În anul 1984, după o vizită de lucru în Berceni, Nicolae Ceaușescu a hotărât demolarea Mănăstirii Văcărești, monument istoric și de arhitectură, capodoperă a stilului brâncovenesc. Era cea mai impunătoare ctitorie domnească pentru creștinătatea ortodoxă răsăriteană.

Lucrari de restaurare a ansamblului Manastirii VacarestiFoto: Agerpres

Transformarea într-un munte de moloz a Mănăstirii Văcărești a rămas în istorie drept cea mai mare crimă împotriva patrimoniului de artă sacră tradițională românească.

În septembrie 1985, o echipa de profesori și de studenți din cadrul Institutului de Arte Plastice a reușit să "desfacă" 140 de mp de frescă, adică circa 5% de pictură murală din cei 2.500 de mp care acopereau în interior Biserica domnească "Sfânta Treime".

Puteți privi de aproape și îndeaproape o parte din aceste fragmente la expoziția "În apropierea Sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani" deschisă permanent în Corpul Lapidarium de la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151).

Despre rămășițele Mănăstirii Văcărești, citește, pe B365.ro, un interviu cu Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București.