Ieri, Federatia Engleza de Fotbal a dat verdictul in cazul Mutu: sapte luni de suspendare si o amenda de 20.000 de lire sterline (aproximativ 35.000 de euro), adica salariul de la Chelsea pe trei zile. Sentinta relativa blanda a aratat ca strategia de aparare a impresarilor si a avocatilor fotbalistului a avut succes.

Mutu a recunoscut ca s-a drogat, a renuntat sa faca si testul "B" si a anuntat ca nu va contesta decizia federatiei, indiferent care va fi aceasta. Mai mult, ieri, la ultima audiere a federatiei inainte de a se lua decizia finala, romanul a aparut cu o imagine total noua.

Imbracat elegant, la costum si camasa cu cravata, fara cerceii sau inelele pe care le purta in mod normal, dar cu verigheta pe mana, Mutu a intrat linistit in cladirea federatiei, fara graba si fara sa-i deranjeze in vreun fel pe zecile de ziaristi si fotoreporteri care se aflau acolo.

Cu capul plecat, Mutu a facut o impresie buna tuturor celor de la Londra si lumea considera ca suspendarea de sapte luni este o pedeapsa mai mult decat corecta pentru compatriotul nostru.

De altfel, chiar si Gordon Taylor, presedintele Asociatiei Fotbalistilor Profesionisti din Anglia, care l-a sustinut pe roman inca de la inceput, a declarat ca a fost o judecata corecta si o decizie normala: "Adrian Mutu abia asteapta sa-si reia cariera. Apreciem atitudinea FA, care a pus accent pe educatie si reabilitare. Audierea a fost completa si corecta.

Adrian si-a recunoscut vina si si-a acceptat responsabilitatea inca de la inceput. ii pare rau pentru problemele pe care le-a cauzat si vrea sa-si reabiliteze numele", a spus Gordon Taylor, care a mai precizat ca romanul se va afla, de acum, in atentia agentiei care ocupa de controalele antidoping si va fi supus, periodic, unor teste.

In plus, romanul va fi obligat sa faca un program de reeducare si reabilitare, lucru anuntat, de altfel, si de site-ul oficial al Federatiei Engleze: "in urma intrunirii Comisiei de Disciplina la Soho Square, astazi, Adrian Mutu a fost suspendat sapte luni, cu conditia ca jucatorul sa-si continue programul de educare si reabilitare. De asemenea, el a fost amendat cu suma de 20.

000 de lire sterline si va fi obiectul unor teste in perioada de suspendare. Aceasta decizie a fost luata ca urmare a depistarii pozitive a fotbalistului cu o substanta interzisa. Totusi, comisia a luat in considerare argumentele jucatorului. Suspendarea sa include perioada in care a fost suspendat provizoriu, incepand cu 25 octombrie si va fi valabila pana pe 18 mai 2005.

Se va face o cerere catre FIFA, pentru ca jucatorul sa fie suspendat din competitiile internationale, conform regulamentului acestui for".

Mutu, invitat de FRF sa mearga cu Nationala in Armenia

Altfel, ieri FRF a anuntat intr-un comunicat remis presei ca Adrian Mutu a fost invitat sa insoteasca echipa nationala la Erevan, unde pe 17 noiembrie se va disputa meciul Armenia-Romania, din preliminariile Cupei Mondiale din 2006.

"Reprezentativa noastra are nevoie de el, tot asa cum si el are nevoie de echipa nationala si de fotbal", se arata in comunicatul remis de FRF dupa anuntarea perioadei de suspendare dictata impotriva jucatorului roman de catre Federatia Engleza de Fotbal (FA). Responsabilii FRF considera ca, prin dictarea unei astfel de sanctiuni, FA i-a acordat o a doua sansa internationalului roman.

"Orice om care a gresit are dreptul la o a doua sansa si nu ne putem exprima decat satisfactia ca, judecand cazul Mutu in spiritul regulamentului si dictand sanctiunea, FA, prin Comisia ei, i-a acordat aceasta sansa. Spre deosebire de clubul Chelsea FC, care, cum insasi presa engleza a subliniat, "a actionat intr-un spirit neanderthalian"", se arata in comunicatul citat.

Mutu va pierde trei meciuri din preliminariile Cupei Mondiale din 2006: Armenia - Romania, din 17 noiembrie 2004, Romania - Olanda, din 26 martie 2005 si Macedonia - Romania, din 30 martie 2005. Mutu ar putea reveni in echipa nationala la partida pe care Romania o va disputa, pe 4 iunie 2005, in deplasare, cu reprezentativa Olandei.

In privinta viitorului sau la o echipa de club, impresarul FIFA Victor Becali a declarat, ieri, pe Aeroportul "Henri Coanda", ca atacantul Adrian Mutu are patru oferte, dintre care doua de la echipe din campionatul Angliei, una de la Galatasaray si o alta de la Fiorentina.

Tatal lui Mutu a aflat verdictul prin SMS

Tatal lui Adrian Mutu, Spiridon, a declarat, ieri, ca a aflat verdictul Comisiei de Disciplina a Federatiei Engleze de Fotbal (FA) de la fiul sau, printr-un mesaj trimis pe telefonul mobil. "Adrian mi-a trimis un SMS, prin care mi-a spus cat a luat. O pedeapsa nu e niciodata binevenita, dar acum asta e, ce sa mai zic?", a mai spus tatal fotbalistului.

Spiridon Mutu a declarat ca nu este fericit, chiar daca suspendarea e mica, dar nu-i va uita pe cei care l-au facut "somer" si "terminat" pe internationalul roman. "Nu pot spune ca sunt fericit, in primul rand pentru tot ce s-a intamplat. Nu-i voi uita insa pe cei care i-au cantat prohodul lui Adrian. Ca e terminat, ca va fi somer", a mai spus Spiridon Mutu.