Prahoveanul Gheorghe Dinu avea, la 25 de ani, ca majoritatea tinerilor de virsta sa, o iubita. Spre deosebire de ei, insa, se confrunta si cu probleme psihice, nu intotdeauna evidente. Iubita lui (al carei nume nu il pomenim din motive lesne de inteles) l-a parasit dupa ce a descoperit ca suferea de o afectiune mintala grava.

Ravasit de aceasta intimplare, Gica, cum ii spuneau putinii prieteni pe care-i mai avea, a incercat sa faca tot posibilul pentru a reinnoda firul idilei, dar fara succes.

Din pensia lui de boala ii cumparase prietenei un telefon mobil, pe care a incercat sa-l recupereze. Intr-o noapte, pe fondul consumului de alcool, al frustrarilor si regretelor, a decis sa-l recupereze. A asteptat-o pe fata, cind aceasta iesea de la serviciu si, mascat si inarmat cu un cutit, i-a luat telefonul.

Desi fata avea asupra ei bijuterii si bani, Gheorghe Dinu nu a vrut decit sa-si recupereze mobilul si, mai ales, sa-i traga fostei iubite o sperietura zdravana… Instanta de judecata nu a vrut sa tina cont de starea de sanatate a inculpatului, acesta fiind condamnat la sapte ani de inchisoare pentru tilharie.

"Auzeam voci, ma striga cineva"

In timpul urmaririi penale, expertiza psihiatrica a relevat faptul ca Gheorghe suferea de schizofrenie paranoida, ca fusese internat de trei ori in spitale de specialitate, ca era declarat inapt pentru satisfacerea stagiului militar. Cu toate acestea, concluzia expertizei a fost ca "are discernamint in raport cu fapta comisa"…

Avocatul apararii, Raluca Mihalcea, a solicitat instantei reexpertizarea lui Gheorghe si audierea medicului care il avea in ingrijire. Si asta, din mai multe motive. Unul era acela ca practica judiciara arata ca, in cazul schizofreniei paranoide, consumul de alcool determina pierderea discernamintului.

De asemenea, avocatul a solicitat internarea clientului intr-o institutie de specialitate, pe motiv ca starea sanatatii tinarului incumba un grad ridicat de pericol, atit pentru sine, cit si pentru cei din jurul sau. Toate aceste cereri au fost respinse, insa, fiind judecat si condamnat ca oricare altul. Una dintre declaratiile sale de la dosar, "Auzeam voci, ma striga cineva…", a fost, pur si simplu ignorata.

Drama unui om - vina unui sistem

Imediat dupa Paste, Gheorghe a avut o criza, motiv pentru care a fost dus la sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean an stare grava. Pentru ca nu i se putea asigura paza 24 de ore din 24 a fost readus la penitenciar. Citeva zile mai tirziu, pe 28 aprilie, in timp ce se afla de planton (?!), in timpul noptii, Gheorghe Dinu s-a spinzurat in toaleta, fiind descoperit de un detinut in jurul orei patru dimineata.

Pe certificatul sau de deces a fost scris "spinzurare atipica", un cuvint care i se potriveste perfect. Gheorghe Dinu, atipic prin afectiunea sa mintala, a murit dupa cum a trait: atipic. Asta, deoarece punctul de sprijin al streangului improvizat de el era situat sub inaltimea victimei.

Cum a fost posibil ca un bolnav psihic sa fie pus sa faca "planton"? Avocatul Raluca Mihalcea a tinut sa puncteze citeva aspecte legate de aceasta tragedie: "Practic, in acest caz, instanta s-a antepronuntat, adica l-a condamnat dinainte. In ciuda atit de laudatului principiu al aflarii adevarului, dreptul lui la aparare nu a fost respectat, pentru ca nu i s-a oferit posibilitatea de a se folosi de probe reglementate de lege.

Este trist ca soarta unui om sa depinda de disponibilitatea altuia de a-i permite sa se apere. Acest caz este expresia clara a modului in care se intelege la momentul actual actul de justitie. Si, ce este si mai trist, este ca trebuie sa moara un om ca sa vedem ca, in justitia romana, prezumtia de nevinovatie practic nu exista, iar principiul dreptului la aparare nu isi gaseste aplicabilitate!". Alte comentarii sint de prisos.