In perioada 12 - 16 mai 2006, s-a aflat la Lugoj un grup de 8 francezi, membri ai Asociatiei “Chanteau - Gavojdia” din localitatea Chanteau si ai Fundatiei “Emmaeus” din Orleans.

Printre ei se afla Michel Prugnaud, responsabil cu relatiile internationale in Asociatie, Jean - Claude Piffera, vicepresedinte al asociatiei, si Andre Ravel, insotitor din partea Fundatiei “Emmaeus”. Francezii au adus un camion de ajutoare umanitare pentru centrul de plasament din comuna Gavojdia.

Printre ajutoare s-au numarat: haine pentru copii si pentru adulti, fotolii rulante pentru persoane handicapate, un frigider in care se afla materiale pentru dispensar, un fotocopiator pentru orfelinat, un pat, saltele, obiecte de mobilier, obiecte sanitare. Francezii au stat mai multe ore la granita ungaro - romana.

Intre cele doua puncte de frontiera, un vames roman le-a cerut 250 de euro si le-a dat o chitanta, spunand ca vehiculul cu ajutoare va trece fara probleme in Romania. La punctul de granita romanesc insa, li s-a spus francezilor ca acea chitanta era falsa, iar banii sunt pierduti. Tot transportul nu a ajuns la Gavojdia, ci intr-un depozit temporar de la vama din Lugoj.

Francezii au descarcat materialele timp de aproape o ora si le-au depozitat langa un perete. Vamesele le-au interzis sa faca fotografii si au spus ca materialele vor sta la vama pana cand vor fi aduse toate documentele necesare efectuarii operatiunii vamale de ajutor umanitar. Sunt necesare documente de la Directia Finantelor Publice Timis si de la Directia Regionala a Va-milor.

Aceste documente trebuiau sa fie obtinute de catre Primaria din Gavojdia. Totodata, vamesele le-au atras atentia francezilor ca nu e voie sa fie aduse in tara lucruri uzate din urmatoarele categorii: pantofi, haine de copii pana la trei ani, lenjerie intima si jucarii de plus. Dupa ce au fost descarcate toate materialele, unul dintre francezi a spus: “Noi iubim Romania.

Altfel, nu veneam aici. Transportul din Franta a costat multi bani (din documentele prezentate, se pare ca este vorba de peste 6.000 de euro, n.r.). Am fi vrut sa ducem noi toate donatiile celor din Gavojdia. Suntem dezolati”. O vamesa a raspuns: “Nu noi suntem de vina”. Francezul a adaugat ca el este suparat pe sistem.

Replica vamesei a fost: “Nu exista padure fara uscaturi”. Sa intelegem ca sistemul nostru este o uscatura?

Dupa ce a fost golit la vama Lugoj, autocamionul Asociatiei Franceze “Emmaeus” a plecat, a doua zi, spre Franta. A fost insa oprit in vama Nadlac, unde vamesii au cerut o mie de euro, pe motiv ca lipseste un document legat de tonajul camionului. Pana la urma, dupa ce francezii au dat 50 de euro, camionul a fost lasat sa treaca.

Unul dintre membrii delegatiei franceze a invatat, cu naduf, unele cuvinte romanesti: “bacsis”, “spaga”. Le spunea la telefonul mobil, oftand, in vreme ce se interesa de soarta camionului.

Presedintele Asociatiei “Chanteau - Gavojdia”, Rene Goupil, care de 17 ani are contacte cu Romania, ne-a declarat, inainte de a se intoarce in tara sa: “Romania spera sa intre in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007. Noi suntem cu totul de acord, dar exista mare coruptie in administrarea vamilor si in tranzitarea produselor venite din alte tari.

Ar trebui sa existe aici o conduita exemplara, dar sunteti victimele manevrelor de coruptie. Noi am adus o incarcatura importanta, de trei tone. Ar fi trebuit, asa cum s-a intamplat in calatoriile anterioare, sa distribuim direct prietenilor nostri din Gavojdia, produsele aduse si nu am inteles conduita scandaloasa a functionarilor de la vama, la toate nivelurile.

Noi vom pleca maine (miercuri, 17 mai, n.n.), in Franta, fara sa ne indeplinim misiunea noastra umanitara, caci toate obiectele sunt blocate in vama de la Lugoj, pentru cel putin o luna. Deci, suntem obligati de a reveni, pentru a ne termina misiunea. Ca presedinte al asociatiei, sunt pentru prima data confruntat cu o astfel de situatie, dupa 17 calatorii anterioare.

Pactul de prietenie nu a fost respectat de autoritatile romane din Gavojdia. La reintoarcere, noi vom alerta presa franceza, radioul francez si Ambasada Romaniei din Franta”. Noi nu mai avem ce adauga.