Unii asa ar zice, la cate festivaluri au loc aici anual si cate mai sunt in stadiu de intentie. E la moda sa zicem festival, asta e cert. Ultima data am auzit "confuzia" in urma cu doar cateva zile , la Carnavalul Copiilor: nu doar publicul ci inclusiv prezentatorul carnavalului vorbeau atunci despre "Festivalul Copiilor de la Sighisoara".

Cate festivaluri se organizeaza anual la Sighisoara? Daca e sa ne luam dupa calendarul tiparit de Primarie, dupa consultarea tuturor ONG-urilor, in 2006 au loc nici mai mult nici mai putin de noua festivaluri.

In ordine cronologica: Festivalul de Folclor "Hai sa dam mana cu mana" (24 ianuarie), Festivalul de Poezie "Poezia in avangarda" (31 martie-2 aprilie), Festivalul Judetean de Teatru pentru Tineret (8aprilie), Mai Folk(26-28 mai), Festivalul "Sighisoara Medievala" (28-30 iulie), Festivalul International de Muzica Academica (1-10 august), festivalul ProEtnica (18-27 august), Festivalul

International de Teatru in Spatii Neconventionale (luna septembrie 2006) si Festivalul de Fanfara Paul Schuller - cu participarea oraselor infratite- intre 23-24 septembrie.

O parte din aceste festivaluri au fost reprogramate din motive de organizare si cooptare a participantilor, altele au fost anulate si mai sunt care stau sub semnul intrebarii.

De referinta insa, cu date certe de organizare, raman Festivalul de Folclor, cel Medieval, ProEtnica si festivalul de muzica academica.

Ce a fost…

Astfel, Festivalul Folcloric "Hai sa dam mana cu mana" reuneste de 5 ani in sala Mihai Eminescu formatii de dans popular din Sighisoara si imprejurimi. Manifestarea este organizata de Casa de Cultura si se adreseaza in special iubitorilor de muzica populara.

Din pacate publicul nu a fost numeros la mai nici una din editii, de vina se poate sa fie si frigul care ii face pe sighisoreni sa iasa mai greu din casa in luna ianuarie.

Festivalul de poezie, desi a ajuns la cea de-a X-a editie, nu se organizeaza anual, cu toate acestea "intalnirile poetilor de la Sighisoara" sunt de notorietate. Anul acesta , festivalul era programat pentru sfarsitul lui martie-inceputul lui aprilie, dar a avut loc in perioada 5-7 mai sub genericul "Poezia in Avangarda. Underground, dizidenta, exil & poezie vie " .

Organizatori au fost Casa de Cultura a municipiului care a finantat festivalul din veniturile proprii si Asociatia Scriitorilor Profesionisti din Romania(ASPRO).

Editia 2006 s-a dorit a fi una jubiliara, iar invitatii au fost si ei pe masura, ii amintim doar pe Ioan Bogdan Lefter (presedintele Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania, Ioana Pop s.a.

Festivalul Judetean de Teatru pentru Tineret s-a tinut la data anuntata -8 aprilie- si, ca intotdeauna, a reunit zeci de trupe de teatru ale scolilor generale si ale Cluburilor Copiilor din Mures.

Ar fi urmat, conform calendarului Primariei, MAI FOLK, un festival nou, initiat de folkistul Adrian Ivanitchi, directorul Centrului Educational Interetnic pentru Tineret. Festivalul a fost anulat anul acesta, se pare, din lipsa fondurilor.

… si ce urmeaza?

Intre 28 si 30 iulie, Festivalul "Sighisoara Medievala", a 14-a editie, anul acesta, pentru a doua oara consecutiv organizat de Primaria Sighisoara, cu un regulament de organizare si desfasurare mai "aspru" in privinta comerciantilor, taxe majorate fata de anul trecut si preturi duble pentru biletele de acces in Cetate pe perioada evenimentului.

Cu motto-ul "Traditie Culturala si Mister Medieval European", Festivalul se va desfasura in acest an sub inaltul patronaj al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, autoritatile locale intentionand sa promoveze manifestarea pe plan international.

Sighisoara vrea sa devina capitala medievala a Romaniei la sfarsitul lunii iulie 2006, cu un buget estimat la 3 miliarde ROL pentru festival.

Festivalul medieval intruneste anual peste 30.000 de vizitatori atat din tara cat si din strainatate, atrasi de ineditul programelor prezentate in cadrul autentic al Cetatii Medievale.

Din festival in festival…, la scurt timp dupa "Sighisoara Medievala" vom avea parte intre 1 si 12 august de un Festival International de Muzica Academica, ajuns la a 13-a editie, in organizarea fundatiei culturale Pro Helvetia si a Primariei Sighisoara.

Si-au anuntat deja participarea pentru editia din acest an profesori de flaut, pian, vioara, violoncel si compozitie din Elvetia, Spania, Germania si Austria, intre care si cunoscutul violonist Alexandru Gavrilovici, initiatorul Festivalului de Muzica Academica de la Sighisoara.

Pentru ca 2006 este "Anul Mozart", in program va fi inclus si un concert special cu lucrari de W.A. Mozart, la Biserica Manastirii. Cealalta locatie in care se va concerta este Sala Festiva a Primariei.

Tot in august, cu o durata de desfasurare prelungita de la 3, 4 la 10 zile vine Festivalul ProEtnica, editia numarul sase, cu un buget estimat la peste 82.000 de euro(bani care provin de la Ministerul Culturii, de la Ambasada Germaniei in Romania, Departamentul pentru Relatii Interetnice si de la diversi sponsori).

Organizatorii, Centrul Educational Interetnic pentru Tineret Sighisoara au tinut pana acum doua seminarii pregatitoare, in octombrie 2005 si februarie 2006, la care au participat reprezentanti a circa 20 de minoritati etnice din Romania: tatari, maghiari, turci, bulgari, aromani, evrei, rusi, lipoveni, polonezi, armeni, croati, albanezi, eleni, rromi si germani.

Propunerea este ca, din 2006, spectacolele de la ProEtnica sa se desfasoare cu precadere dupa-amiaza pentru ca dimineata audienta este mai mica.

Septembrie ar trebui sa incheie seria festivalurilor cu doua manifestari de acest gen: Festivalul International de Teatru in Spatii Neconventionale (pe tot parcursul lunii) si Festivalul de Fanfara Paul Schuller -cu participarea oraselor infratite - intre 23-24 septembrie.

Despre primul se stie ca e vorba de transpunerea programului de succes din 2005, initiat dramaturgul sighisorean Radu Macrinici sub denumirea "Teatrul de ieri in spatiul de maine pentru publicul de azi".

Anul trecut Festivalul de Teatru Atelier a avut loc la Sighisoara, dupa 12 editii de succes la Sfantu Gheorghe, pentru ca treptat sa devina un soi de festival itinerant - anul acesta el a fost mutat la Baia Mare, deoarece acolo autoritatile locale au fost dispuse sa-l finanteze asa cum merita.

Despre Festivalul de Fanfara Paul Schuller -din 23-24 septembrie nu am reusit sa aflam prea multe. El este organizat de Casa de Cultura de cativa ani, insa cu intreruperi din cauza lipsei de fonduri. In final, un indemn, veniti la… festival!