Specialistii Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii si cei ai Insitutului National de Cercetare si Dezvoltare „Delta Dunarii“ din Tulcea au trecut la recrearea cadrului natural al Deltei, in ultimii ani fiind puternic resimtita interventia omului, care a influentat negativ ecosistemul natural. Pana acum, s-a reconstruit o suprafata terestra de aproximativ 10.

000 de hectare, cea mai intinsa arie reconstruita de pe Glob.

Prin lucrarile de indiguire a amenajarilor piscicole, agricole sau silvice, s-au deteriorat parametrii fizico-chimici ai apei si au disparut zone favorabile reproducerii naturale a pestilor autohtoni. In perioada 1992-2004, s-au executat lucrari de reconstructie ecologica pentru imbunatatirea circulatiei apei in complexele lacustre, in suprafata totala de 291.216 hectare.

In ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de mediu in zonele de reproducere naturala a pestilor autohtoni, anul trecut, au inceput lucrarile in Complexul lacustru Matita-Merhei si au fost elaborate studii de prefezabilitate pentru zona Sontea-Fortuna, urmand ca, in perioada urmatoare, sa se continue elaborarea studiilor necesare pentru aceasta categorie de lucrari in Gorgova - Uzlina, Razim

- Sinoie, Dunavat - Dranov si Somova - Parches.

Tot in anul 2003, au fost elaborate studiile de fezabilitate pentru investitii prevazute a se realiza in perioada 2004-2006, cum ar fi reconstructia ecologica a amenajarilor piscicole abandonate din zona Holbina - Dunavat, a ostroavelor rezultate prin rectificarea bratului Sfantu Gheorghe, a zonei Magearu-Cardon, a Complexului lacustru Rosu-Puiu privind imbunatatirea regimului hidrologic si

refacerea potentialului piscicol.

De asemenea, s-a luat masura refacerii habitatelor si ecosistemelor unor specii aflate in declin, apele Deltei fiind repopulate cu salau si sturioni. Institutul „Delta Dunarii“, impreuna cu administratia rezervatiei au luptat pentru refacerea peisajului afectat de interventia umana. In aceasta operatiune au fost implicate si institute de profil din Germania si Olanda.