Inspectorii sanitari ai Directiei de Sanatate Publica Mures au inaintat conducerii un act prin care solicita suspendarea activitatii in blocul alimentar al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, din cauza conditiilor improprii in care se desfasoara activitatea.

"Am semnat aceasta decizie astazi de dimineata (n.r. ieri), urmand ca ea sa fie aplicabila in cel mai scurt timp", a declarat directorul DSP Mures, Silviu Morariu.

Intrucat suspendarea activitatii in bucataria spitalului ar insemna practic ca pacientii celui mai mare spital din tara, care are peste 2.000 de paturi, sa nu mai primeasca hrana, conducerea DSP va purta discutii cu conducerea spitalului.

"Daca se vor angaja sa remedieze defectiunile, atunci se va relua activitatea", a explicat Morariu.

Chiar daca situatia este critica pentru cei internati, conducerea spitalului spune ca nu exista bani pentru lucrari de infrastructura. In plus, au aparut discutii cu privire la furturile de alimente din bucataria spitalului.

In urma cu doua luni, directorul interimar al unitatii spitalicesti, Lucian Baila, declara ca se poate fura orice din spital, deoarece nu exista un sistem functional de paza. Atunci exemplele oferite s-au concentrat pe materialele sanitare si aparatura, dar situatia s-a extins si la bucataria spitalului.

Problema externalizarii serviciului de alimentatie s-a pus de mai multe ori, inca de pe vremea fostei conduceri, dar suma infima alocata unui bolnav, de 5,9 RON, i-a alungat pe posibilii investitori.

Situatia urma sa fie discutata fie in dupa-amiaza zilei de ieri, fie astazi dimineata, conform spuselor directorului DSP Mures. Prezenta ministrului Sanatatii in judetul Mures din acest weekend pare sa accelereze rezolvarea situatiei, intr-un fel sau altul.

La bucataria spitalului se pregatesc zilnic peste 4.500 de portii de mancare, iar suma necesara pentru renovarea blocului alimentar este de 15 miliarde ROL.

In conditiile in care Consiliul Judetean nu a acordat spitalului decat un procent infim din suma solicitata initial, de peste 60 de miliarde, sedinta Consiliului Judetean Mures se anunta mai mult decat interesanta.

„Probabil ca vom ajunge la o intelegere pentru a realiza un plan de conformare. Eu am aflat azi (n.r. ieri) de aceasta decizie si nu am avut cand sa ma intalnesc cu reprezentantii DSP sau sa luam vreo decizie in acest sens. Parerea mea este ca problema igienei nu se pune. Avem asistente dieteticiene, personalul este curat.

Nu este un restaurant de lux, dar incercam sa oferim ce putem pentru cei 5,9 RON aferenti fiecarui bolnav zilnic. Vom incerca sa externalizam acest serviciu, dar ma indoiesc ca cineva ar putea fi interesat la aceasta suma.

In ceea ce priveste starea bucatariei, este adevarat ca avem probleme cu zugraveala si peretii, dar nu avem cu ce sa le reparam", Lucian Baila, director general interimar al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures