Aproximativ 150 de oameni s-au adunat duminică în Piața Victoriei pentru a protesta față de referendumul de modificare a Constituției în sensul restrângerii definiției familiei drept căsătoria între un bărbat și o femeie, sub sloganul ”Iubirea nu se votează”. Aceștia au avut pancarte cu ”separați Biserica de Stat”, ”Boicot” și ”Stați acasă dacă vă pasă”. De asemenea, protestatarii au atras atenția că referendumul i-a încurajat pe simpatizanții Coaliției pentru Familie să aibă mesaje de instigare la ură față de membrii comunității LGBT, motiv pentru care mulți acum chiar se tem să mai iasă în public.

manifestatie pro-boicotFoto: Hotnews

”Ne solidarizăm cu frații și surorile din comunitatea LGBT din România, pentru a spune un Nu categoric împotriva acestui referendum, pentru a nu-l valida și pentru a arăta că toată inițiativa de modificare a Constituției, în speță art. 48, nu face altceva decât să îngrădească clar efectiv și direct dreptul persoanelor de același sex de a se căsători. Această inițiativă vine din partea unei grupări național-creștine și fascistoide aproape, neolegionare, finanțată din afară de alte grupări adventiste și americane în detrimentul comunității LGTB.

Este important ca lumea să nu se ducă la vot, este importantă boicotarea, pentru că orice participare înseamnă o validare a referendumului”, a declarat pentru HotNews Ovidiu Anemțoaicei, membru fondator și membru al Consiliului director al MozaiQ, asociația care a organizat protestul.

Întrebat de ce crede că la protest a fost prezentă atât de puțină lume, acesta a subliniat că ”membrilor din comunitate a început să li se facă frică din cauza valului explicit de ură, manifestat prin afișe, pliante, bannere în numele Coaliției pentru Familie, lumea a început să se retragă de pe Facebook și chiar din spațiul public, din frică și din cauza mesajelor de ură.

Organizația spune că autorizația pentru manifestație s-a obținut foarte greu de la Primăria Capitalei și li s-a refuzat cererea de a face un marș.

În cadrul manifestației s-au împărțit pliante în care sunt explicate motivele pentru care ar trebui ca lumea să nu participe la referendum.

La protest au fost persoane și personalități ( Eugen Istodor) care au avut pancarte cu mesaje în care atenționau oamenii că nu numai drepturile LGBT pot fi în pericol și că după ce acest referendum ar putea fi limitate și ”drepturile tale”.

Foto/ Facebook / eveniment Iubirea nu se votează

”Ieșim în stradă pentru a spune hotărât #boicotreferendum pentru că drepturile omului nu se votează, pentru că iubirea nu se votează! Ieșim în stradă pentru că refuzăm să legitimăm un referendum care împrăștie ură și divizează cetățenii, pentru că nu toate referendumurile sunt democratice și de multe ori sunt folosite de lideri autoritari pentru a restrânge drepturi cetățenești. Ieșim în stradă pentru că locul nostru este în Europa, un loc al valorilor democratice, ce țin de respect pentru minorități, stat de drept, oportunități egale pentru toți cetățenii. Ieșim în stradă pentru a apăra comunitatea LGBT de atacurile și minciunile pe care le aruncă în spațiul public inițiatorii modificării Constituției”, susțin organizatorii evenimentului, pe facebook.

Referendumul pentru redefinirea familiei drept căsătorie între bărbat și femeie va avea loc în perioada 6-7 octombrie.