Lucrarile la centura ocolitoare de nord-est a Clujului au fost inaugurate ieri la Valcele de catre ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), Radu Berceanu, primarul Emil Boc si presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara.

Varianta ocolitoare va face legatura intre Dej si Baia Mare pe traseul Bulevardul Muncii-Apahida, va avea 24,6 kilometri si va cuprinde doua pasaje, patru poduri, patru viaducte si 72 de podete.

Potrivit estimarilor facute de ministrul Radu Berceanu, costurile centurii ocolitoare vor depasi 60 de milioane de euro, aproape de doua ori mai mult decat era prevazut in planul pentru o sosea ocolitoare in varianta propusa de presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara.

Potrivit proiectului propus de CJ, centura ocolitoare ar fi urmat vechiul drum roman, pe traseul Tureni-Aidon-Rediu, fara a fi necesare exproprieri sau defrisari.

Berceanu considera ca proiectul aprobat este unul viabil si sigur, in timp ce proiectul respins, care ar fi fost construit pe banii Consiliului Judetean, si nu din bani de la buget, nu era unul realist.

Profitand de prezenta la Cluj, Berceanu a inspectat, in cursul zilei de ieri, lucrarile de constructie a Autostrazii Transilvania. In urma acestei vizite, ministrul Transporturilor a concluzionat ca lucrarile vor ajunge pana in primavara la stadiul prevazut in proiect.

In ceea ce priveste exproprierile pentru construirea autostrazii, Berceanu a declarat ca “toata lumea trebuie sa inteleaga ca exproprierea pentru cauza publica nu constituie un prilej de a face afaceri”.

Potrivit ministrului, taxa de circulatie pe autostrada va fi cuprinsa intre 3 si 5 euro pe 100 de kilometri, suma considerata de catre Berceanu mica, comparativ cu celelalte tari ale Uniunii Europene. “Autostrada este peste tot in lume un lux, altfel ar fi construit si Ceausescu una.

Deocamdata nu sunt multumit de cum decurg lucrarile si nici nu voi fi pana cand aceasta nu va fi terminata”, a spus Berceanu.