Neglijenta conducerii Ministerului Sanatatii (MS) a facut posibila pierderea unei finantari de 300.000 de dolari, care ar fi trebuit sa fie folosita in lupta impotriva coruptiei din sistemul sanitar. A doua oara in acest an, pentru acest lucru a fost pedepsita o persoana care nu avea nici o atributie in acest sens si nici o vina pentru aceasta situatie.

Dupa ce fostul secretar de stat din MS, Vasile Cepoi, a fost eliberat din functie atunci cand premierul Adrian Nastase i-a cerut ministrului Sanatatii, Ovidiu Branzan, punerea la punct, in cateva zile, a unui plan care sa scoata din criza sistemul sanitar, iar planul nu i-a fost prezentat la timp, a venit randul unei alte persoane sa plateasca pentru greselile altora.

Ministrul Sanatatii a declarat, ieri, ca ii va cere premierului inlocuirea din functie a secretarului de stat Iulian Popescu, iar ministrului de Externe demiterea unui consilier diplomatic, Ioan Sbarna, ambii fiind considerati vinovati de proasta gestionare a relatiei cu ambasadorul SUA, Michael Guest.

Ovidiu Branzan a declarat, ieri, ca Ioan Sbarna - consilier diplomatic la Ministerul Afacerilor Externe, subalternul lui Iulian Popescu, a dat dovada de o „lipsa de comunicare“ cu diplomatul american, Guest atragand atentia public asupra acestei situatii.

Concret, a explicat Branzan, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Michael Guest, s-a oferit, in primavara acestui an, sa sprijine lupta impotriva coruptiei din sistemul sanitar cu suma de 300.000 de dolari. Oficialii Ministerului Sanatatii au dezbatut oferta lui Guest si au decis ca banii americanilor le-ar folosi mult mai mult in remedierea situatiei din unele spitale de psihiatrie.

Ar fi trebuit, conform normelor diplomatice, sa fie programate discutii si negocieri pe aceasta tema, insa Michael Guest a dat ca „termen limita“ pentru rezolvarea situatiei create data de 24 mai.

Intrucat pana la data stabilita Guest nu a primit nici un program concret din partea oficialilor romani in care sa se explice exact cum vor fi folositi banii, diplomatul american a anuntat public ca si-a retras oferta, a mai explicat Branzan.

Acesta a recunoscut ca exista coruptie in sistemul sanitar, insa a precizat ca banii oferiti de Guest pentru a sprijini lupta anticoruptie i-ar fi fost mult mai folositori, la momentul respectiv, in alte sectoare.

Dupa cum ne-a declarat doctorul Iulian Popescu, discutiile legate de combaterea coruptiei din Sanatate au inceput inca din luna iulie a anului trecut. „Eu am venit in MS abia in luna martie a acestui an. Nu am fost invitat la nici o discutie pe marginea acestui subiect si nu am gestionat in nici un fel aceasta situatie.

Iar Sbarna nu este subalternul meu“, ne-a declarat secretarul de stat Iulian Popescu. Mai mult decat atat, Iulian Popescu nu avea nici o atributie in lupta impotriva coruptiei, avand cu totul altceva de facut in MS, ca secretar de stat pe probleme de integrare europeana si relatii externe.