Daca avem in vedere faptul ca la alegerile locale din luna iunie 2004, Stavarache a obtinut 63,69 la suta din voturi, observam ca dupa aproape trei sferturi de mandat, Stavarache a pierdut aproape jumatate din electorat.

Numai ca din anturajul sau au inceput sa transpire fel de fel de informatii legate de strategia pusa la cale de Stavarache pentru urmatoarele alegeri, cea mai veridica fiind cea legata de bacauanii care lucreaza in Italia. Nu degeaba edilul si o cohorta intreaga de apropiati de-ai sai s-au deplasat in nenumarate rinduri la Torino, intentia acestuia fiind de a miza pe voturile lor la alegerile din 2008. Sa nu uitam insa ca la Torino, orasul unde lucreaza peste 5.000 de bacauani, exista o asociatie a rominilor, Asociatia culturala Onlus “Carpatina”.

De la 1 octombrie, in Torino a fost lansat si ziarul "Obiectiv", "publicatie bilunara, conceputa de Asociatia culturala Onlus Carpatina, isi propune sa patrunda in inima comunitatii rominesti si este un ziar care va fi scris atit in limba romina, cit si in italiana, urmind sa fie gasit in zilele de 1 si 15 ale fiecarei luni, intr-un tiraj de circa 10.000 de copii".

Paradoxal insa, sunt voci care spun ca "Obiectiv" ar fi de fapt o publicatie electorala care sa-l sprijine pe Romeo Stavarache in campania electorala pentru alegerile locale de anul viitor. Dar sa vedem o parte din motivele pentru care Stavarache si-a pierdut din electorat...

Centrul si-a luat mina de pe Romica

Sa nu uitam insa ca de cind s-a inscris tn PNL, Romeo Stavarache se lauda pe la toate manifestarile ca ar fi in gratiile sefului sau de partid, premierul Calin Popescu Tariceanu si ca acest lucru va contribui la aducerea la Bacau a unor importante fonduri, dar si mari investitori.

Ei bine, intre timp Stavarache a pierdut mult laudata sustinere politica nu numai pentru ca a cerut foarte multe finantari pentru diverse proiecte, dar a conditionart "centrul" sa puna o sumedenie de liberali in posturi cheie, ba mai mult a si santajat conducerea superioara cu plecarea sa la PD sau PLD.

Or, seful sau ierarhic l-a taxat dur pe primarele de Bacau la inceputul anului cind acesta a dorit sa candiodeze pentru un post de vicepresetinte PNL pe Regiunea Nord-Est, numai ca Tariceanu l-a scos in fata pe Vosganian, care a cistigat in dtrimentukl edilului bacauan.

Spital doar la stadiu de...proiect

Una din promisiunile care l-au propulsat pe Stavarache in fotoliul de primar a fost cea legata de construirea unui spital, laudindu-se peste tot ca va fi ajutat de Bucuresti in ceea ce privelste finantarile. Din pacate, totul s-a dovedit a fi o mare teapa pentru Stavarache, nealocind nici un ban de la buget pentru "grandioasa" cladire.

Inventiv, primarul a schimbat macazul si a apelat la bunavointa Consiluiului local, solicitind ca noul spital sa fie construit cu bani de la bugetul local, numai ca suma necesara e destul de mare si exista slabe ca spitalul sa fie terminat. Cel putin pina la alegeri, sau macar sa se toarne vreo roaba de ciment.

Un pod facut varza

Daca in anul 2004, Stavarache se bucura de sustinerea unei parti bune a locuitorilor din cartierul Serbanesti, ei bine, acum la 8 luni cit a mai ramas pina la scrutin, cota sa a scazut considerabil. Si asta din cauza ca a gestionat foarte prost criza declansata de reabilitarea Podului de peste Bistrita.

A fost nevoie de mari sume de bani, de noi studii, de suplimentari de fonduri pentru ca pina la urma cei care locuiesc pe Calea Birladului sa fie nevoiti sa se inghesuie in Maxi Taxi apartinind de SC Transport Public, nu sa circule in autobuze aaa cum s-au asteptat si li s-a promis dupa darea in folosinta a podului metalic.

I-a indatorat pe bacauani

Desigur, ar fi o groaza de cauze care au dus la scaderea lui Stavarache in preferintele electoratului. Sa mai adaugam ca edilului, avind sprijinul majoritatii din Consiliul local, i s-a aprobat un credit de 1.200 de miliarde de lei, pentru cofinantarea proiectelor europene si lucrari de investitii, cu o perioada de gratie de 3 ani.

Altfel spus, contribuabilii, bacauanii vor trebuie sa ramburseze acest credit din 2010. "Maretele" proiecte ale actualei administratii sunt momentan, la nivel de proiect. Problema care se pune acum e de unde pot fi asigurate sursele de finantare caci alegerile bat la usa si din atitea proiecte..... foarte putine, si acelea la intimplare.