O lupoaica despre care autoritatile banuiesc fie ca ar fi turbata fie ca doar isi proteja puii a atacat ieri doua stani din apropierea comunei Fofeldea si a bagat in spital nu mai putin de 5 ciobani. Barbatii au reusit sa omoare lupoaica cu batele si bratele

Lupoaica a dat primul atac in jur de ora 16. In ciuda faptului ca in cele doua stani se aflau peste 1000 de oi, lupoaica a parut sa nu le dea atentie. Era chitita pe oameni. Cu ajutorul cainilor, ciobanii au reusit sa respinga primul atac. Pe inserate, lupoaica s-a intors. De aceasta data mult mai inversunata.

Nici cainii si nici ciobanii n-au reusit sa respinga atacurile animalului salbatic, ce a facut adevarate ravagii. Si-a infipt coltii la intamplare, in oameni si animale deopotriva. Bilantul este tragic. Nu mai putin de cinci dintre cei sapte ciobani care s-au luptat cu lupoaica au ajuns la spital, iar unul dintre ei va suferi o operatie.

Ca sa nu mai punem la socoteala mieii ucisi de coltii insangerati ai animalului salbatic.

Atac in valuri

Primul atac s-a dat in zona oilor sterpe. "Era baiatu de la sterpe, o sarit pe el si i-o gaurit capul! O iesit de-aicea si o bagat-o in parau. Era plin de sange, ne-am speriat teribil", spune Ion Musoi, unul dintre ciobanii care s-au luptat cu lupoaica. "Cand o apucat batu i-o luat la unu destiu cu totul! S-o dus la alalalt, l-o pus jos! Si pe alalalt l-o trantit. Nu aveai cum sa razbesti.

I-o trebuit oameni, oameni", spune ingrozita Bianca Solomon, una dintre localnicele din Fofeldea care a fost martora la groaznica intamplare. Respinsa de la prima stana, lupoaica s-a indreptat catre urmatoarele victime. Cu o cruzime de nedescris, lupul ataca doar la brat si la fata. La cea de-a doua stana, a sarit drept la beregata ciobanului.

Barbatul nu s-a speriat, a parat lovitura cu bratul si s-a luat la tranta cu lupoaica. A strans-o in brate pana a lasat-o fara suflare, chit ca s-a ales cu intreg bratul sfasiat. „O strans-o asa in brate, l-o prins de mana, si i-o dat cu paru in cap”, povesteste Gheorghe Solomon, unul dintre ciobani, despre sfarsitul animalului.

Turbare?

Medicii veterinari au sosit urgent la locul plin de pete de sange. Toate animalele care au intrat in contact cu lupul au fost eutanasiate in cel mai scurt timp, pentru a se evita o epidemie de rabie. Miei si caini au cazut sub injectia administrata de veterinari. „Este vorba despre o lupoaica ce cantareste cam 50 de kilograme.

Estimez ca are cam 8-9 ani si o deviere comportamentala extrem de serioasa. Sunt mai suspiciuni de rabie”, spune dr. Ion Nechit, medic veterinar. In cazul in care probele vor scoate la iveala faptul ca lupoaica nu suferea de turbare, medicii sustin ca a doua ipoteza ar fi protejarea puilor.

In schimb, satenii din Fofeldea sunt terifiati de gandul ca ar putea fi atacati din nou de animalele salbatice. „Am 60 de ani si io inca asa o grozavie nu am vazut. Am mai auzit de lupi care or atacat oile, dar sa sara la oameni, niciodata”, spune unul dintre sateni. Toti cei cinci barbati au fost transportati imediat la spital.

Patru dintre ei au fost internati in sectia de boli contagioase unde vor petrece cel putin urmatoarele patru zile, pana cand toate suspiciunile ca ar putea fi infectati cu rabie vor fi eliminate. Cel de-al cincelea, care a si omorat lupoaica, a fost internat in sectia de Chirurgie, unde ieri a fost operat la bratul sfasiat de animalul salbatic.

Nu au explicatie

Reprezentantii Agentiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Sibiu (AJVPS) spun ca in ciuda caldurii sau a schimbarilor climaterice din ultima vreme, nu au nici o explicatie pentru comportamentul extrem de agresiv al animalului. „Nu putem avea inca o explicatie clara pentru acest comportament. Se poate sa existe o turbare.

Exemplarul a fost ridicat de cei de la DSV si asteptam rezultatele analizei. De obicei acesta este reactia la turbare, dar pot fi si multe alte cauze”, ne-a declarat ing. Alexandru Mares din cadrul AJVPS Sibiu.

Specie protejata

In tara noastra, lupul este strict protejat prin lege iar vanatoarea la acesta specie se face numai in baza unor reguli foarte stricte. „Lupul face parte din categoria speciilor strict protejate si de aceea nu poate fi vanat oricum”, spune Alexandru Mares.