Societatile comerciale controlate de controversatul om de afaceri bihorean Beniamin Rus isi bat joc de banii publici

Rus a fost „alungat” din judetul Alba, dupa ce, in urma scandalurilor legate de calitatea lucrarilor contractate cu institutiile publice, beneficiarii au cerut rezilierea contractelor

Problemele aparute in Alba pun sub semnul intrebarii si celelalte contracte incheiate de firmele lui Rus.

„Pacalici-ul” bugetului de stat

Beniamin Rus a cumparat, anul trecut, de la Consiliul Judetean, societatea „Drumuri Bihor” cu „sprijinul” (sau „complicitatea” - n.n.) vicepresedintelui Stefan Seremi. Lasand la o parte faptul ca Rus a depasit termenul de plata, ca a cumparat o societate girand cu… societatea insasi, s-a comis o crasa ilegalitate: firma lui Rus care a cumparat S.C.

Drumuri Bihor avea datorii mari in momentul cumpararii, catre alte firme. Rus a „uitat” sa plateasca miliarde de lei unor firme de la care societatea patronata de el, Selina SRL, cumpara asfalt si alte materiale de constructie. Practic, el a cumparat actiunile de la „Drumuri Bihor” pe banii altora.

O alta smecherie folosita de Rus este cu plata propriilor angajati. Ca sa plateasca mai putin la bugetul de stat, firmele patronate de Rus le dau angajatilor doar jumatate din salariu pe cartea de munca, cealalta jumatate fiind platita „la negru”.

Daca institutiile abilitate ar dori, intr-adevar, sa il stranga cu usa pe Baniamin Rus i-ar interoga pe salariati, iar acestia nu au prea multe motive sa ascunda adevarul.

Economisind banii datorati statului pentru impozit pe salarii, Rus poate participa la licitatiile cele mai tentante, care au ca miza construirea unor obiective pe bani publici, el licitand mana de lucru cea mai ieftina, generata de salariile „aranjate”. Asa castiga el licitatiile in dauna altor firme serioase, care isi construiesc oferta pe baza costurilor reale.

Asfaltand in ploaie

Sa ne oprim insa si asupra altor „inginerii” ale proaspatului multimilionar in euro, inclus si in „top 100” cei mai bogati oameni din Romania. Cumpararea firmei Drumuri Bihor S.A. nu a fost deloc intamplatoare, repararea soselelor judetului constituind monopolul acestei firme.

Insa, desi Consiliul Judetean cheltuieste zeci de miliarde de lei din banii publici in fiecare an pe aceste reparatii, angajatii lui Rus isi bat joc de meseria lor, dar si de banii publici.

Cum altfel se poate interpreta faptul ca acestia au fost surprinsi de ziaristi turnand asfaltul pe ploaie in satul Petrileni? Oricine stie ca, in aceste conditii, asfaltul nu face „priza” cu stratul pe care este aplicat, gropile urmand sa reapara in scurt timp.

Ridicolul face ca aceste lucruri s-au intamplat la circa 50 de metri de locuinta deputatului PD Ionela Pop Bruckental si la mica distanta de casa unde locuiesc parintii ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

Beniamin Rus a intrat in afaceri in 1991. El este actionar majoritar si la firma Trameco, isi construieste un hotel in Baile Felix, prin firma Selina controleaza pachetul majoritar de actiuni al S.C. Drumuri Bihor S.A. si mai detine o firma in Alba, judet in care presa l-a demascat de nenumarate ori ca un afacerist veros.

Prin relatiile pe care le are, Rus a obtinut contracte pentru lucrari finantate din bani publici insumand mii de miliarde de lei. In ultima vreme, el este implicat intr-un scandal privind fondurile Sapard.

Dupa verificarea unei lucrari executate de firma sa, Selina SRL, si platita din fonduri europene, inspectorii Directiei de Control si Antifrauda a Agentiei Sapard au descoperit ca Beniamin Rus uza de practici neconcurentiale si trebuie sa returneze tot profitul.

Selina, alungata din Alba

Dar asta nu e tot! Firmele lui Beniamin Rus au fost alungate din judetul Alba, dupa ce, in urma scandalurilor legate de calitatea lucrarilor contractate cu institutiile publice din judetul amintit, beneficiarii au cerut rezilierea contractelor.

Consiliul Judetean Alba si Consiliul Local Sebes au solicitat rezilierea contractelor incheiate cu SC Selina SRL si plata unor daune substantiale, invocand nerespectarea de catre firma lui Rus a termenelor de executie.

Contractele in cauza fusesera incheiate in conditii discutabile, pe vremea cand Consiliul Local Sebes era controlat de PSD. Printre contractele adjudecate de Selina in judetul Alba se numara si cel vizand efectuarea unor lucrari de restaurare a parterului cladirii Centrului Militar Alba Iulia, declarata monument istoric.

Desi lucrarea trebuia finalizata in iulie 2005, la sfarsitul anului era executata in proportie de circa 20%. Costul investitiei este estimat la 100.000 de dolari, majoritatea banilor provenind din fondul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Muncitorii de la Selina au abandonat lucrarile fara explicatii, motiv pentru care Consiliul Judetean Alba si reprezentantii PNUD au decis sa rezilieze contractul incheiat cu firma oradeana si sa ii solicite acesteia despagubiri.

Un alt contract cu probleme al S.C. Selina, tot in judetul Alba, este cel pentru reamenajarea exterioara a unui cartier din orasul Sebes.

Consiliul Local al orasului a incheiat, in martie 2004, un contract cu firma patronata de Beniamin Rus, insa, la noua luni de la demararea lucrarilor, beneficiarul a inaintat la Tribunalul Bihor o actiune civila, solicitand rezilierea contractului si daune compensatorii, invocandu-se, de asemenea, nerespectarea graficelor si termenelor de executie, lucrarile fiind abandonate dupa ce se executase circa 30 % din investitie.

Selina SRL nu a prezentat buletine de analiza pentru materialele folosite, iar angajatii lui Rus au distrus rame si camine de canalizare, etc. La sfarsitul anului trecut, instanta a decis rezilierea contractului si obligarea firmei din Oradea la plata unor despagubiri de 500 milioane lei.

In urma recursului declarat de Selina, dosarul se afla la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Problemele aparute in Alba pun sub semnul intrebarii si celelalte contracte incheiate de firmele lui Rus. In prezent, pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia se afla un alt dosar referitor la un contract de peste 3 miliarde lei, incheiat in martie 2004 cu Consiliul Local Sebes pentru reamenajarea exterioara a cartierului Aleea Parc.

Noua luni mai tarziu, alesii locali au solicitat Tribunalului Bihor sa decida in privinta rezilierii contractului si sa oblige S.C. Selina SRL la plata sumei de 3 miliarde de lei cu titlu de daune si la cheltuielile de judecata ocazionate de proces. In actiune se invoca nerespectarea de catre firma de constructii patronata de Beniamin Rus a graficului de executie pe anul 2004. Din lucrarile angajate au fost executate doar spargerea dalelor din beton.

Dar firmele lui Rus au probleme mari si in Bihor. In numerele urmatoare vom arata cum, printr-o „inginerie” de doi lei vechi, fiica contestatului afacerist a pus mana pe un teren de mare valoare, cumparat de la Parohia Ortodoxa Cihei, desi terenul facea obiectul unor afaceri oneroase ale preotului Alexa Krenek si nu putea fi instrainat.

Mai mult, la incheierea contractului, Selina Pruncut nu a declarat suma reala platita pentru teren, comitand infractiunea de evaziune fiscala.

O alta smecherie folosita de Rus este cu plata propriilor angajati. Ca sa plateasca mai putin la bugetul de stat, firmele patronate de Rus le dau angajatilor doar jumatate din salariu pe cartea de munca, cealalta jumatate fiind platita „la negru”.

Daca institutiile abilitate ar dori, intr-adevar, sa il stranga cu usa pe Baniamin Rus i-ar interoga pe salariati, iar acestia nu au prea multe motive sa ascunda adevarul.

Economisind banii datorati statului pentru impozit pe salarii, Rus poate participa la licitatiile cele mai tentante, care au ca miza construirea unor obiective pe bani publici, el licitand mana de lucru cea mai ieftina, generata de salariile „aranjate”. Asa castiga el licitatiile in dauna altor firme serioase, care isi construiesc oferta pe baza costurilor reale.