Dupa ce si-au impodobit apartamentul cu tot felul de ceasuri si repartitoare, peste 2.500 de familii targumuresene acuza societatile prestatoare de astfel de servicii ca le-au tras… tepe * Lasate de capul lor, firmele care se ocupa cu montatul repartitoarelor isi pemit sa insereze in contract clauze abuzive * Desi SC Elsaco Electronic nu prezenta aviz de functionare de la Primaria Targu

Mures, in 2003 a castigat licitatia cu Energomurul pentru furnizarea si montarea echipamentelor de masurare a energiei termice * In acelasi timp, administratorul Ista Romania - punct de lucru Targu Mures, este contabila la Energomur.

Lucru care, cel putin teoretic, ar fi trebuit sa excluda din start societatea de la licitatie * Nici Primaria lui Florea nu este straina de aceste nereguli * In acest timp OJPC-ul doarme in papucii statului

In dorinta de a avea pe timpul iernii facturi la incalzire cat mai rezonabile si care sa nu le ia toti banii din buzunar, mii de targumureseni au apelat la serviciile firmelor specializate in montarea repartitoarelor. Numai ca, socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ si reclamatiile au inceput sa curga garla.

Iar asta din cauza faptului ca facturile de intretinere contin o serie de artificii care in loc sa micsoreze, maresc suma de plata si implica elemente relative. De asemenea, repartitoarele de costuri taxeaza chiar si daca caloriferele nu sunt folosite si asta deoarece algoritmul de calcul cuprinde o "constanta reglata" a aparatului.

De asemenea, o conditie prealabila montarii repartitoarelor de costuri si a robinetilor termostatici, de altfel obligatorie pentru functionarea acestora la parametri optimi, este echilibrarea hidraulica a instalatiilor. Ori, acest demers nu a fost efectuat de nici una dintre societatile in cauza.

Astfel ca nu putine au fost cazurile in care, din cauza presiunii crescute, locatarii care au optat pentru aceste servicii s-au trezit cu tevile sparte. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, in tarile de unde s-a importat sistemul, la intrarea in condominiu exista reglaje automate ale debitului si a presiunii in functie de cerere si oferta.

Reglaje care la noi nu exista pentru ca Energomurul le-a considerat prea scumpe. Iar asta nu o spunem noi, ci Bota Edith, purtatorul de cuvant al institutiei: "E intr-adevar o anomalie. Nu s-au putut aloca fonduri pentru acest lucru pentru ca nu am avut de unde. Stiti si d-voastra cum merg lucrurile. La noi, totul se rezolva cu bani".

Metehnele repartitoarelor

O alta disfunctionalitate provine din faptul ca aceste aparate, nefiind contoare ci repartitoare, nu inregistreaza in unitati de masura, ci percep doar diferentele de temperatura, in timp ce contorul de la intrarea in bloc imprima gigajoul.

Se poate observa astfel cu ochiul liber ca intre cele doua nu exista nici o corelare si prin urmare nu poate exista nici un control asupra eventualelor fraudari sau defectiuni ale sistemului.

Insa, cel mai important motiv pentru care unele facturi au fost exagerate este acela ca nu s-a luat in calcul faptul ca, din lipsa de bani, majoritatea locatarilor isi vor inchide de la robinetul termostat caloriferele si ca in lipsa reglajelor automate restul locatarilor vor ajunge sa plateasca si "neconsumul" celorlati.

Dezastrul Energomur

Povestea repartitoarelor incepe in 2003 cand Energomur prin diferite firme a montat contoare de energie termica la fiecare bloc. La data respectiva, societatea a investit, in medie, cam 50 de milioane de lei pe fiecare bloc pentru montarea acestor contoare, la peste 80 la suta din blocurile existente in Targu Mures.

O simpla inmultire ne arata ca este vorba de zeci de miliarde de lei cheltuiti degeaba. Pentru ca, din dezastrul Energomur, singurii care au avut de castigat sunt firmele care au instalat contoarele.

Chiar daca la nivel national controlul efectuat privind calitatea serviciilor de montare si intretinere a repartitoarelor pentru contorizarea consumului de energie termica a inceput sa stopeze diverse nereguli, in Targu Mures s-a instalat… haosul.

Si asta din cauza faptului ca pe piata de profil a orasului s-a creat un cerc de influenta in jurul societatilor care monteaza repartitoarele de costuri ale agentului termic, in care sunt implicate mai multe autoritati: Primaria, Energomur, asociatiile de proprietari dar si un serviciu deconcentrat - OJPC.

Astfel, lasate de capul lor, firmele care se ocupa cu montatul repartitoarelor insereaza in contract clauze abuzive care priveaza consumatorii de cele mai elementare drepturi.

Elsaco SRL rade tot

Trebuie sa mai precizam faptul ca licitatiile publice deschise, organizate pentru contractarea furnizorului, au avut aproximativ aceiasi castigatori. Va amintim ca, in iunie 2003, Energomur a semnat contracte de lucrari cu SC Elsaco Electronic Botosani, Fluid Group Hagen Carei si SC Viterra Energy Services SRL. SC Ista SRL Bucuresti a intrat pe piata mureseana ceva mai tarziu.

Obiectul contractului il reprezenta furnizarea si montarea echipamentelor de masurare a energiei termice si a apei calde de consum in municipiul Targu Mures la 33 de obiective. La data respectiva, valoarea totala a investitiei atingea 70 de miliarde de lei.

De asemenea in mai 2002, Elsaco a pus mana si pe contractul de contorizare al unitatiilor bugetare, valoarea lucrarii fiind stabilita la 2,04 miliarde de lei. Iar in august 2002, aceleasi Elsaco si Fluid Group Hagen au mai incheiat contracte pentru contorizarea energiei termice la alte sase obiective Energomur. Pana aici toate bune. La o analiza mai atenta, insa, lucrurile incep sa miroase serios.

Licitatii false

Despre SC ista Romania SRL putem afirma cu certitudine ca nici nu ar fi avut dreptul sa participe la vreo licitatie organizata de Energomur. Iar asta din cauza faptului ca administratorul SC Ista Targu Mures, Cocos Gyongy, este contabila la furnizorul de energie termica. Aspect care, cel putin teoretic, ar fi trebuit sa scoata din start societatea din schema.

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca, la data respectiva, firma prezenta serioase abateri de la legalitate. Despre activitatea ista Romania SRL va mai putem spune ca a promovat in majoritatea oraselor doua oferte incompatibile.

Astfel, daca in oferta pentru asociatiile de proprietari se pretindea, prin utilizarea repartitoarelor, realizarea unor economii la energia termica de 25-35 la suta, in oferta pentru consumatorii individuali se pluseaza, ajungandu-se la economii de pana la 40 la suta.

De asemenea, in contractele ista se precizeaza ca "facturarea pretului echipamentelor si serviciilor prestate se face pe numele asociatiei de locatari", fara a se preciza cum se face apoi facturarea catre cumparatorul individual.

Idem la Elsaco

In curtea SC Elsaco, treburile stau la fel. Iar faptul ca sotia administratorului de la Elsaco Electronics SRL, Borsos Istvan, este angajata la serviciul facturare din cadrul Energomur pare o coincidenta cel putin interesanta. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca, la data castigarii licitatiilor, Elsaco SRL nu prezenta nici un fel de aviz de functionare de la Primaria Targu Mures.

In timp ce autorizatia de la ANRSC era inexistenta. Dar cine sa le mai vada? Despre Elsaco SRL va mai putem spune ca este din Botosani si joaca pe piata din 1994. Firma pare a fi specializata pe hard si software, partea de contorizare reprezentand un hobby mai recent. Pentru punctul de lucru din Targu Mures, in contractul Elsaco nu se mentioneaza tariful serviciului de citire a repartitorului.

Reprezentantii firmei au intocmit doar un act aditional nedatat in care doar se specifica tariful serviciului de citire repartitor, introducandu-se taxa de verificare a citirilor inregistrate/declarate pe an si inspectia tehnica anuala, ce se vor achita in doua rate fara a se mentiona valoarea acestora.

In acelasi timp, Elsaco SRL a omis informarea consumatorilor, ghidurile si pliantele care ar fi trebuit realizate in acest sens lipsind cu desavarsire.

Furnizorii vechi si noi

Fluid Group Hagen SA nu are o istorie lunga pe piata romaneasca, fiind inregistrata de vreo doi ani la Carei. Cu toate acestea au reusit, in scurt timp, sa practice o serie de afaceri mai mult sau mai putin curate.

Astfel, in contractul de prestari servicii pe care firma l-a incheiat cu consumatorii se mentioneaza ca termenul de citire a repartitoarelor se face la maxim cinci zile de la data "notarii" contoarelor de energie termica de la bransament. Termen care de altfel nu concorda cu data cand se fac citirile la repartitoare.

De asemenea, unitatea nu a facturat pentru toti locatarii consumul de energie termica a instalatiilor de incalzire aflate in proprietate comuna (casa scarii, uscatorii etc.).

Unde-i lege…

La Targu Mures, pretul de referinta privind modul de facturare al energiei termice a devenit unul mai mult local decat national. Desi, conform Hotararii de Guvern nr. 1254/2005, privind stabilirea pretului national de referinta pentru energia termica furnizata populatiei, PNR stabilit a fost de 107,5 RON/Gcal inclusiv TVA, Primaria Targu Mures a trecut cu nonsalanta peste lege.

Astfel ca, potrivit unei Hotarari de Consiliu Local (care clar nu prezinta competente pentru a modifica "canoanele"), incepand cu data de 1 noiembrie 2005 s-a hotarat modificarea pretului de facturare la energia termica in sistem centralizat la 150,0 RON/Gcal. No comment!i

Ce spun muresenii

"Cand a dat primavara, majoritatea vecinilor si-au inchis robinetii astfel ca, la un moment dat, doar trei familii din bloc mai dadeam drumul la repartitoare. Va dati seama ca, din cauza presiunii foarte mari caloriferele au luat-o razna. Iar multi dintre noi ne-am trezit cu apa in casa", sustine Miklos Levente, unul dintre pagubiti.

"Nu sunt multumita deloc de repartitoare. In loc sa platim mai putin, asa cum ne garanta firma montatoare de aceste servicii, am ajuns la facturi imense. Au fost cazuri in care, pe timp de iarna, am avut facturi la energia termica duble fata de locatarii din blocurile vecine care nu au apelat la aceste servicii. Sunt niste nerusinati", a declarat un alt locatar nesatisfacut.

“Acum se finalizeaza cercetarile. Au fost finalizate ultimele verificari la Energomur. Vom da un comunicat oficial dupa ce vom primi si constatarile de la ANRSC”, a declarat Livia Galenco - sefa OJPC. Va amintim ca, desi la societatea Elsaco a existat o decizie de sistare a activitatii firmei din partea unui inspector OJPC, decizia nu a fost emisa de catre directoarea Galenco. Trage-ti si voi concluziile!

„Cererea a fost foarte mare in toamna si din acest motiv nu am avut timp sa explicam oamenilor mai amanuntit cum functioneaza aceste repartitoare. Numarul reclamatiilor nu mi se pare foarte mare. Cat priveste cealalta problema, eu nici macar nu eram administrator la Ista SRL cand Energomur-ul a organizat aceste licitatii.

Cel putin asa imi amintesc”, Cocos Gyongy, administratorul SC Ista - punct de lucru Targu Mures

„Nu am competenta necesara pentru a furniza astfel de detalii. Bineinteles ca avem contracte cu aceste firme dar nu si pe partea de repartitoare”, Bota Edith (foto), purtator de cuvant al Energomur

„Aceste repartitoare sunt pentru a regla confortul in cadrul caminului si nicidecum pentru economisire. In acest sens CNSLR Fratia a semnalat Prefectura judetului, deoarece in opinia noastra s-a creat un cerc de influenta in jurul acestor firme care monteaza repartitoare. Aceste repartitoare inregistreaza diferentele de temperatura.

In acest caz te poti trezi cu o factura enorma si pe timpul verii, daca este foarte cald in casa”, Maria Dandarau, secretar executiv CNSRL Fratia