Ministrul Justitiei ar putea fi cercetat pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, trafic de influenta si favorizarea infractorului

Monica Macovei a declarat public ca procurorul suspendat Alexandru Lele este nevinovat, in timp ce ancheta penala impotriva acestuia era in plina desfasurare

In acest fel, ministrul compromite, cu buna stiinta, actul de Justitie, prin influentarea deciziei anchetatorilor - sau magistratilor - prin mainile carora va trece dosarul „Lele”

O declaratie nevinovata....

Adrian Tarau a fost arestat de procurorul Alexandru Lele in aprilie 2001, fiind acuzat de complicitate la contrabanda cu produse petroliere, evaziune fiscala si spalare de bani.

Va amintiti ce scandal a provocat declaratia lui Adrian Nastase, atunci premier al Romaniei, care, a doua zi dupa arestarea lui Adrian Tarau, a declarat ca nu crede in „arestarile de vineri seara”? „Faptul ca un proces care a fost judecat in Prahova a devenit dintr-o data important in Bihor, in situatia in care fata de persoana in cauza se dispusese neinceperea urmaririi penale, mi pare un lucru ciudat”, si-a motivat Nastase opinia.

Declaratia fostului premier a fost catalogata drept un „amestec brutal” al acestuia in treburile Justitiei. Spumegand de furie, procurorul Alexandru Lele, cel care il arestase pe Adrian Tarau, a demarat o ampla campanie de presa si chiar a depus o plangere penala impotriva lui Adrian Nastase, pentru abuz in serviciu. Evident, fara succes.

In 2001, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea a infirmat solutia de incepere a urmaririi penale dispusa de Alexandru Lele impotriva lui Adrian Tarau. Dosarul a fost redeschis de doua ori.

In 2004, si Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus neinceperea urmaririi penale fata de cel a carui arestare i-a adus lui Lele o nemeritata celebritate. Iar in 2006, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea a dispus, din nou, neinceperea urmaririi penale fata de Adrian Tarau.

In concluzie, Adrian Tarau nu a comis faptele de care l-a acuzat Lele si a fost arestat nelegal, astfel ca Adrian Nastase avea dreptate sa afirme ca nu crede in „arestarile de vineri seara”.

... si o declaratie penala

Procurorul suspendat Alexandru Lele a fost sau este cercetat pentru comiterea a peste 20 de fapte penale. Intre acestea se numara 5 infractiuni de luare de mita, 8 favorizari ale infractorului, un trafic de influenta, un fals intelectual, o retinere de inscrisuri, doua arestari nelegale si cercetari abuzive, o calomnie, o conducere sub influenta bauturilor alcoolice si o vatamare corporala.

Acesta este omul pe care actualul ministru al Justitiei, Monica Macovei, in apara public. De acuzat este faptul ca Macovei declara, ori de cate ori, are ocazia ca Alexandru Lele este nevinovat in timp de ancheta penala impotriva acestuia este in plina desfasurare. Potrivit juristilor interpelati de „Informatia de Vest”, ea comite, astfel, cel putin trei infractiuni.

Prima dintre acestea este traficul de influenta, respectiv „primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar pentru a-l determina sa faca ori sa nu faca un act ce intra in atributiile sale de serviciu”, care se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 10 ani.

A doua este favorizarea infractorului, respectiv „ajutorul dat unui infractor fara o intelegere stabilita inainte sau in timpul savarsirii infractiunii, pentru a ingreuna sau a zadarnici urmarirea penala, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsuI infractiunii”, care se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 7 ani.

In fine, Macovei poate fi acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice, respectiv „fapta functionarului public, care, in exercittiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori al unei alte unitati din cele la care

se refera art. 145 sau o paguba patrimoniului acesteia”, care se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.”

Foloase pentru compromiterea actului de Justitie

Prin sustinerea nevinovatiei lui Lele si declararea acestuia victima a PSD, Macovei castiga, crede ea, imagine politica. Declaratiile sale vor influenta, in mod evident, actul de Justitie. Adica vor pune presiune pe procurori - sau judecatori - si vor zadarnici urmarirea penala - sau judecata - in cazul „Lele”.

„Care procuror il va trimite Alexandru Lele in judecata, sau care judecator il va condamna, in conditiile in care insusi ministrul Justitiei declara ca acesta este nevinovat?”, se intreaba, retoric, juristii consultati de noi.

In aceste conditii, „Informatia de Vest” solicita cercetarea ministrului Justitiei sub aspectul savarsirii infractiunilor enumerate mai sus.

Adrian Berinde

Si fostul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu, a incercat sa compromita actul de Justitie.

El i-a solicitat procurorului general Ilie Botos, conform unui comunicat al Ministerului Justitiei din 24 august 2004, ca dosarul „Tarau” sa fie reexaminat si ca procurorii „sa trateze cu extrema seriozitate, deplina obiectivitate si maxima celeritate cauza respectiva”, cica „pentru a nu mai exista dubii si suspiciuni cu privire la modul in care reprezentantii

Ministerului Public isi desfasoara activitatea”. Un alt amestec grosolan in treburile Justitiei, cu scopul evident de a-l infunda pe Adrian Tarau cu orice pret, nepedepsit de institutiile abilitate ale Statului roman. In urma interventiei ministrului dosarul a fost reexaminat, iar Tarau a fost gasit tot nevinovat.

De aceasta data de Alianta D.A., dupa ce, pe vremea CDR, cand a fost intocmit rechizitoriul in respectivul dosar, Tarau nici macar nu a fost trimis in judecata. Deci, cine este protejatul PSD?