investigativa, desfasurata fara nici un fel de contributie externa" si a apreciat ca Bernardo Provenzano, la cei 73 de ani ai sai, arata foarte bine, chiar daca putin mai batran decat fotografiile de pe fisa politiei.

O vasta operatiune antimafia

Procurorul militar Michele Prestipino a tinut sa precizeze ca mafiotul a fost prins nu atat datorita informatiilor confidentiale, cat a eforturilor politiei. Fiecare pachet care pleca din casa vreunui apropiat sau a unei rude de-a lui Provenzano era urmarit, de la o destinatie la alta cu ajutorul unor telecamere amplasate la kilometri distanta.

Marzia Sabella a explicat ca „pachetul cu lenjerie curata a plecat de la casa sotiei lui Provenzano si, dupa mai multe ocolisuri, a ajuns la un conac situat la circa 2km de Corleone".

Toate aceste conace erau supravegheate de ma multe luni, dupa cum a precizat seful Directie centrale anticrima, din cadrul Departamentului de Stat, Nicola Cavaliere, iar acesta, in mod deosebit, deoarece, de curand, fusese instalata televiziunea prin cablu si soseau numeroase pachete cu alimente.

„Capturarea lui Provenzano – afirma procurorul adjunct Giuseppe Pignatone si procurorii militari Michele Prestipino si Marzia Sabella, din cadrul Departamentului regional antimafia – este rezultatul extraordinar al unei activitati desfasurate in tacere, cu rabdare, hotarare si incomparabil profesionalism al fortelor de ordine".

„Aceasta arestare – concluzioneaza cei trei procurori – este fructul unui program de anchete pe care Procuratura din Palermo a reusit sa-l duca la bun sfarsit, dupa ani de munca, si care, in timp, a dus la distrugerea retelei care il proteja pe fugar, precum si la arestarea a numerosi sefi mafioti locali, care ii asigurau lui Provenzano, suprematia.

Un grup de super-politisti

Cei 30 de agenti ai politiei nationale, condusi de Renato Cortese si coordonati de Prestipino si Sabella, formeaza un grup a carui activitate avea ca scop exclusiv prinderea lui Bernardo Provenzano. Timp de sase ani, ei au fost pe urmele „Nasului", au strabatut toata Sicilia, au controlat satele de munte si au identificat sute de complici, reconstituind, astfel, reteau de protectie.

Procurorul national antimafia, Piero Grasso, a apreciat ca „activitatea echipei lui Cortese a facut posibila arestarea lui Provenzano, deoarece a reusit sa descopere, incetul cu incetul, lumea care se invartea in jurul bossului mafiot".

„Agentii au fost capabili sa descopere, in acesti ani, reteaua de intelegeri si complicitati din jurul lui Provenzano, din care faceau parte oameni de afaceri, ingineri si chiar oameni politici", a mai afirmat Piero Grasso.

Procurorul national antimafie a mai declarat ca echipa de super-politisti a identificat si anihilat si complicii care ii furnizau mafiotului informatii precise asupra stadiului anchetei deschise impotriva sa.

Aprecieri nationale

Presedintele Italiei, Carlo Azeglio Ciampi, printr-un mesaj adresat lui Piero Grasso si-a exprimat apreciere fata de activitatea dusa de Procuratura nationala antimafia, concretizata in arestarea lui Bernardo Provenzano, iar ministrul de Interne, Giuseppe Pisanu, a convocat o conferinta la palatul Viminale, sediul guvernului, pentru a detalia operatiune finalizata prin capturarea sefului mafiei siciliene.

„Cu arestarea lui Provenzano – a explicat ministrul italian de Interne – Cosa Nostra si-a pierdut seful indiscutabil, iar Statul a obtinut o victorie decisiva in lupta impotriva criminalitatii organizate".