Procurorul suspendat Alexandru Lele a fost cercetat pentru comiterea de infractiuni de coruptie cu mult inainte de a-l aresta pe Adrian Tarau

Unul dintre aceste cazuri este cel al lui Isztoika Gabor, relatat de cotidianul „Gardianul” in data de 4 septembrie 2002

Ne facem o datorie de onoare din a relua materialul respectiv, pentru a scoate la lumina fata nevazuta a lui Lele

Dezvaluiri de senzatie

Petru Marian, unul dintre avocatii care s-a confruntat in salile de tribunal cu procuroul Alexandru Lele, sustine ca magistratul bihorean a fost favorizat de catre ex-consilierul prezidential Dorin Marian pentru a promova un recurs in anulare in cazul unui inculpat acuzat abuziv.

In urma cu cinci ani, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea a organizat prinderea in flagrant a procurorului Alexandru Lele, in momentul in care acesta trebuia sa ia 1.500 DM, spaga, din mana tatalui unuia dintre cei pe care-i ancheta.

Acum, Isztoika Rupert, cel care trebuia sa-i dea procurorului banii, spune ca Lele, prevenit de cineva de ceea ce avea sa se intample, nu a mai venit la intalnirea programata. Daca Lele ar fi muscat momeala, cursul carierei lui de magistrat s-ar fi frant atunci.

Pentru ca risca sa i se impute arestarea fiului lui Isztoika, care nu era sustinuta cu argumente viabile, Lele a apelat, in vremea aceea, la o „persoana influenta”. Avocatul Petru Marian a aflat, ulterior, cine l-a ajutat pe procuror sa promoveze recurs in anulare in cazul Isztoika.

„Era de notorietate printre colegii din Parchet ai procurorului Lele ca acesta a facut armata impreuna cu Dorin Marian, sustine avocatul. Cand Lele l-a trimis in judecata pe fiul lui Isztoika Rupert, Marian era consilier al presedintelui Emil Constantinescu. Ori de cate ori avea Lele cate o problema apela la consilier. Asa a facut si-n cazul lui Gabor.

Baiatul ar fi putut scapa cu o amenda administrativa. Dar procurorul l-a arestat ca sa-l stranga cu usa pe tatal sau sa-i dea bani. Dupa ce Gabor a fost achitat de toate instantele din Bihor, lui Lele i s-a facut teama ca i se va imputa lui arestarea lui Isztoika. Si a mers pana acolo, incat a facut recurs in anulare. In momentul acela l-a ajutat fostul camarad de armata.

In acest fel, Isztoika Gabor a fost gasit vinovat si condamnat, pentru doua baxuri de petarde, la un an inchisoare de catre Curtea Suprema de Justitie”.

Arestat pentru contrabanda

In dosarul pe care magistratul il are la Parchetul General este pomenita si intamplarea, consumata in 1997, si care ii are ca protagonisti pe cei doi Isztoika, tata si fiu, si pe procurorul Lele. In luna decembrie a acelui an, Isztoika Gabor a fost arestat preventiv pentru 5 zile de procurorul Alexandru Lele sub acuzatia de contrabanda si detinere de substante explozibile.

Gabor a fost retinut in Vama Bors pentru ca avea in portbagajul masinii doua baxuri de petarde pe care le-a adus din Austria cu gandul sa le comercializeze in Oradea. Autoritatile vamale l-au predat Politiei, care l-a prezentat Parchetului. Dupa anchetare si emiterea mandatului, tatal lui Gabor, Isztoika Rupert, l-a implorat pe procuror sa-i elibereze fiul.

„Procuroru' mi-a spus ca poate sa ma ajute, isi aminteste Rupert, da' sa-i dau 1.500 de marci. M-am gandit un pic si i-am zis ca sunt de acord. Mi-a dat intalnire, in ziua in care am vorbit cu el, la coltul strazii unde locuieste. Inainte de a merge am zis sa ma sfatuiesc cu domnu' avocat Petru Marian, ca el il apara pe Gobi”. I-a spus aparatorului ce pretentii are procurorul. Iar acesta l-a invatat ce trebuie sa faca.

„Pe cuvant ca-i dadeam banii”…

Rupert a denuntat Parchetului de pe langa Curtea de Apel targul facut cu procurorul Lele. S-a decis organizarea unui flagrant. Valuta pregatita de Rupert a fost insemnata de politisti cu substanta fluorescenta. „Tin minte ca mi-a spus sa ne intalnim la ora sase seara, povesteste Rupert. L-am asteptat aproape o ora si nu a venit. Pe cuvant ca-i dadeam banii”.

Rupert crede ca discutia dintre el si avocatul Marian a fost auzita si de altcineva. „Ala i-o fi spus procurorului… Ca altfel nu stiu de unde a aflat Lele”. Surse neoficiale sustin ca acesta ar fi putut afla tocmai din interiorul Parchetului imediat dupa depunerea denuntului.

Dupa 25 de zile de la esuarea flagrantului, Lele a prelungit mandatul de arestare preventiva al lui Isztoika Gabor cu inca 25 de zile si l-a trimis in judecata sub aspectul comiterii infractiunilor de contrabanda si detinere de substante explozibile, sperand ca baiatul va fi condamnat la cativa ani de puscarie.

Judecatoria Oradea l-a pus in libertate si l-a achitat pentru ca nu existau argumente pentru nici una dintre infractiunile incadrate de procuror. La fel si Tribunalul Bihor. Gabor a intrat cu marfa printr-un punct de frontiera legal, petardele n-au fost ascunse prin bagaje, ci erau la vedere. Nu putea fi vorba de contrabanda.

Avocatul Petru Marian sustine ca acuzatia de detinere de substante explozibile era fortata. „Petardele nu pot fi asimilate unor substante explozibile pentru ca nu contin trotil. A fost nevoie de o expertiza pirotehnica pentru a se demonstra asta. Un manunchi de petarde au fost puse intr-o cutie inchisa din tabla si li s-a dat foc. Nici macar nu s-au modificat peretii cutiei. Clientul meu a fost achitat si pentru aceasta acuzatie”.

„Fura borcanele cu dulceata”

Izstoika Gabor a fost achitat si de Curtea de Apel Oradea printr-o sentinta definitiva. De teama ca i se va reprosa arestarea nelegala a acestuia, Lele a formulat un recurs in anulare. Avocatul Marian Petru s-a interesat, cu ajutorul unor prieteni din Bucuresti, cum a fost promovat acest recurs. Si a aflat ca o „persoana influenta” a intervenit.

Numele binefacatorului „anonim”: Dorin Marian. „Un avocat din Bucuresti, prieten vechi de-al meu, si care-l cunoaste bine pe Lele pentru ca a avut prilejul sa pledeze in procese in care acesta era procuror de sedinta, a aflat o poveste amuzanta care circula pe seama procurorului si pe care, se spunea, a povestit-o apropiatilor chiar Dorin Marian.

Cand era in armata, Lele le fura camarazilor sai borcanele cu dulceata din valize”.

Procurorul Alexandru Lele nu ascunde faptul ca a fost coleg de armata cu ex-consilierul lui Emil Constantinescu. „Dar asta nu are nici o importanta”, spune el. Dar refuza sa-si aminteasca numele lui Isztoika Rupert si povestea flagrantului esuat…