In timp ce drumurile comunei se afla intr-o stare deplorabila, iar iluminatul public este aproape inexistent, primarul comunei Valea Larga gestioneaza intr-un mod abuziv fondurile publice l Peste 300 de milioane lei a scos din buzunarul cetatenilor edilul Dionisie Maties pentru a-si "trage" in fata institutiei o masina scumpa l Pretioasa achizitie se "odihneste" cel mai adesea in curtea sa, fiind folosita de catre acesta in scopuri pur personale

Risipa de bani publici! Cam asa ar putea fi catalogat modul in care au fost cheltuiti banii contribuabililor de catre unii primari ai judetului. Un exemplu ar fi Dionisie Maties, edilul sef al comunei Valea Larga, cel care a aprobat la inceputul anului trecut un plan de investitii a carui prioritate a fost dotarea auto a institutiei.

In acest sens, edilul de orientare pesedista a alocat peste 10.000 de euro pentru achizitionarea unui autoturism marca Renault Clio. Adica aproape un sfert din bugetul comunei.

Pentru unii muma…

Astfel, in primavara anului 2005, edilul Dionisie Maties a scos din buzunarul cetatenilor peste 300 de milioane lei si a plasat in fata institutiei o masina scumpa.

Faptul ca drumurile urbei se afla inca intr-o stare deplorabila si ca in iernile anilor 2004 si 2005 lumina stradala nu a functionat pe raza comunei din lipsa de fonduri, nu au zadarnicit cu nimic eforturile primarului Maties de achizitionare a unui Renault Clio nou-nout.

Iar asta in conditiile in care, Primaria Valea Larga mai detinea in dotare un autoturism Dacia, facut "cadou" de catre Camera Deputatilor in 2004. Si care a fost facut praf de catre viceprimarul peremist Ilie Moldovan. Iar asta nu o spunem noi, ci oamenii. "Masina a fost fabricata in 1996. Deci, era noua si in stare buna. Vicele comunei a descompletat-o, insa, total.

Azi bateria, maine radiatorul… Pe care le-a pus apoi pe masina personala. Ca sa nu mai vorbim de primar, care foloseste Renault-ul in scop personal: la nunti, la inmormantari etc. Normal ar fi ca automobilul sa stea in curtea Primariei, nu in cea a primarului", sustine consilierul Cornel Moldovan. Trecem mai departe!

Sporuri de nemunca

Cu toate ca normele legale aflate in vigoare prevad faptul ca demnitarii aflati in pozitii de conducere nu beneficiaza in afara de indemnizatie si salariu de baza si de alte sporuri, primarul din Valea Larga continua cu nerusinare sa sfideze intr-un mod grosolan legea. Recurgand la modificari grobiene ale unor reglementari interne.

Astfel, in perioada 2000-2004, primarul si viceprimarul comunei au beneficiat de sporuri de vechime in suma totala de peste 200 milioane lei. Iar asta dupa ce, in prealabil, Primaria a dat in judecata Consiliul Valea Larga pentru a intra in… drepturi. "Au dat consilerii in judecata si, culmea, au mai si castigat. Noi, habar nu am avut.

Iar asta pentru ca toate citatiile veneau pe adresa institutiei. In concluzie, putem linistit vorbi despre fals si uz de fals", a declarat consilierul PNL, Cornel Moldovan. Iar lucrurile nu se opresc aici!

Lege pe degeaba

Desi Legea 142/1998 care reglementeaza acordarea tichetelor de masa prevede faptul ca beneficiari ai acestor bonuri pot fi doar "salariatii din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome si din sectorul bugetar", fara a fi undeva stipulat faptul ca de aceste facilitati ar dispune si angajatorul, la Primaria din Valea Larga lucrurile se intampla taman pe dos.

"Potrivit contractului colectiv de munca angajatorul nu ar avea dreptul la aceste tichete. Dar primarul beneficiaza de ele. Chiar luna aceasta pe langa salariu a primit si aceste bonuri. Cu toate ca, legal nu ar fi avut dreptul", sustine Eugen Vlasa, un alt consilier.

Licitatii masluite

Primaria Valea Larga dospeste, in acelasi timp, si de alte grave disfunctionaliati. Astfel, sub apanajul unor licitatii trucate, Primaria din Valea Larga a dirijat o serie de lucrari de constructii catre societatile private ale unor persoane agreate de catre judele Maties si care, culmea, la data inceperii lucrarilor nu prezentau autorizatie pentru prestarea unor astfel de servicii.

"S-a licitat doar manopera lucrarilor. Este vorba despre lucrarile de constructie la casa medicului si la vestiarele de sport. Materialele au fost cumparate exclusiv de catre Primarie. Exact in aceasta perioada primarul si-a extins cu inca o camera spatiul la cazanul de tuica", sustin localnicii comunei.

Pentru a face lumina in acest caz, ZIARUL solicita o ancheta din partea Corpului de Control al prefectului si a Camerei de Conturi Mures.

Contactat de catre redactorii ZIARULUI, primarul comunei Valea Larga a afisat nu doar nepasare, ci si un dispret aproape suveran fata de tot ceea ce inseamna conlucrare cu proprii oameni: "Toate aceste povesti au fost inventate de catre persoane rauvoitoare. Si ce daca am cumparat o masina asa de scumpa? Si celelalte primarii au facut acest lucru.

Acum, ce sa va mai zic! Vad ca vreti cu orice pret sa ma faceti praf in ziar. Normal ca ma plimb cu masina si in alte localitati. Pe langa problemele personale mai rezolv si pe cele ale urbei. Sunt sigur ca sursele voastre sunt consilierii opozitiei".