Seful guvernului interimar irakian, Iyad Allaoui, a decretat starea de urgenta in Irak, exceptand teritoriul provinciei Kurdistan, pentru o perioada de 60 de zile, a anuntat duminica purtatorul sau de cuvant, Thaer al-Naqib. Aceasta decizie, echivalenta cu instaurarea legii martiale, a fost luata dupa ce guvernul a epuizat toate mijloacele pentru restabilirea calmului.

Potrivit aceleiasi surse, seful guvernului interimar a recurs la aceasta masura pentru a permite desfasurarea alegerilor programate pentru ianuarie 2005. Anuntul intervine pe fondul situatiei tot mai tensionate din Irak. in cursul zilei de sambata, cel putin 33 de persoane - dintre care 24 de politisti - au fost ucise in urma exploziei a patru masini-capcana, la Samarra.

Duminica dimineata 21 de politisti irakieni au fost executati cu sange rece de persoane inarmate, care au luat cu asalt postul de politie principal din localitatea Haditha, situata la 200 km vest de Bagdad. Atacatorii, in numar de circa 200, i-au dezarmat pe politisti si i-au impuscat. Apoi au plecat, luand cu ei toate armele si vehiculele postului.

Trupurile politistilor ucisi au fost gasite intr-o anexa a comisariatului, toti avand mainile legate la spate. Tot ieri, in centrul Bagdadului a fost auzita o explozie puternica, dupa ce, cu cateva ore inainte, trei civili au fost ucisi cu focuri de arma intr-un atac comis asupra unei masini a politiei.

Duminica, un militar american a fost ucis, iar altul a fost ranit, intr-o ambuscada avand drept tinta convoiul in care se aflau. De la jumatatea lunii octombrie, mii de soldati americani sustinuti de forte irakiene s-au masat in jurul orasului Fallujah, in perspectiva unui apropiat asediu.

Comandamentul american a anuntat ca dezertarea unui ofiter irakian, la cateva ore doar dupa ce fusese informat in detaliu despre proiectele de atac americane, nu va modifca planul de ofensiva impotriva orasului. Experti americani estimeaza ca in Fallujah au ocupat pozitii circa 1.000-6.

000 de sustinatori ai fostului presedinte irakian Saddam Hussein si teroristi arabi din grupul lui Abu Mussab al-Zarkawi. "Aceasta situatie nu mai poate continua, trebuie sa reintram intr-o buna zi in Fallujah", a declarat comandantul corpului de geniu al infanteriei marine americane.

Aviatia americana a bombardat in mai multe randuri, in timpul noptii de sambata spre duminica, obiective situate in orasul Fallujah, aflat sub control sunnit, distrugand numeroase depozite de arme.