Partidul Berii din Austria va participa la alegerile parlamentare din acest an, chiar dacă nu și-a atins obiectivul de finanțare, a anunțat marți liderul formațiunii, care a ales să vadă partea plină a paharului datorită sprijinului popular în creștere, transmite Reuters.

Dominik Wlazny, liderul Partidului Berii din AustriaFoto: Andreas Stroh / imago sportfotodienst / Profimedia

Partidul, fondat în mare parte ca o glumă în 2015 de către medicul și muzicianul rock Dominik Wlazny, reprezintă acum o amenințare reală de a deturna voturi de la alte partide, în special de la cele de stânga, într-un moment în care extrema dreaptă are un avans clar în sondaje.

„Da, Partidul Berii va candida la viitoarele alegeri parlamentare. Sprijinul pe care l-am primit este masiv. Acest lucru ne dă motivația de a merge până la capăt", a afirmat Wlazny, (37 de ani), într-o declarație pentru presă.

„Paharul e pe jumătate plin”

În ianuarie, el spunea că intrarea în cursă va depinde de faptul dacă va aduna suficiente fonduri, ceea ce intenționează să facă prin creșterea numărului de membri la 20.000 de la „aproximativ 1.300 de membri activi” la sfârșitul anului 2023.

Marți, el a recunoscut că este încă departe de acest obiectiv, în condițiile în care alegerile ar trebui să aibă loc până în octombrie.

„Am îndeplinit mai mult de jumătate din obiectivul nostru de finanțare. Paharul nostru este pe jumătate plin, ca să spunem așa, și în mod constant se toarnă mai mult", a declarat Wlazny.

Partidul a candidat la ultimele alegeri parlamentare din 2019 și a obținut doar 0,1% din voturi, dar Wlazny a ieșit pe locul trei la alegerile prezidențiale din 2022, cu 8,3%.

Sondajele spun că Partidul Berii va intra în Parlament

Sondajele de opinie recente au cotat partidul său cu intenții de vot între 5% și 7%. Pentru a intra în parlament, un partid are nevoie de 4%.

Anterior, partidul a făcut campanie pe teme mai mult sau mai puțin serioase, de la îmbunătățirea sistemului de sănătate publică până la instalarea de fântâni publice de bere în Viena.

În contrast cu stilul relaxat și rebel pe care îl proiectează, aparițiile recente ale lui Wlazny au fost atent regizate. El nu a acceptat nicio întrebare din partea presei după scurta sa declarație de marți.