Daca esti student la o facultate acreditate, chiar si particulara, ai ceva cunostinte de engleza la nivel conversational si vrei sa ajungi pentru trei luni sa vezi si sa muncesti in America atunci poti apela la programul Work&Travel. Recrutarile au inceput deja si se vor incheia la 10 mai 2006.

Visul american ti se poate implini asa cum i s-a implinit si lui Liviu Mihaiu. El a ajuns anul trecut timp de trei luni sa lucreze la un cazino din statul Nevada si a reusit sa se intoarca in Romania cu aproape 9.000 de dolari.

Pretul unei plecari in State ajunge undeva pe la 1.200 de dolari, banii pe care dupa cum spun cei intorsi de acolo reusesti sa ii recuperezi in primele saptamani de lucru. Liviu a reusit sa se imprumute de suma de care avea nevoie pentru a isi atinge visul.

Cu toate ca programul prin care Liviu a ajuns in State nu mizeaza foarte mult pe castig, ci mai mult pe posibilitatea de a i se oferi o experienta inedita, nu se poate ignora nici acesta.

Noroc cu polonezii

Imediat ce ai primit viza, dupa un interviu cu Ambasada, ajungi in avion, via America. Liviu a pornit spre America. Prima escala pe aeroportul JFK. Asta dupa ce in timpul aterizarii a putut sa vada Manhattan-ul plin de lumini. Pentru a schimba terminalele intre ele Liviu a folosit trenuletele suspendate, denumite de americani airtrain.

Sosirea in statul Nevada a reprezentat pentru Liviu o mare surpriza. „Oamenii sunt deschisi. Te ajuta fiecare cum poate. Daca te vad pe strada putin dezorientat te iau chiar si cu masina, pentru a te duce acolo unde trebuie sa ajungi.

Pentru americani masina reprezinta un necesar zilnic, pentru ca altfel nu au cum sa se deplaseze dintr-un loc in altul". Mare noroc a avut si Liviu, cand a primit „cadou" de la un cetatean polonez stabilit in America de 20 de ani o masina pe care sa o foloseasca pe timpul sederii lui acolo.

„Pentru Oswald a fost o mare fericire de a intalni europeni de-ai lui si sa schimbe impresii cu noi, de ce se mai intampla pe continent. De aceea ne-a imprumutat masina pe numai 100 de dolari timp de trei luni".

Bacsisuri grase la „aparate"

Liviu a lucrat intr-un cazino, unde avea de supravegheat o serie de aparate mecanice, cu jocuri de noroc. Spre deosebire de cele din Romania, cele din America erau programate in asa fel incat la cateva minute cineva castiga. Liviu trebuia sa ii ofere „premiantului" suma castigata si sa il felicite.

Singurul lucru mai greu pe care il facea Liviu era sa se asigure ca cei care intra in cazino au peste 21 de ani. „Mi s-a spus de la bun inceput ca pot da pe cineva care mi se pare suspect afara si ii pot cere si cartea de identitate pentru a ma convinge daca are peste 21 de ani".

Pentru acest job Liviu Mihaiu castiga 6 dolari pe ora si cam 80-100 de dolari bacsisul. Acesta era obtinut de la clientii castigatori, reprezentand cam 5-10% din castig. „Lucram cam opt ore pe zi de la 17.00- 01.00, pentru ca asa imi alesesem eu tura.

Recunosc ca mi s-a sugerat ca pe aceasta tura se castiga cel mai bine. Intotdeauna erau „premianti", de aceea am ajuns sa strang la finele celor trei luni 9000 de dolari". Chiar daca Liviu a muncit, a preferat in orele libere sa vada tot ce se putea vedea.

El isi doreste sa repete experienta si anul acesta, insa in alt fel. Va merge sa cumuleze experienta in domeniul marketingului, fiind absolvent de Stiinte Economice la Sibiu.