La Universitatea Valahia din Targoviste ilegalitatile se tin lant, sustin mai multi profesori universitari. Asta pentru ca studentii primesc note nu pentru cunostinte, ci in functie de sumele pe care le platesc pentru o nota de trecere. Potrivit unor documente pe care le detinem, 214 studenti de la facultatea de Stiinte Economice au primit notele - atentie! - in zilele cand nu au fost examene.

Mai mult, asa-zisul examen a fost sustinut in prezenta unui lector care nici macar nu preda materia pentru care s-a sustinut examenul, iar notele au fost trecute direct in registrul matricol, fara a mai fi consemnate in catalog.

Este vorba despre lectorul Florin Popescu, impotriva caruia chiar a existat o plangere penala pentru fals, dar care, la interventia deputatului Ioan Stan, a fost facut scapat de catre prim-procurorul Parchetului Dambovita, Adrian Mihai. Referitor la acest aspect, profesorul univ. dr.

Constantin Banu, membru corespondent al Academiei Romane, este decis sa faca o intampinare fata de decizia Parchetului, de a dispune NUP fata de lectorul Florin Popescu. Precizam ca suntem in posesia a catorva declaratii ale unor studenti, din care reiese ca acestia au platit diverse sume de bani, fara sa primeasca vreun document justificativ. De asemenea, toti au sustinut ca in sala era haos si fiecare a scris ce a vrut.

Normatori plantati pe post de profesori universitari

Se stie ca, potrivit legii, un profesor universitar care este angajat la stat nu poate preda la o universitate particulara. De asemenea, conform unor surse demne de incredere, la Valahia predau mai multi asa-zisi profesori universitari care nu au calitatile si nici cunostintele necesare pentru a ocupa posturi universitare.

In aceasta situatie este Adrian Mihai, prim-procuror al Parchetului Dambovita, dar si ingineri, normatori sau invatatori.

De fapt, sustin sursele, aducerea unor astfel de persoane in randul cadrelor universitare este necesara pentru a completa numarul de profesori universitari. Un alt scop este acela de a justifica existenta universitatilor, pentru a beneficia de fonduri de la stat.

Procurorul facut conferentiar

Revenind la sustinerea pseudo-examenului la care am facut referire mai sus, conform declaratiilor unor studenti, lectorul Florin Popescu a fost cel care i-a convocat la examen si tot el a trecut notele in registrul matricol, fara nici un drept.

Cel care avea calitatea legala de a examina studentii si de a pune notele in catalog si in registrul matricol era profesorul universitar Florin Cristian Gheorghe, seful catedrei de matematici.

Din discutiile pe care reporterul „Gazetei de Bucuresti" le-a avut cu profesorul Gheorghe, a reiesit ca „(…) atat studentii, cat si eu fusesem anuntati de secretarul facultatii ca respectivul examen ar fi trebuit sa aiba loc la alta data decat cea in care s-a desfasurat.

Apoi, ca sa legalizeze infractiunea, lectorul Popescu, in prezenta decanului Facultatii de Stiinte Economice, Ion Stegaroiu, mi-a cerut sa trec notele in catalog. Am refuzat sa subscriu la o astfel de ilegalitate si am sesizat conducerea universitatii, pe profesoul Cucui, insa fara nici un rezultat", ne-a mai spus profesorul Gheorghe.

A urmat o plangere penala impotriva lectorului Popescu, dar, cu ajutorul procurorului Mihai Adrian, totul s-a musamalizat foarte repede.

Deputatul si traficul de influenta

Trecerea sub tacere a infractiunii s-a facut cu largul concurs al lui Ioan Stan, deputat PSD, ne-a mai declarat profesorul Gheorghe.

„Mai mult, am chiar o inregistrare audio-video a declaratiei deputatului Stan, prin care recunoaste ca i-a dat dispozitie prim-procurorului Mihai Adrian, de la Parchetul Dambovita, sa dispuna neinceperea urmaririi penale in dosarul in care era cercetat lectorul Florin Popescu", ne-a mai spus profesorul Gheorghe.

Drept multumire pentru ca s-a conformat dispozitiilor deputatului, procurorul Adrian Mihai a fost numit conferentiar cu delegatie in cadrul universitatii sus-mentionate.

Atribuirea titlului de conferentiar este ilegala pentru ca procurorul Mihai nu are nici macar doctoratul, care reprezinta o conditie obligatorie pentru obtinerea acestui titlu, si nici nu a fost validat de catre Ministerul Invatamantului.

Intentii benefice tardive

De curand, de teama repercusiunilor, Ion Cucui, rectorul Univ. Valahia, i-a spus profesorului Cristian Gheorghe ca ar vrea sa ia masuri, dar nu poate pentru ca nu exista o hotarare judecatoreasca menita sa dispuna anularea notelor. Si asta in conditiile in care deja cei 214 fosti studenti in cauza si-au luat licenta.

Nu intelegem insa de ce rectorul Cucui nu a luat masurile corecte in momentul cand profesorul Gheorghe l-a informat despre ilegalitati?!