Seria dezvaluirilor despre actiunile Securitatii a continuat, luni seara, in cadrul emisiunii „Report Mainz“ al televiziunii publice germane ARD. In documentarul difuzat au fost prezentate citeva detalii legate de activitatea colaboratorului neoficial al Securitatii, Franz Schleich (versiunea lunga a documentarului intitulat „Der Spitzel und die Nobelpreisträgerin“ - „Informatorul si laureata Premiului Nobel“ - poate fi urmarita integral aici)

Cine este 'Voicu'?

Sub numele conspirativ „Voicu“, Schleich a furnizat Securitatii in 1982 interpretarile decisive ale unor texte cuprinse in volumul de debut al Hertei Müller, intitulat „Niederungen“ („Depresiuni“). Intr-o nota din 16 martie 1982 „Voicu“ scria: „Critica, si iar critica, o critica atit de destructiva, incit te intrebi, ce rost au aceste texte?!“ Aceasta nota a fost folosita de Securitate ca dovada justificativa pentru inceperea dosarului de urmarire informativa (D.U.I.) al Hertai Müller.

In documentarul difuzat de televiziunea germana a fost citata si o expertiza grafologica in care au fost analizate notele olografe ale lui „Voicu“. Acestea au fost comparate cu dedicatii scrise de Franz Schleich in cele doua volume de poezii publicate in Romania, daruite poetului Horst Samson, un fost prieten al delatorului.

Din concluzia expertizei rezulta ca „Voicu“, semnatarul delatiunilor, este Franz Schleich. Istoricul Georg Hebstritt, cercetator la Oficiul federal pentru administrarea arhivei fostei Securitati est-germane, Stasi, a confirmat si el identitatea lui „Voicu“. Si Herta Müller sustine ca „Voicu“ nu este altcineva decit Franz Schleich.

Citeste materialul integral pe Deutsche Welle.