O parte a politistilor ce lucreaza in Inspectoratul de Politie sibian s-au inscris in sindicatul PROLEX. Ei doresc sa puna capat abuzurilor la care sunt supusi in fiecare zi.

Situatia tensionata din cadrul Politiei Municipiului Sibiu nu a putut fi detensionata nici dupa venirea comisarului-sef Mircea Vasile Bargoz in fruntea IPJ Sibiu.

Aproape 180 de cadre ale Inspectoratului de Politie al Judetului Sibiu au decis sa se inscrie in cadrul Sindicatului National al Politistilor si Vamelesilor „PROLEX". Sindicatul „PROLEX" s-a nascut in anul 2005 si a fost considerat o necesitate de catre multi politisti romani.

Demilitarizarea politiei, care se dovedeste doar un termen de fatada, le-a facut insa zile grele sindicalistilor. „Avem multe judete in care avem probleme. La Mures am avut peste 800 de membri carora li s-a refuzat retinerea cotizatiei. Deasemenea, sunt probleme extrem de grave la Neamt si Satu-Mare.

In schimb, la Brasov si la Calarasi treaba a mers ca pe roate", spune Vasile Lincu, presedintele sindicatului „PROLEX".

Tensiune la Sibiu

Infiintarea sindicatului la Sibiu nu s-a facut atat de usor pe cat s-a crezut. in fruntea sindicalistilor sibieni a fost numit prin decizia conducerii „PROLEX", agentul-sef Dorin Neagu, lucrator in cadrul Biroului Ordine Publica din cadrul Politiei Municipiului Sibiu.

Decizia acestuia de a accepta numirea in fruntea sindicalistilor vine pe fondul unor frustrari acumulate de-a lungul timpului, ce vizeaza modul in care sunt tratati politistii. „Suntem tratati ca ultimii oameni, ca niste zerouri.

In Politia Municipiului se lucreaza numai pe frica, pe amenintari cu concedierea si in limbaj de mahala. Suntem injurati tot timpul", spune Neagu. seful IPJ Sibiu, comisarul-sef Mircea Bargoz, cunoaste situatia de la nivelul municipiului. „Sunt de acord ca exista o lipsa de comunicare in cadrul Politiei Municipiului.

Biroul de Ordine Publica are insa rezultate foarte bune. stiu ca vor sa le schimb sefii, insa nu voi face o schimbare doar de dragul schimbarii", spune seful Inspectoratului.

Pana de hartii

Scandalul in jurul sindicatului este ingropat intr-un morman de hartii. Pe care reprezentantii „PROLEX" spun ca le-au transmis comenzii IPJ, care sustine insa ca nu le-a primit.

„Eu am avut toata bunavointa fata de acest sindicat, insa nu am primit nici o hartie in original care sa spuna ca el exista in IPJ Sibiu sau ca Dorin Neagu este presedinte", spune Bargoz. „Domnul comisar nu vrea sa ne recunoasca sindicatul.

Initial a refuzat sa ne retina cotizatia insa acum situatia s-a reglementat. Noi dorim sa ni se respecte programul de lucru", spune liderul sindical.

„La Sibiu, am trimis adrese catre toate structurile si am intrebat daca se respecta programul de lucru si daca se platesc orele suplimentare sau se recompenseaza cu zile libere. Ni s-a raspuns ca unii politisti sibieni lucreaza din placere", declara presedintele „PROLEX", Vasile Lincu.

„Daca politistul lucreaza de placere, fara dispozitie scrisa din partea sefilor, atunci el nu se mai bucura de protectia legii, este descoperit in cazul unor eventuale neplaceri", mai adauga Lincu.

„Nu domnule, politistul este politist 24 de ore pe zi si se bucura in permanenta de acest statut", spune Mircea Bargoz.

10 RON

Cotizatia membrilor de sindicat a inceput sa fie retinuta din luna aprilie. „Pana acum am avut la dispozitie doar xerox-uri, fara vreo semnatura originala. Nu puteam retine cotizatii fara aceste acte", comisarul Mircea Bargoz

Comisia care n-a fost comisie

Anul trecut, politistii au facut o reclamatie catre IGP, care a trimis o comisie pentru verificari. „Am fost audiate 5 persoane. Ne-am spus pasul fata de abuzurile la care suntem supusi din partea conducerii Politiei Municipiului", spune Dorin Neagu, liderul sindical.

„A fost vorba doar de un sondaj de opinie, o testare a comunicarii dintre comanda si agenti", spune, in replica seful IPJ.

Subalterni

„Am inteles ca domnul Bargoz nu mai da personal dispozitii impotriva sindicalistilor ci prin subalterni", Vasile Lincu, presedinte „PROLEX"

Vanatoare de politisti

„Suntem vanati in timpul turelor. sefii ne urmaresc imbracati in civil si in masini civile. Nu ni se respecta pauzele prevazute de lege. La instructaje se urla si se fac amenintari cu concedierea", se plang politistii de la Biroul Ordine Publica.