Razboiul dintre patronul unei florarii din Bacau, si primarul municipiului, Romeo Stavarache, a intrat intr-o noua faza dupa ce instanta a stabilit ca decizia municipalitatii de a interzice aprovizionarea firmei este nelegala. Primaria a acceptat decizia instantei dar a stabilit un program absurd de aprovizionare - intre orele 21.00-24.00.

Razboiul in justitie dintre Ioan Sicu, patronul florariei Geanyna din Bacau si primarul Bacaului dureaza de doi ani, cam de la investitura in functie a lui Stavarache.

Atunci, proaspatul primar a incercat sa opreasca lucrarile de modernizare ale florariei, insa patronul a castigat in instanta dreptul de a-si finaliza constructia situata in imediata vecinatate a Spitalului Judetean Bacau.

Floraria a fost apoi amendata in decembrie 2004 cu 15 milioane de lei pentru ca “a expus ghivece si flori in afara spatiului comercial” - dupa cum se arata intr-un proces verbal intocmit de un angajat al Primariei. Patronul a obtinut in instanta anularea actului respectiv.

Accesul interzis

La inceputul acestei primaveri, o echipa a Primariei a montat stalpi de fier la capatul unei alei pe care se facea aprovizionarea florariei.

Motivatia oficiala era ca intrarea masinilor pe aleea punea in pericol siguranta cetatenilor, desi, la numai cateva sute de metri mai departe, tot pe o asemenea alee se facea accesul la una din firmele lui Stavarache.

Sicu a actionat municipalitatea in instanta si a obtinut printr-o sentinta irevocabila a Curtii de Apel Bacau deblocarea caii de acces numai ca municipalitatea nu s-a grabit sa puna in practica decizia instantei.

Abia dupa o saptamana stalpii au fost scosi insa a fost montat un indicator prin care se permite accesul pentru aprovizionare doar intre orele 21-24.

Ion Sicu, administratorul SC FLORARIA GEANYNA SRL Bacau, este decis sa-l dea in judecata pe primarul Romeo Stavarache pentru abuz si nerespectarea hotararii judecatoresti.

“Cu ce drept sa monteze acele restrictii cand decizia civila spune clar sa deblocheze calea de acces catre sediul florariei?

Nu inteleg ce rost au astfel de sicane, eu am fost domn, n-am solicitat cheltuieli de judecata sa nu afectez bugetul local, dar acum ma vad silit sa-l actionez in instanta pe primar”, spune Ion Sicu.

Curtea de Apel spune una, primarul alta!

Prin decizia civila nr. 736, din 7 iunie 12006, Curtea de Apel Bacau a admis recursul formulat de SC GEANYNA SRL, impotriva deciziei civilie 26 din ianuarie 2006, a Tribunalului Bacau, prin care se i se permitea Primariei sa blocheze calea de acces dinspre strada Spiru Haret catre florarie.

Conform certificatului nr. 1267 din 8 iunie 2006, “paratii” (Primaria prin primar, N. Red.) au fost obligati sa deblocheze calea de acces dinspre strada Spiru Haret spre sediul reclamantei, conform schitei la contractul de schimb autentificat sub nr. 660/2003. S-a luat act ca reclamanta nu solicita cheltuieli de judecata. Decizia este irevocabila...”.

Imediat ce a primit sentinta, Ion Sicu l-a notificat pe primar si i-a cerut in mod respectuos sa procedeze ca atare. “In cazul in care nu veti dori sa executati de buna voie decizia irevocabila si executorie, vom apela la serviciile unui executor judecatoresc si nu am dori sa afectam bugetul local, si asa destul de vaduvit...”, spune Ion Sicu.

Ce a facut primarul? I-a raspuns lui lui Ion Sicu ca a analizat cerea formulata si ca “acest lucru se va realiza de catre serviciile specializate din cadrul Primariei, deindata ce vom primi decizia civila mentionata, legalizata si investita cu formula executorie de catre instanta judecatoreasca”.