Social democrații au validat marți seară, în ședința Comitetului Executiv numirea lui Mircea Drăghici în funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente. Draghici este trezorierul PSD dar și inițiatorul modificării legii finanțării partidelor politice, lege prin care s-a majorat excesiv sumele acordate de stat formațiunilor politice. De precizat ar fi că AEP este instituția care verifică printre altele și modul cum sunt cheltuiți banii publici de către partide.

Liviu Dragnea si Mircea Draghici Foto: Agerpres

Potrivit procedurii Drăghici trebuie să-și depună candidatura la Comisia Juridică, până săptămâna viitoare, miercuri să fie votat în plenul Parlamentului pentru funcția de președinte AEP.

Mircea Drăghici urmează să demisioneze din funcția de deputat dar și cea de trezorier al PSD. De precizat este că Mircea Drăghici este cercetat penal într-un dosar deschis de Parchetul General, cu privire la modul în care au fost cheltuiți banii primiți de PSD cu titlul de subvenție de la stat.

Deputat PSD cu trei mandate la activ, Drăghici este unul dintre fidelii președintelui PSD, Liviu Dragnea, dar și cel care a inițiat modificarea legii finanțării partidelor politice.

În urma adoptării de către Parlament a inițiativei lui Draghici partidele politice au primit o subvenție record.

Astfel, în 2019 peste 400 de milioane de lei din bani publici vor ajunge la partide. Ca o comparație în 2016, înaintea modificării legii, subvenţia pentru toate partidele era de doar 14.5 milioane de lei. Cel mai mare beneficiar este evident PSD care, va primi anul acesta din bani publici 170 de milioane de lei, potrivit Digi24.

De precizat este că Autoritatea Electorală Permanentă este instituția care asigură organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi a referendumurilor și verifică finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Șefia AEP a rămas vacantă după demisia lui Daniel Barbu care intenționează să candideze la alegerile europarlamentare. Daniel Barbu a fost numit la AEP din partea ALDE și a demisionat săptămâna trecută.