Senatul a votat marți, proiectul legii pensiilor propus de Guvern, într-o dezbatere maraton. După ce PNL s-a înțeles cu PSD la ședința de la vila Lac, dezbaterile parlamentare s-au desfășurat pe repede înainte în ciuda protestelor opoziției USR și UDMR care au atras atenția că legea nu are un impact bugetar. De precizat este că de la dezbateri au lipsit ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Dezbaterea legii pensiilor în SenatFoto: Inquam Photos / George Călin

19:56Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi 19 abţineri. Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților săptămâna viitoare. Legea trebuie adoptată de Parlament până pe 20 noiembrie, reprezentanții Guvernului urmând să meargă la Bruxelles să renegocieze PNRR și deficitul bugetar.

USR a anunţat că s-a abţinut la votul în plen.

Liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu a explicat că senatorii AUR s-au abţinut la vot, pentru că „o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”.

„Am avertizat de la început că legea nu este ce trebuie, că nu face dreptate deloc, că dimpotrivă păstrează inechităţile, păstrează confuziile, nu e nicio garanţie că va fi aplicată nici aşa. În concluzie, nu putea fi susţinută decât dacă era îmbunătăţită de amendamente. Amendamentele nu au fost adoptate. Prin urmare, nu avem cum să votăm pentru lege. Totuşi nu am votat contra legii, pentru că o mărire cât de cât e mai bună decât nimic. Ne-am abţinut ca să dăm un semnal politic că nu suntem de acord cu maniera în care s-a votat această lege şi cu ce conţine legea”, a precizat Târziu.

Senatorul PNL Marcel Vela a precizat că liberalii au votat pentru acest proiect de lege, pentru că partidul susţine creşterea sustenabilă a pensiilor.

18:21Au început dezbaterile generale în plen. Legea este dezbătută pe articole. Secretarul de stat în Ministerul Muncii Marius-Ilie Stanciu a anunţat, în plen că impactul bugetar pentru noua lege a pensiilor este de 25 miliarde lei pentru anul viitor, dintre care 15 miliarde lei sunt necesare pentru indexarea valorii punctului de pensie, de la 1 ianuarie 2024, iar 10 miliarde pentru recalcularea care va fi aplicată de la 1 septembrie 2024.

  • Radu Mihai, senator USR „Nu ştiu dacă aţi văzut, dar raportul a apărut acum trei minute. Deci Senatul nu a fost în stare să se ţină nici măcar de orele pe care le-a stabilit. Dat fiind că această lege este atât de importantă şi atât de multe milioane de pensionari aşteaptă să vadă cum şi dacă statul român poate să le crească bunăstarea, în condiţiile în care în comisii nu a existat niciun reprezentant al MFP, nu s-a dat niciun fel de informaţie privind impactul bugetar al acestei legi, vă rog să dăm o şansă Guvernului României să îşi facă treaba şi să scoatem de pe ordinea de zi proiectul de lege. Să dezbatem atunci când Guvernul României, Ministerul de Finanţe va fi capabil să răspundă la întrebările normale şi anume de unde iau banii şi ce fac cu ei”.

18:05Președintele comisiei de muncă a solicitat să fie eliminate trei secțiuni de amendamente aflate în raportul elaborat de către comisiile de specialitate. Senatorii opoziției au cerut retrimiterea la comisii a raportului elaborat pe legea pensiilor.

17:55 Ședința de plen a început cu întârziere.

Ședința de plen este programată la ora 17.00 pentru a se da votul pe proiectul legii pensiilor. Senatul este primă cameră sesizată iar Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

16:22Comisiile de specialitate au adoptat un raport de admitere pentru proiectul legii pensiilor cu 18 voturi pentru, 1 împotrivă și 8 abțineri.

14:50 A început dezbaterea pe proiectul de lege. Amendamentele opoziției sunt respinse pe bandă rulantă.

14:45Senatorul PSD Daniel Zamfir a avut o replică scabroasă la adresa senatorului USR Irineu Dărău care le-a cerut reprezentanților Ministerului Muncii să spună formula de calcul pentru impactul bugetar.

Daniel Zamfir: „Haideți să vă spun ceva: nu aș fi dat din buzunarul statului 240.000 de euro să cumpăr penisuri și vagine de pluș, cum ați făcut dvs în PNRR. Dvs dacă nu înțelegeți nu aveți ce căuta în viața dvs și în Parlament.”

Senator USR Ștefan Pălărie: „Aroganța dvs vine la comun cu foarte multă putere. Dacă tot sunteți atât de puternic că veniți din PSD nu mai dați vina pe USR că vă oprește să faceți lucruri bune. Faceți lucrurile bine, gospodărește și răpundeți-ne la întrebarea după recalcularea din 2024 care va fi noul punct de pensie în plată ca să știm pe ce să ne uităm.”

14:35Senatorul PSD Ion Rotaru președintele Comisiei pentru Muncă: „Ministerul Muncii a depus un efort fabulos pentru elaborarea acestei legi. Fiecare articol în parte s-a discutat cu Banca Mondială, aceste articole s-au scris cu toate responsabilitatea. Sigur se va găsi și sursa de finanțare, pe încasări, digitalizare, măsuri care vor fi luate în perioada următoare. Săptămâna viitoare vin actele normative care să genereze o mai bună încasare. Îngrijorări există, dar să nu mergem pe ideea de nu se poate”.

14:30Înreplică senatoarea USR Anca Dragu i-a replicat că „ar trebui să vă intereseze ce spun pensionarii și dacă ei cred ce le spuneți voi”. „V-am cerut să spuneți impactul bugetar. Noi nu avem rectificare. Nu știm cum arată bugetul anului 2024 și vrem să știm dacă această lege este sustenabilă”.

Zamfir vorbește peste senatoarea USR: „Stați liniștiți. Voi nu știți nimic. Ați facut o prostie de PNRR, ați făcut o mare porcărie”.

14:15Senatorul PSD Daniel Zamfir: „Văd aici o serie de colegi îngrijorați de această lege. Vreau să vă spun ceva foarte clar: această lege aduce o echitate despre care de mulți ani vorbim. De vreo 20 de ani de zile oamenii așteaptă de la clasa politică să le facă dreptate. Nu ați domnilor de la USR că oamenii nu ne-au votat ca să ne plângem că nu sunt bani? Aici este vorba de decizie politică, de determinare. Guvernul asta a decis să pună capăt inechității sociale. Nu putem să le mai spunem că nu sunt bani pentru că voi cei de la USR ați trecut în PNRR că faceți piste de biciclete în vârf de munte și am băgat vreo 500 de milioane acolo, celebrul domn Ghinea și nu va mai pot da pensii. Băi oameni buni reveniți-vă”.

14:05Senatorul UDMR Tancos Barna: „Este o inițiativă susținută și de UDMR dar cred sincer că această dezbatere ar trebui să aibă loc în prezența miniștriilor Muncii și Finanțelor. Nu avem timp să analizăm toate amendamentele la această lege. Vom susține amendamnetele pe care le-am depus ca îmbunătățire a acestui act normativ. Este inacceptabil să vorbim în absența miniștrilor direct responsabili pe acest proiect de lege”.

13:40 Senatorul USR, Anca Dragu: „Ministerul de Finanțelor și ministrul Muncii ar fi trebuit să fie prezenți aici la dezbatere. Vorbim de o lege cu impact de zeci de miliarde de lei care impactează viața a milioane de români. Faptul că și-a dat acordul Banca Mondială sau Comisia Europeană este foarte puțin. Pe scurt: „Show me the monney”. Nu avem sursa de finanțare la această lege. Mi-e teamă că această lege vine la pachet cu creșteri de taxe și impozite usturătoare”.

13:35Reprezentanții USR au cerut să fie prezent un reprezentat de la Ministerul de Finanțe și să fie prezentat raportul Băncii Mondiale care, potrivit acestora, ar sta la baza formulării legii pensiilor.

În replică președintele comisiei Buget -Finanțe, senatorul PNL Nicolae Neagu le-a spus senatorilor că proiectul legii pensiilor este actualizat.

„Era nevoie să ajungem rapid la o lege finală a pensiilor. Am convingerea că este important să înțelegem că această lege va rezolva dezechilibrele din legea actuală și că își dorește să aducă o creștere semnificativă a pensiilor și va aduce o rezolvare și cu aportul senatorilor nu numai a Guvernului. (...) Problema identificării sursei de finanțare pentru trimestrul patru sunt convinsă că va fi rezolvată odată cu proiecția bugetului pe 2024. În concluzie PNL susține acest proiect de lege cu o parte a amendamentelor venite de la Consiliul Legislativ”, a spus Neagu.

13:32Senatorul PNL Alexandru Nazare a spus că au fost date publicităţii datele semnal privind creşterea economică şi că în 2023 nu vom putea atinge acel 2,8% programat, ceea ce are un impact asupra acestei legi a pensiilor, pentru că ministrul Muncii a declarat recent că această lege va avea ca sursă de finanţare creşterea economică.

Nazare a precizat că impactul pe care îl are această lege este foarte mare, imens, de zeci şi zeci de miliarde şi trebuie cumva să fie inclus în Strategia fiscal-bugetară adică pe o proiecţie de câţiva ani de zile.

”Nu ne putem permite să creştem pensiile din datorie publică, pe dobânzi foarte mari. Într-o situaţie de decelerare, de încetinire a economiei europene şi româneşti, costurile sunt imense de aceea cred că trebuie să studiem aceste lucruri foarte atent aici avem nevoie de o dezbatere aprofundată astfel încât această creştere să fie sustenabilă. Un obiectiv al acestei coaliţii este stabilitatea dar o parte a stabilităţii este şi stabilitatea financiară a României, de aceea cred că trebuie să fim foarte atenţi la aceste lucruri şi inclusiv la avizul condiţionat dat de ministrul de Finanţe, care reclamă o parte din aceste chestiuni şi evident atrage atenţia asupra surselor de finanţare. Poate ne pot spune reprezentanţii ministerelor care sunt de faţă care sunt sursele de finanţare”, a explicat Nazare.

13:30Dezbaterile au început în comisiile parlamentare.

„USR va decide cum abordăm în comisii şi plen o lege aşa de importantă şi forţată prin Parlament fără niciun fel de justificare. Situaţia este de neacceptat din punct de vedere procedural", a declarat senatorul Radu Mihail.

Executivul a aprobat, joi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

Potrivit proiectului de act normativ, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 ar urma să crească în urma recalculării după noua formulă.

Conform proiectului, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate - studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică. Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că toate aspectele legate de noua lege a pensiilor, inclusiv cel privind sursele de finanţare, au fost clarificate, iar proiectul intră "în linie dreaptă" în Parlament, în urma discuţiilor purtate în cadrul coaliţiei de guvernare.

„Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanţare, au fost clarificate în şedinţa Coaliţiei din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în linie dreaptă în Parlament, fiind susţinută de întreaga Coaliţie. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul preşedinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ţine de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechităţile eliminate prin recalculare!", a scris Ciolacu pe Facebook.