Iritati ca masinile Bechtel-ului le-au distrus drumul si le strica somnul, satenii din cinci sate clujene au blocat drumul camioanelor

In urma acestui protest, satele din Apuseni se vor alege cu centuri ocolitoare

Locuitorii a cinci sate din zona de munte a judetului Cluj au blocat ieri drumul judetean DN 107, de acces catre statiunea Muntele Baisorii, in semn de protest fata de transportul de mare tonaj pe care compania americana Bechtel a inceput sa-l practice intensiv in urma cu cateva saptamani.

Satenii din Iara, Baisoara, Valea Ierii, Savadisla si Mihai Viteazu se plang de faptul ca convoaiele cu materiale de constructii ale Bechtel le-au distrus drumul, singurul care asigura accesul catre Cluj-Napoca, dar si de faptul ca transporturile acestea le pun in pericol siguranta locuintelor.

Potrivit primarului comunei Baisoara, Minodora Luca, "ieri m-au anuntat unii dintre sateni ca mai multi oameni s-au adunat pe sesu’ Ierii si mi-au cerut sa ma duc eu sa-i calmez si sa le promit ca o sa reparam drumul" a explicat Minodora Luca. "Eu nu pot sa le promit asa ceva, fiindca drumul tine de autoritatile judetene si nu sta in puterea mea sa decid repararea lui".

Ea a mai spus ca a primit o notificare din partea Politiei prin care i s-a cerut sa le comunice oamenilor ca, daca vor bloca drumul risca, insa, se aleaga cu dosare penale, dar a precizat ca, din informatiile sale, astazi oamenii vor repeta protestele.

"In mod normal e infractiune sa opresti un drum", a declarat revoltat primarul din comuna Iara, Dorin Ioan Popa", dar nici sa nu mai poti trai decent nu e treaba, trebuie facut ceva".

Primarul Popa a explicat ca masinile de mare tonaj circula pe DJ 107 pentru a aproviziona santierul autostrazii cu materiale de constructie de la carierele de pe Valea Ariesului, din zona Ocolis si de la Moldovenesti.

In ceea ce priveste pozitia Consiliului Judetean Cluj, purtatorul de cuvant al institutiei, Cornelia Trif a explicat ca "presedintele Marius Nicoara a discutat deja cu compania Bechetl despre masurile care se impun, intrucat a constatat aceste probleme de peste trei saptamani.

Astfel, la inceput s-a stabilit un grafic de lucrari si din luna august Bechtel va incepe lucrari de constructie a unor variante ocolitoare pentru toate localitatile pe care le tranziteaza transporturile companiei", a declarat Cornelia Trif.