Potrivit Legii 42/1990, cea care reglementeaza drepturile participantilor la evenimentele din Decembrie 1989 sau a urmasilor acestora, fiecare individ care atesta calitatea de revolutionar, participant activ sau urmas al acestora, este indreptatit sa primeasca de la administratia locala minim 500 mp de teren in intravilan sau 1 ha, in extravilan.

Numai ca primarul Romeo Stavarache a trecut peste prevederile acestei legi si si-a improprietarit in mod nejustificat unul din angajatii sai, in intentia ca acesta din urma ra renunte la procesul pe care il intentase Primariei Municipiului.

Este vorba de fostul deputat in legislatura 1992-1996, actualmente seful Corpului de Control al primarului, Mihaita Postolache, care a primit un hectar de teren, impartit pe parcele in imediata vecinatate a blocurilor ANL. Asta, in timp ce multi bacauani, luptatori in Revolutie nu au primit mai nimic. Ulterior, spun guruile rele, Mihaita Postolache ar fi vindut terenul, posibil tot Primariei, cu trei milioane de euro.

La aproape 18 ani de la Revolutia din decembrie 1989, cei care au participat efectiv la acele evenimente singeroase sau urmasii acestora continua sa se bata in justitie pentru drepturile de care ar trebui sa beneficieze, in mod legal.

Actiunile lor in instanta, in care Primaria Bacau a fost somata sa puna in aplicare prevederile Legii 42/1990 si a Legii 541/2004 au ramas insa fara nici un rezultat.

Desi ar fi trebuit sa primeasca minim 500 mp de teren agricol in intravilan sau un hectar in extravilanul localitatii, primarul Romeo Stavarache, pentru a-si apropia angajatii si a-i determina sa-i devina sustinatori ai propriilor decizii, i-a improprietarit pur si simplu peste noapte, in detrimentul altora care ar fi fost indreptatiti sa primeasca astfel de terenuri.

Un hectar pentru "ciocu' mic"

Mihaita Postolache a participat si el, la evenimentele din decembrie 1989. Nu a stralucit cu nimic, pur si simplu, evenimentele din incendiara zi de 21 decembrie 1989 l-au gasit pe Postolache in ipostaza de participant, adica s-a aflat in multimea care scanda "Jos Ceausescu" in Piata fostului Comitet Judetean al PCR si, mai apoi, cu o multime de revolutionari a patruns in incinta fostului Palat Administrativ.

Pentru merirele sale "deosebite" a fost rasplatit cu un certificat de revolutionar si, ulterior lui decembrie 1989 si-a cerut drepturile, potrivit legii 42/1990. Postolache a fost si deputat in Parlamentul Rominiei in legislatura 1992-1996, perioada in care nu s-a remarcat cu aproape nimic in ceea ce priveste circumscriptia electorala care l-a propulsat.

Singura ocazie cu care Mihaita Postolache a iesit in evidenta, mai ales im mass-media locala si nationala a fost un incident petrecut in Club 33, din zona Orizont, unde deputatul cu pricina a vrut sa-si etaleze calitatile de stripper si, dupa citeva pahare cu alcool, a scos chiar si pistolul pe masa, amenintind in stinga si-n dreapta ca el este ditamai parlamentarul si toti trebuie sa se copnformeze, in sensul sa-i aduca bautura gratis si "fetite".

Vazind ca pe timpul administratiei Sechelariu nu i-a mers, Postolache a depus zeci de petitii la Primaria municipiului Bacau imediat ce Stavarache a ajuns primar, prin care solicita atribuirea unei suprafete de teren in baza Legii 42/1990. Asa incit a actionat, in 2002, in instanta Primaria Municipiului Bacau si Prefectura judetului Bacau.

Asa incit, in actiunea formulata, Postolache a cerut "obligarea primarului la punerea in executare a dispozitiilor art. 10 din Legea 42/1990, in sensul de a i se acorda un spatiu cu chirie, precum si o suprafata de 10.000 mp teren..." Lucru care dealtfel s-a intimplat, prin hotarirea 160/17.10.2003 a Tribunalului Bacau, Sectia Comerciala si Contencios administrativ.

Adica, instanta a obligat Primaria municipiului Bacau si Prefectura sa "rezolve cererea reclamantului privind dreptul de a i se acorda o suprafata de teren de 10.000 mp in echivalent arabil in conditiile legii nr. 18/1991".

Pentru a scapa de "gura" lui Mihaita Postolache (promovat intre timp sef al Corpului de Control al primarului), edilul sef, in cazul nostru, Romeo Stavarache isi calca cu firea si propune oamenilor sai din primarie sa-i acorde lui Postolache suprafata de 10.000 mp de teren, in extravilanul Bacaului.

Cu mentiunea ca propunerea, devenita ulterior hotarire, nici macar nu a trecut prin comisie sau Consiliul local, ci a fost data pe "sest". Dupa numai doua saptamini, respectivul teren este trecut, printr-o hotarire a Consiliului local, in intravilan, lucru ce a crescut considerabil valoarea terenului.

Apoi, Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, reorganizata in baza Ordinului nr.183/2002 al prefectului judetului Bacau, din cadrul Prefecturii Bacau, prin Hotarirea nr. 9443/15.03.2005 hotaraste inscrierea in anexa 6 a unei suprafete de teren de 1ha pe numele Mihaita Postolache (facsimil).

Si astfel, lui Mihaita Postolache i s-a inchis gura prin acordarea unui hectar de teren, suprafata impartita in parcele in jurul blocurilor ANL din cartierele Bucegi sau Gheraiesti, si care. ulterior, dupa cum spun gurile rele, Postolache ar fi vindut-o cu 3 milioane de euro.

Asta, desi potrivit legii, noul proprietar nu avea dreptul sa o instraineze timp de zece ani. Aceleasi guri rele sustin ca de fapt cumparator ar fi fost tot Primaria Bacau si ca din cele 3 milioane de Euro, Postolache ar fi primit un milion, restul impartindu-se intre cei care si-au dat girul.

Adevaratii revolutionari sunt revoltati

Imediat ce au luat la cunostinta de ispravile primarului Romeo Stavarache care, in incercarea sa de a-si proteja un angajat l-a improprietarit peste noapte, membrii Asociatiei Revolutionarilor s-au sesizat si s-au declarat total imptriva deciziei edilului.

"Este inadmisibl ce s-a intimplat. Domnul primar putea sa faca dreptate si sa imparta in mod egal aceasta suprafata de un hectar, in 20 de parcele pentru 20 de revolutionari", ne-a declarat Constantin Haisan, erou al Revolutiei. "Ce contributie si-a adus Mihaita Postolache de a primit acesta suprafata de teren?".

Presedintele Asociatiei Revolutionarilor Bacau, Iordache Ciuperca sustine ca "primarul a incalcat in mod grosolan legea si, prin acordarea, fara nici un temei lui Postolache a unui hectar de teren a demonstrat ca pur si simplu isi bate joc de adevaratii revolutionari sau urmasi ai acestora. Cu ce s-a remarcat in Revolutie Mihaita Postolache, acest ex-stripper al Parlamentului care s-a dat in spectacol intr-un club de noapte?

Nu sunt de acord cu acest lucru, mai ales ca Stavarache a spus deunazi, cu zimbetul pe buze ca mai vrea doua mandate la conducerea Primariei. Si-a dat foc la valiza cu acest caz. Conform Constitutiei, toti cetatenii sunt egali in drepturi, or dl Stavarache a demonstrat contrariul. Este aparatoruil doar al unora", sustine Iordache Ciuperca.

Stavarache refuza sa aplice legea

Romeo Stavarache si-a facut un obicei din a aplica legea dupa bunul plac. Pe linga aceasta, el nici macar nu aplica hotaririle judecatoresti ramase definitive. Astfel, prin dosarul nr.3348/110/2007, Constantin Haisan l-a actionat in judecata pe primarul Romeo Stavarache pentru faptul ca in baza Legii 42/1990 l-a improprietarit pe Mihaita Postolache, in detrimentul sau si a cerut amendarea edilului pentru nepunerea in executare a Sentintei civile nr. 38 din 28.02.2006, pronuntata de Tribunalul Bacau.

Prin sentinta respectiva, Romeo Stavarache fusese obligat sa intocmeasca si sa inainteze autopritatii competente documentatia necesara in scopul "acordarii drepturilor ce i se cuvin si, in vederea punerii in executare a acestei hotariri judecatoresti, primarul a fost notificat si de catre executorul judecatoresc, prin adresa inregistrat la sediul piritului sub nr. 45937 din 5.12.2006, notificare careia nu i s-a dat curs".

Din iunie 2006 si pina in prezent, Constantin Haisan nu a fost pus in posesie, asa cum prevedea instanta, mai mult, primarul Stavarache cautind prin orice mijloace sa refuze punerea in aplicare a deciziei instantei. Prin urmare, potrivit aceleiasi hotariri judecatoresti, Romeo Stavarache a primit "o amenda civila de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de intirziere".

Din pacate insa, nici pina in ziua de astazi, primarul nu si-a achitat datoriile. Ba mai mult, refuza sa puna in aplicare si o hotarire judecatoreasca ramasa definitiva, a treia, in procesul pe care Constantin Haisan i l-a intentat.

Asociatia Revolutionarilor a sesizat chiar si Departamentul National Anticoruptie (DNA) cu privire la aceste nereghuli ale lui Romeo Stavarache, insa nici pina in prezent nu au primit nici un raspuns concret. Ba mai mult, li s-a spus ca prejudiciul este sub un milion de Euro si momentan nu prezinta interes.

Asta, in timp ce adevaratii revolutionari continua sa cerseasca la usa edilului, poate poate se indura sa respecte legea.