In urma cu trei ani, 12 elevi ai liceului de langa Teatrul Liric din Craiova au hotarat sa formeze o trupa de teatru modern pe care au denumit-o Morphia. Denumirea aleasa de elevi este o adaptare dupa zeul viselor - Morpheus. Scopul lor de atunci a fost strangerea de fonduri pentru ajutarea unui coleg bolnav de cancer osos.

Din pacate, banii stransi nu au fost suficienti pentru a-l pastra in viata pe colegul lor. Proiectul nu s-a sfarsit atunci, ci a continuat pana in momentul de fata si nu a fost lipsit de succes. Una dintre componentele grupului este Alina Daniela Caramizaru, eleva in clasa a XI-a. Ea, in afara teatrului, mai are inca o pasiune - fotografia. A castigat un premiu si in acest domeniu.

Chiar daca este foarte ocupata cu teatrul si arta fotografica, nu isi neglijeaza scoala si chiar a fost olimpica nationala la fizica. „Eu vreau sa urmez Facultatea de Teatru, dar parintii mei nu prea sunt incantati de ideea mea. Ei vor sa urmez o facultate normala. Sper sa reusesc sa ii conving‿, ne spune Alina, gandindu-se la viitorul ei.

Piesele pe care se axeaza sunt comediile. Primul festival la care trupa a participat a fost „Sub lumina rampei‿ la Rosiorii de Vede. Alina ne descrie mecanismul prin care o piesa este acceptata la un festival: „Se face o preselectie. Un material video este trimis cu momente din piesa, apoi scenariul si motivatia regizorului‿.

Majoritatea pieselor jucate de trupa au fost in limba engleza. Ei sunt „abonati‿ la doua festivaluri: ID Fest de la Bacau (trei participari) si Teen Play la Arad (doua editii). Aici au castigat foarte multe premii: cea mai buna piesa - „Cantareata cheala‿ a lui Eugen Ionescu, cea mai buna scenografie si coregrafie.

Anul trecut, la Teen Play, unde au participat 26 de trupe, cu piesa „Usile inchise‿ („No exit‿) a lui Jean Paul Satre, au castigat premiul pentru cea mai buna actrita (Catalina Mihai), cea mai buna coregrafie, scenografie si nominalizare pentru cea mai buna piesa.

La Alexandria au participat la primul festival in limba romana cu piesa lui Satre, unde au cam golit vitrina cu premii: Alina a castigat premiul pentru cea mai buna actrita secundara, Catalin Vieru pentru cel mai bun actor principal, Andreea Anuta - cea mai buna actrita, cea mai buna costumatie, muzica, regie si scenografie.

Membrii juriilor sunt personalitati din lumea teatrului, precum Marcel Iures si Ana Margineanu, ca sa ii precizam doar pe cei mai cunoscuti.

Alina nu este singura olimpica din trupa, Iulia Demetrescu pozitionandu-se pe primul loc la un concurs de Cultura si Civilizatie. Ei lucreaza foarte mult inainte de festivaluri. Week-end-urile si vacantele sunt incarcate de repetitii si exercitii, muncind in jur de 8 ore pe zi.

Pana anul trecut, au lucrat cu regizorul si profesorul de teatru Alexandru Boureanu, cel care l-a inlocuit este Vlad Dragulescu, inca student la Facultatea de Teatru. In afara repetitiilor, membrii trupei sunt cei mai buni prieteni. Merg impreuna la teatru, pentru documentare, au fost si la Vama Veche impreuna dupa unul dintre festivaluri.

Dupa trei ani, in care s-au schimbat mai multi membri, deja simt ezitarile pe scena si improvizeaza, de cele mai multe ori cu succes. „La un festival, unei colege i s-a rupt tocul, si am fost nevoiti sa improvizam, astfel incat asistenta a crezut ca accidentul facea parte din piesa, dar si unele momente care faceau parte din piesa au fost percepute ca si greseli.

Ne incurajam intre noi si, pentru fiecare membru al trupei, se gaseste un rol in piesa pentru a nu se simti marginalizat‿, precizeaza micuta noastra actrita.

Pe langa replici, in spectacolele trupei, mai gasim si foarte multa miscare, ajutandu-i foarte mult faptul ca majoritatea membrilor au facut balet. Inainte de primul festival, piesa cu care au participat nu era finisata. Socul a venit cand au aflat ca piesa trebuia jucata in maxim 40 de minute, desi ei aveau nevoie de o ora pentru a se desfasura.

In ziua respectiva, Alina isi serba ziua de nastere si au fost nevoiti sa lucreze toata noaptea pentru a taia din replici. Atunci, pe scena festivalului, a fost prima oara cand au jucat piesa integral si au fost foarte multumiti de rezultatul obtinut.

De cea mai grea incercare au avut parte la Bacau, unde, organizatorii au dorit sa faca un exercitiu de inventivitate: trupele prezente au trebuit sa includa sase replici intr-o piesa. Oltenii nostri s-au descurcat foarte bine, punand accent mai mult pe miscarea scenica.

La concursuri, premiile sunt doar simbolice, primind doar carti si CD-uri. Toate cheltuielile sunt suportate de membrii Morphia: drum, cazare si costume. Liceul, al carui nume il reprezinta cu mandrie, nu i-a ajutat niciodata cu fonduri. In prezent, sunt in cautare de sponsori. Au mers din usa in usa si au reusit, pana la urma, sa obtina finante de la magazinul Mercur si de la Elpreco.

Cel mai mult i-a ajutat Casa Armatei care le pune la dispozitie sala pentru repetitii oricand au nevoie. Chiar daca inchirierea salii, in mod normal, se face pe o suma destul de consistenta, ei pot lucra gratuit aici. Au avut spectacole si in Craiova, avand un numeros public, in jur de 300 de spectatori, dar nu au obtinut fonduri din aceste prestatii.

La Festivalul de Teatru al Casei Armatei au castigat primul loc cu piesa „Cantareata Cheala‿. Au mai organizat un spectacol si in incinta liceului „Carol I‿, in care au jucat piesa „Visul unei nopti de vara‿.

Morphia vrea sa organizeze un festival de gen in Craiova care se va numi „Tania merge mai departe‿, dar se lovesc de vesnica problema a fondurilor. Membrii trupei s-au schimbat, entuziasmul a ramas acelasi. Una dintre singurele oaze de cultura din liceele craiovene este tinuta in viata cu mari eforturi de liceenii-artisti din “Carol‿. Un pic de ajutor nu ar strica deloc.