Obiect greu identificabil

Daca in urma cu cateva zile presedintele CJ dadea declaratii cu privire la monografia Bacaului, a carei „legalitate a fost pusa la indoiala”(precum a precizat Dragos Benea) ieri a tinut sa organizeze o conferinta de presa, si aici intervine surpriza, pe tema albumului foto denumit romantat "Marturisiri".

Si poate ca nu ar trebui sa constituie o surpriza schimbarea subita de concept din moment ce insusi presedintele CJ a precizat ca "ideea lucrarii este din 2005, fondurile necesare realizarii acesteia fiind cuprinse si in bugetul pe 2006 al CJ”.

Ne punem si noi intrebarea despre ce se vorbeste, tinand cont ca pana ieri se discuta de o monografie, titulatura inclusa si in bugetul pe 2006 si in hartia oficiala trimisa la redactie si semnata de Benea. "A fost organizata si o dezbatere cu toti consilierii judeteni, realizata public, in care s-a prezentat conceptul firmei care a castigat licitatia", a declarat Benea.

Dezbatere dupa atribuire

Dar sa nu ne cramponam in titluri si alte denumiri...Album fotografic sau monografie, demersurile necesare realizarii lucrarii cu pricina au inceput in luna octombrie 2006, intocmindu-se un caiet de sarcini. "Poate putem cere mai mult sau poate puteam cere mai putin", a spus enigmatic Benea.

In termenul legal doua firme au depus oferte pentru ahizitia publica, in speta monografia sau mai nou albumul foto. Firma SC Coloniale SRL a castigat licitatia, contractul dintre Consiliul Judetean si firma fiind incheiat in data de 18 decembrie, dupa cum a spus presedintele CJ. Data poate ca nu ar fi atat de importanta daca Benea nu ar fi precizat o chestiune legata de dezbaterea publica.

" Pe 20 decembrie a avut loc o dezbatere, in mod public, in care pe baza ofertei firmei SC Coloniale si a conceptului prezentat de aceasta, s-a dezbatut pe acest subiect in prezenta tuturor consilierilor judeteni". Se pare ca intai "se sacrifica mielul" si apoi se dezbate daca ar fi fost cazul.

"Identitatea" se tine cu cheltuiala

Albumul ce va purta titulatura de "Marturisiri" se impunea a fi realizat, dat fiind ca la momentul de fata nu exista un material oficial de prezentare a judetului, atat de necesar in crearea unei imagini pozitive in contextul integrarii in UE.

"Identitatea noastra trebuie valorizata si prezentata in spatiul comunitar" au explicat realizatorii albumului necesitatea crearii unei astfel de lucrari. Si se pare ca avem o identitate destul de costisitoare din moment ce valoarea investitiei se ridica undeva la 1,5- 1,6 miliarde de lei vechi.

"Pretul corect"

De sorginte si "formatie" latina, noi romanii in general nu "stam prea bine la cifre ,dar oficial ar trebui sa avem macar pretentia. "Bani pentru realizarea lucrarii au fost prinsi atat in bugetul pe 2006 al Consiliului Judetean, cat si in cel pe 2007.

In bugetul pe 2007 au fost cuprinsi 1,6 miliarde de lei vechi la capitolul 87.02.50-Alte actiuni economice pentru realizarea albumului" a subliniat Benea de doua ori. Spusele lui Benea sunt contrazise insa de bugetul prezentat spre aprobare consilierilor judeteni. Capitolul 87.02 prevede la punctul 3.9 suma de 1,5 miliarde de lei vechi pentru carti, publicatii si materiale documentare.

Capitolul 87.02.50 specificat de presedintele CJ nu exista. Sa fi avut bugetul judetului mai multe versiuni? Prin urmare, despre care suma vorbim?

Se ofera lamuriri

Pentru a inlatura orice suspiciune, Dragos Benea a tinut ofere cateva lamuriri cu privire la suma cu pricina. "Valoarea contractului incheiat intre consiliu si SC Coloniale se ridica la 1.470.000.000 lei vechi, in bugete au fost prinsi 2,6 miliarde pentru lucrare din care 1miliard sunt fonduri de rezerva, iar 1,6 miliarde costt lucrarea", a spus presedintele CJ.

Recapitularea atrage oripilarea: valoarea contractului este 1.470.000.000 lei vechi o data, 1.600.000.000 de doua ori... adjudecat cu un miliard, fonduri de rezerva. La un simplu calcul doar rezerva acopera in mare parte realizarea unei noi lucrari. "In peste 70% din cazurile in care lucrezi cu achizitii publice, trebuie prefigurata existenta unui act aditional, ce poate aparea pe parcurs.

Eram obligat sa prind acesti bani in buget nu vreau sa fiu obraznic si sa spun ca ii bag in buzunar", a tinut mortis sa explice Benea.

Din nou cifre, din nou "preturi corecte"

Privind "jumatatea plina a paharului" judetul Bacau va beneficia de un album fotografic de prezentare ce va contine aproximativ 700 de fotografii si comentarii scrise. Lucrarea va avea 200 de pagini si va aparea initial intr-un tiraj de 2000 de exemplare.

"Costul total al unui exemplar va fi de 620.000 cu TVA, iar valoarea contractului este de 1.470.000.000 cu TVA", a precizat Nicoleta Bichescu administratorul firmei SC Coloniale. Cum la un calcul simplu 620.000 x 2000 da 1.240.000.000, administratorul revine asupra sumei. "Mai sigur este pretul cu tot cu TVA", s-a corectat Bichescu.

Asa sa fie, dar din nou inmultirea dezvaluie un alt pret, respectiv 1.475.000.000. Din calcule, la prima vedere se pare ca firma Coloniale face un gest de caritate, din moment ce nu rezulta niciun profit.

Consilierii habar n-au

Pentru ca Benea a precizat faptul ca s-a organizat un fel de consultari cu alesii din cadrul Consiliului Judetean, am luat legatura in mod aleatoriu cu acestia. Supriza. Nimeni nu si-a amintit de vreo dezbatere tinuta pe 20 decembrie 2006, in afara de Gheorghe Huluta, care insa nu a putut preciza data. "Au existat niste discutii, dar sincer nu-mi aduc aminte cand.

Eu sunt atent mai mult la problemele sociale si la cele din sanatate", a spus Huluta. In schimb, consilierul judetean din partea PD, Constantin Draganuta s-a aratat foarte mirat de cele spuse de Benea. "Nu am fost chemat niciodata pentru a fi consultat in aceasta problema. Nici eu, nici vreunul dintre colegii mei de la Partidul Democrat.

Si nici in sedintele de CJ nu s-a discutat vreodata despre un album foto", a declarat Draganuta. Nici colega de partid a lui Benea, Oana Chelaru nu si-a amintit sa fi fost consultata. "Nu-mi aduc aminte sa fi fost chemata la discutii pentru un astfel de proiect.

Au existat niste discutii legate de stema pentru intrarile in judet, dar repet nu-mi aduc aminte sa fi existat dezbateri in mod expres pentru proiectul de care imi spuneti", a precizat Chelaru. La fel ca si colegii sai de consiliu, nici liberalul Cornel Pricope nu isi aminteste sa fi fost chemat la discutii.

"Or fi fost invitati consilieri judeteni din legislatura trecuta, pe mine nu m-a chemat nimeni. Nu sunt atat de batran incat sa nu-mi mai aduc aminte. Mai mult, vreau sa va spun ca eu, in calitate de consilier judetean cunosc foarte putine amanunte despre aceasta problema, nefiind adusa in discutii in cadrul sedintelor CJ", a specificat Pricope.