Farmacistii prahoveni spun, insa, ca Aulinul nu se afla in topul antiinflamatoarelor, iar atunci cand vor un medicament de acest fel, clientii nu cer tocmai Aulin, care costa 11,10 lei, in conditiile in care 12 pastile de Nurofen Forte costa 8,76 lei. Nici medicii nu s-au inghesuit sa recomande pacientilor Aulin, tocmai din cauza reactiilor adverse foarte numeroase.

Pentru cazuri speciale

La nivel national, produsul este unul dintre cele mai folosite si se gaseste la orice farmacie sub doua forme, comprimate si granule pentru suspensie orala. Efectele negative ale medicamentului au fost descoperite in 1999 de o echipa de medici portughezi.

Ei au publicat un studiu prin care se arata ca medicamentul Aulin a produs afectiuni hepatice extrem de severe in cazul a doi copii care, in final, au decedat. Din acest motiv, pe 24 martie 1999 Portugalia decidea retragerea de la comercializarea pentru copii a produsului. Mai tarziu, el a fost interzis total in Spania, Finlanda, SUA si Japonia.

De asemenea, medicamentul nu se poate cumpara in SUA, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelanda sau Canada, pentru ca firmele producatoare sau cele care il comercializeaza nu au primit aprobarile necesare din cauza reactiilor adverse asupra ficatului pe care le poate produce.

In Romania pe prospectul medicamentului sunt trecute mai multe avertizari despre reactiile adverse pe care Aulinul le produce. Acestea sunt scrise insa cu litere foarte mici si sunt formulate ambiguu.

“Nu e cine stie ce”

“Nu cred ca am recomandat de zece ori in viata Aulin. Sunt multe alte medicamente mult mai bune, adica au mai putine reactii adverse. In general, medicamentele pentru inflamatiile asociate osteoartritelor, entorselor si luxatiilor au contraindicatii, insa Aulinul avea prea multe”, explica dr. Adrian Caramida, medic primar boli interne la Spitalul Municipal Schuller.