Avem pretentia ca traim intr-o societate relativ civilizata. Numai ca sunt suficiente dovezi care demonstreaza contrariul. Cotidianul „Replica” de Constanta a dus in atentia publicului un incredibil caz de plagiat, comis nu de un oarescare, ci de catre insusi decanul unei facultati de stat.

Pe aceasta tema, cotidianul nostru inca asteapta masurile absolut obligatorii pe care trebuie sa le ia universitatea lovita in imagine si orgoliul firesc unei asemenea institutii, dar si reactia Ministerului Educatiei si Cercetarii, care s-a obligat, inca de la numirea in functie a lui Mihail Hardau, sa „decapiteze” asemenea manifestari nesanatoase precum plagiatul comis de Mariana

Juganaru, decanul Facultatii de Stiinte Economice din cadrul Universitatii Ovidius Constanta. In demersul nostru jurnalistic am luat in considerare, totodata, si faptul ca Mariana Juganaru a perseverat in actiuni nedemne de un profesor, comitand gesturi incredibile.

Pentru ca meseria ne obliga, iar noi nu dorim sa ne transformam in complicii cuiva care isi cladeste reputatia si averea pe furt intelectual si spaga, in numarul de astazi va vom prezenta cazul „Mariana Juganaru si coruptia in forma continua”, asa cum am anuntat din clipa in care am intrat in posesia unor date de-a dreptul explozive.

Dupa demonstratia plagiatului comis de Mariana Juganaru, cotidianul „Replica” de Constanta va dezvaluie acum actiuni de-a dreptul socante, incendiare, care o au in prim-plan tot pe decanul de la Stiinte Economice.

Din randurile care vor urma, pe care le vom ilustra din plin, pentru a clarifica din start ca stim despre ce vorbim, veti vedea ca insusirea rezultatelor muncii altor profesori este deja banala pentru profesoara Juganaru, care a adoptat noi „tehnici de marketing” pentru a-si rotunji veniturile.

Incredibil, dar adevarat - in conceptia „specialistei de marketig” Mariana Juganaru, totul este de vanzare, inclusiv subiectele de admitere. Mai mult, au descoperit reporterii Replica de Constanta, decanul Mariana Juganaru si-a pus la punct un sistem propriu de distribuire al subiectelor, lucru extrem de grav si care cade sub incidenta legii.

Mariana Juganaru, si decan, si presedinte al Comisiei de Admitere, si presedinte al Comisiei de Stabilire a Subiectelor

Asadar, pentru a intelege mecanismul pus la cale de Mariana Juganaru - si care a functionat o perioada, trebuie sa recunoastem -, trebuie spus ca decanul care insista sa faca de ras Universitatea Ovidius Constanta a inceput prin a-si face publicitate printre cunoscuti, spunand ca ea este cea care decide cine este admis la facultate pe locuri fara taxa.

Mariana Juganaru si-a consolidat afirmatiile aducand ca argument functiile de decan si de presedinte al Comisiei de Admitere, cat si cel de presedinte al Comisiei de Stabilire a Subiectelor. Cu alte cuvinte, ea taie si spanzura. Perfect adevarat, din pacate.

Avand asemenea prerogative in cadrul Facultatii de Stiinte Economice, nici nu incape indoiala ca ea putea sa-si spuna un cuvant greu din punctul de vedere al subiectelor, pe care tot ea le stabilea. Cu alte cuvinte, avea si are acces la ele. Mai departe, este limpede ce ar fi putut face Mariana Juganaru cu ele.

Intrebarea, fireasca, ce se naste in aceste conditii, este: cum a fost posibil ca un singur om, din cadrul unei universitati, sa fie „gratulat” cu atat de multa putere? Este greu de crezut cum nimeni nu si-a pus macar o singura data problema ca cele trei functii nu se „pupa”.

O data decan este suficient, restul de doua functii se exclud, nu au ce cauta in acest „mixaj” care parca invita, dupa principiul „banul, ochiul dracului”, la trocuri, la intelegeri cu viitorii studenti cu dare de mana.

Meditatii speciale, finalizate cu subiectele de la examen, dinainte stiute si platite

Cum insa nimeni nu i-a interzis „fructul interzis” - adica si functia de decan, basca functiile de presedinte al Comisiei de Admitere, cat si cel de presedinte al Comisiei de Stabilire a Subiectelor - Mariana Juganaru a profitat din plin de situatie. Adica, a inceput racolarea „clientelei” dornice sa fie admisa la o facultate „cu pretentii”.

Vorba aia - dai un ban, dar stai in fata, adica iti asiguri un viitor stralucit de student „eminent” al Facultatii de Stiinte Economice din cadrul Universitatii de stat Ovidius din Constanta, fara nici cel mai mic efort intelectual.

Finante sa fie, ca restul... rezolva Mariana Juganaru! Pe metoda aflata de cotidianul nostru, si descrisa mai sus, Mariana Juganaru si-a creat o clientela formata din 40, 50 de elevi de la licee obscure, care fac meditatii de nevoie, pentru a reusi la facultate. Ei sunt pregatiti un an de zile sub forma unor meditatii saptamanale platite cu bani grei, aproximativ 500.000 lei ora.

Totul se finalizeaza cu o meditatie speciala, care nu dureaza mai mult de 10-15 minute, si in cadrul careia elevii isi cumpara subiectele de admitere cu preturi de 1.000-2.000 de euro (in 2005).

Parada masinilor, la usa vilei decanului Mariana Juganaru

Ca sa nu fim suspectati ca vorbim... vorbe, ii informam atat pe cititori, cat si conducerile Universitatii Ovidius, respectiv Ministerului Educatiei si Cercetarii, dar si autoritatile abilitate sa cerceteze situatia prezentata de noi, ca reporterii ziarului nostru au intrat in posesia unor dovezi clare de coruptie in care este implicata decanul Mariana Juganaru.

Nu le putem tine doar pentru noi, asa ca, drept proba de necontestat publicam cateva secvente din filmul evenimentelor. Ele ilustreaza faptul ca, in timp ce altii n-au bani sa treaca strada, Mariana Juganaru a gasit o metoda comoda, dar nelegala, evident, de a face bani frumosi, profitand de cele trei functii mentionate mai-sus.

In data de 20 iulie 2005, chiar cu doua zile inainte de examenul de admitere, putin dupa orele amiezii, in fata vilei decanei, situata pe strada Lacului din Constanta, senzatia a fost aceea ca se inaugureaza deschiderea unui salon auto. Un du-te - vino de masini din care coborau, iar ulterior urcau tineri „studiosi” (daca se poate spune asa).

Toti aveau o singura tinta: vila profesoarei Mariana Juganaru. Dupa cateva minute de la scurtele vizite la decanul Facultatii de Stiinte Economice, cu totii ieseau relaxati, cu zambetul pe buze, dar mai ales avand in mana foi cu subiectele mult ravnite, care urmau sa le asigure promovarea examenului de admitere la facultatea condusa de Juganaru.

Spectacolul din 2005 s-a repetat si in 2006, dar, deocamdata, va prezentam fotografiile anului „de pomina” 2005, pentru ca cititorii ziarului nostru sa-si dea seama cat de grava si anormala este situatia, dar mai ales pentru ca autoritatile competente sa ia masurile ce se impun.

Mariana Juganaru, mituita in mod repetat pentru subiectele de examen

Mai departe, trecand peste socul preocuparilor unui profesor care nu merita sa i se spuna profesor, nu ne mai ramane decat sa tragem urmatoarele concluzii: Mariana Juganaru a organizat meditatii fara a avea autorizatie de desfasurare a acestei activitati si fara a-si declara veniturile spre impozitare.

Iar valoarea acestor venituri este de aproximativ 800 de milioane lei, prejudiciul adus statului in acest caz fiind de aproximativ 128 de milioane lei.

Totodata, trebuie subliniat faptul ca, in acest caz, organizarea de meditatii chiar si autorizata este incompatibila cu functiile de decan, presedinte al Comisiei de Subiecte, presedinte al Comisiei de Corectura si Presedinte al Comisiei de Admitere, pe care le detine Mariana Juganaru, acest „model” de coruptie universitara.

Mai grav, cele comise de Mariana Juganaru, adica oferirea subiectelor contra unor sume de bani este luare de mita, adica fapta prevazuta de codul penal.

Nu in ultimul rand, avandu-i in vedere pe cei care invata in mod corect pentru a ocupa un loc de admitete subventionat si favorizarea de catre decan a celor care platesc, decana Juganaru se face vinovata si de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Dovezi de necontestat

Pentru a demonstra ca suntem bine informati, va dezvaluim si identitatea catorva dintre cei care se calcau pe picioare pentru a cumpara subiectele de admitere in data de 20 iulie 2005. Acestia sunt Nicea Arghir (BR 86 NCA), Camelia Echim (CT 57 ECA) si Daniel Busu (B 40 PXC).

Toti sunt in prezent studenti ai Facultatii de Stiinte Economice anul II, promovand examenul de admitere cu medii foarte mari, confirmand astfel „ajutorul” decanului Mariana Juganaru. In plus, ca o concluzie, va oferim declaratia unui student, a carui identitate nu o dezvaluim, din motive lesne de inteles: „Eu am dat licenta in 2006 la Stiinte Economice.

S-a dat spaga la greu, 500 de euro subiectele la scris si cate un 1 milion de profesor la oral. Toti cei care au terminat anii de studiu cu 5 - 6 au medii de 9.60 -9.80, iar cei care au invatau au medii de 9.30-9.20. Si sa va spun si cine este tartorul: Mariana Juganaru - decana.

Si eu am avut subiectele cu doua zile inaine, iar cei care le cumparau cu 500 de euro le vindeau cu 50 de euro la mai multi si isi scoteau banii”.

Avand in vedere toate acestea, nu ne mai ramane decat sa asteptam atat concluzia Universitatii Ovidius si a Ministerului Educatiei si Cercetarii in legatura sesizarea cotidianului nostru, legata de plagiatul comis de Mariana Juganaru, dar mai ales reactia celor doua institutii cu privire la acest grosolan caz de coruptie, prezentat in exclusivitate de „Replica”.

Suntem convinsi ca atat cele relatate, dar si fotografiile care ii surprind „in flagrant” pe toti cei care si-au procurat cu doua zile inainte de examen, contra-cost, subiectele de examen, sunt mai mult decat elocvente. Iar Mariana Juganaru trebuie trecuta, in aceste conditii, in randul infractorilor.

Un infractor de cea mai joasa speta, care pregateste viitorul Romaniei europene, prin acei elevi care o mituiesc pentru a intra in posesia subiectelor de examen la facultate! Speram insa ca, urmare a acestui demers jurnalistic, autoritatile sa se sesizeze in sfarsit si sa analizeze, cu adevarat, cazul, iar Ministerul Educatiei si Cercetarii, respectiv Universitatea Ovidius, sa priceapa ca, in

timp ce alti profesori se lupta pentru imaginea universitatii, si de-abia isi duc zilele, Mariana Juganaru a facut avere prin mita si spaga.

Mariana Juganaru si-a cladit cariera profesorala prin minciuna, iar averea prin faradelegile comise la Universitatea de stat Ovidius, in calitate de decan, cat gratie statutului de reprezentant al statului in conducerea unor societati comerciale care urmau sa fie privatizate de fostul Guvern CDR-ist. Vom reveni .