La sfarsitul saptamanii trecute, statia de epurare de la Isalnita a fost foarte aproape sa livreze craiovenilor apa cu titei. Se sparsese un colector petrolier, iar Petrom a ascuns Directiei de Ape ca zona a fost poluata.

Inspectorii Directiei de ape "Jiu“ Craiova au descoperit la punctul de lucru de la Stoina al SC Petrom SA Craiova a avut loc o poluare. In urma verificarilor, s-a stabilit ca pe 31 ianuarie, colectorul de transport titei, de la schela Slavuta, s-a spart, iar lichidul petrolier s-a scurs in albia paraului Valuta, afluent al Amaradiei.

"Spartura fusese inchisa, dar titeiul ajunsese deja in albia paraului. Cand ne-am dus noi, lucratorii de acolo incercau sa elimine efectele poluarii. Cu lopetile si cu galeata scoteau pamant din albia paraului.

Cu toate ca prin zona erau doar cateva balti si apa era secata din albie, acum cu avertizarea asta pentru ploi, exista pericolul ca titeiul sa ajunga la barajul de la Isalnita, la statia de epurare de unde sunt alimentati craiovenii cu apa potabila“, a precizat Costica Paunescu, director tehnic Resurse Apa, din cadrul Directiei de Ape "Jiu“ Craiova.

Astfel, in urma celor constatate, reprezentatii de la Ape au emis pentru SC Petrom SA Craiova o amenda in valoare de 70.000 RON, din cauza ca societatea nu a luat masuri de remediere a efectelor poluarii, dar si pentru ca nu a informat ca zona a fost poluata.

SC Petrom SA Craiova a mai fost amendata de reprezentantii Directiei de Ape "Jiu“ Craiova in anul 2001. Atunci, pe 15 februarie, in Tronsonul Doljchim Craiova - Breasta, pe paraul Amaradia, la conflueanta cu raul Jiu, a avut loc o poluare accidentala cu azotat de amoniu. Timp de sapte zile, specialistii de la Mediu s-au luptat sa elimine efectele poluarii cu NH4.

De asemenea, Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj a inregistrat mai multe plangeri de la craioveni cu privire la calitatea combustibilului de la pompele Petrom SA. "Vin mereu reclamatii ca in benzina se pune apa. Am mers la unitatile incriminate si am luat probe, pe care le-am trimis la analize“, a precizat Gheorghe Marinesu, inspector sef al OJPC Dolj.

Incercand sa obtinem un punct de vedere de la Petrom Craiova, o secretara a directionat apelul catre punctul de lucru de la Stoina. "Nu stiu eu, domnita, de nicio poluare. N-a fost nimic pe aici pe la noi“, a spus un petrolist neidentificat.