Baimareanul Lucian Muresan este cea mai inalta fata bisericeasca a catolicismului romanesc. Intronat prin bula papala la rang de Arhiepiscop Major (corespondent al Patriarhului ortodox), este foarte probabil ca, intr-un viitor nu foarte indepartat, greco-catolicul baimarean sa primeasca demnitatea de Cardinal.

Prin intronarea baimareanului Lucian Muresan in rang de Arhiepiscop Major, Papa Benedict al XVI-lea a dat un semnal asupra importantei deosebite pe care o acorda bisericilor rasaritene greco-catolice carora vrea sa le redea statutul confiscat de dictatura comunista.

Primul pas, mai multa autonomie prin inaltarea Bisericii Greco-Catolice la rang de Arhiepiscopie Majora (echivalentul Patriarhiei ortodoxe). In 30 aprilie, la Blaj, procesiunea solemna pornea de la Castelul arhiepiscopal catre Catedrala „Sfanta Treime".

In coloana procesionala, alaturi de credinciosi, Cardinalul Ignace Moussa I Daoud (Prefect al Congregatiei pentru Bisericile Orientale), Arhiepiscopul Jean Claude Perisset (Nuntiul Apostolic in Romania), Cardinalul Lubomyr Husar (Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene), Episcopul John Michael Botean (al Eparhiei de Canton, Ohio), Episcopul Marcel Mojses (al Presovului - Slovacia), Monseniorul Vanghelo Blagovest (Vicar General al Exarhatului Catolic Apostolic al Bulgariei), zeci de episcopi si inalti prelati din Europa si America. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist, a refuzat sa participe la eveniment.

Dupa celebrarea Sfintei Liturghii, Nuntiul Apostolic a dat citire celor doua Bule papale din 16 decembrie 2005 prin care Papa Benedict al XVI-lea a ridicat Provincia Mitropolitana a Romanilor Uniti cu Roma la rangul de Biserica Arhiepiscopala Majora, iar pe Mitropolitul acesteia, in demnitate de Arhiepiscop Major.

Mentionam faptul ca in Europa mai exista o singura Biserica Greco-Catolica cu acest statut, cea din Ucraina. Cardinalul Ignace Moussa I Daoud a transmis mesajul Papei, amintind ca istoria Bisericii Greco-Catolice din Romania a inceput in 7 mai 1700, cand Episcopul Atanasie a ratificat Unirea cu Scaunul Romei.

Trimisul Papei a mai pomenit numele Episcopului Ioan Inocentiu Micu (care a determinat catolicismul sa numeasca Blajul, „Mica Roma"), a Cardinalului Iuliu Hossu (caruia Papa Paul al VI-lea ii conferise purpura de cardinal, fara sa fi putut face public acest fapt) si a ultimului Cardinal roman, Alexandru Todea (intronat de Papa Ioan Paul al II-lea).

ULTIMA ORA: Sesiunea de toamna a Conferintei Episcopilor Catolici din Romania se va desfasura in Baia Mare, in 26-27 septembrie 2006.

Semnificatia ridicarii la rang de Arhiepiscop Major

Conform canoanelor 151 si 152 din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale, „Arhiepiscopul Major este Mitropolitul unui Sediu determinat sau recunoscut de catre autoritatea suprema a Bisericii; acesta prezideaza o intreaga Biserica sui iuris care nu este investita cu titlul patriarhal.

(…) Ceea ce se spune in dreptul comun despre Bisericile Patriarhale sau despre Patriarh, se intelege ca se va aplica si Bisericilor arhiepiscopale majore si Arhiepiscopilor majori." Cu alte cuvinte, prin bula papala si acceptul desfasurarii Sfintei Liturghii cu ritul intronarii, Papa Benedict al XVI-lea a conferit Provinciei Mitropolitane a Romanilor Uniti cu Roma, rangul de Biserica

Arhiepiscopala Majora (sinonima cu Patriarhia ortodoxa), iar lui Lucian Muresan, rangul de Arhiepiscop Major (sinonim cu Patriarhul ortodox).

Arhiepiscop Major Lucian Muresan, baimareanul din varful catolicismului

Lucian Muresan s-a nascut la 23 mai 1931 in comuna maramureseana Ferneziu, azi cartier al Baii Mari. A fost al zecelea din cei doisprezece copii ai familiei lui Petru si Maria Muresan. A visat sa devina preot greco-catolic, ideal imposibil pentru tanarul de atunci, in conditiile in care, in 1948, Biserica Romana Unita a fost scoasa in afara legii comuniste.

In 1955, la sugestia Episcopului Iuliu Hossu si la propunerea lui Silvestru Augustin Prundus, a fost primit in mod exceptional, alaturi de inca patru tineri greco-catolici, in Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Alba Iulia, sectia romana.

In anul IV de Teologie, Departamentul Cultelor a aflat de acceptarea celor cinci si a solicitat Episcopiei romano-catolice de Alba Iulia sa-i exmatriculeze. A fost momentul in care Securitatea a deschis Dosarul de Urmarire Informativa a actualului Arhiepiscop Major. Si-a continuat studiile teologice cu putinii dascali ramasi in libertate si si-a sustinut examenele in clandestinitate.

A asteptat hirotonirea impingand vagoane de mina si spargand piatra intr-o cariera. Dupa decretul de gratiere care consemna eliberarea din inchisori a Episcopilor greco-catolici, la 19 decembrie 1964 a fost hirotonit preot de catre Episcopul Auxiliar Dr. Ioan Dragomir al Maramuretului.

Dupa incetarea din viata a Episcopului Maramuresului, si o perioada de provizorat in detinerea puterii ordinare de jurisdictie, in august 1986, Mitropolitul Bisericii Romane Unite, Dr. Alexandru Todea, in urma consultarii Capitulului diecezan, l-a numit si instalat pe preotul Muresan ordinarius al Eparhiei Maramuresului.

In 1990, dupa relegalizarea Bisericii Romane Unite, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop de Maramures. Ulterior, a devenit Arhiepiscop de Alba Iulia si Fagaras si Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice si, acum, Arhiepiscop Major.