Premierul Adrian Nastase pare tot mai confuz si nehotarit in privinta candidaturii sale pentru Cotroceni. Vineri seara, la Navodari, el a declarat ca nu si-ar fi anuntat candidatura in Statele Unite: “Am evaluat la momentul respectiv, in functie de discutiile pe care le avem in partid si de hotarirea mea de a candida, procentul acela de 95 la suta”.

Mai mult, seful partidului de guvernamint sustine ca “cei de la Bucuresti”, doritori ca el sa-si asume candidatura “cit mai repede”, ar fi preluat lucrurile in acest fel. Adrian Nastase neaga, practic, declaratia facuta la conferinta de presa comuna tinuta la Casa Alba, impreuna cu presedintele George Bush.

Acolo, sefului administratiei americane i s-a adresat urmatoarea intrebare: “In ambele tari, SUA si Romania, vor fi alegeri la toamna. Ar putea fi trei posibilitati - dvs. si dl Nastase veti cistiga, veti pierde amindoi, fie unul dintre dvs. va cistiga si celalalt va pierde. Care din acestea reprezinta cel mai mare dezavantaj pentru Romania?”.

Aceasta intrebare, primita cu risete in sala, a obtinut din partea presedintelui Bush, si el amuzat, urmatorul raspuns: “Lasati-ma sa va raspund in acest fel: eu voi cistiga. Primul-ministru mi-a spus ca si el va cistiga. Deci celelalte posibilitati se exclud.”

Cu alte cuvinte, Adrian Nastase i-a comunicat presedintelui american intentia sa de a candida si a cistiga, altminteri nu poate fi explicat raspunsul lui George Bush la intrebare, raspuns in care mai spune ca “un lucru interesant este ca vorbim aici despre alegerile din Romania.

Ma gindeam, in timpul acestei discutii, ca noi - un candidat la alegerile prezidentiale din Romania si unul la alegerile din America - discutam acum despre ceea ce reprezinta campania electorala, o conversatie care nu ar fi avut loc in urma cu 20 de ani”.

Revenirea lui Adrian Nastase asupra declaratiei prin care anunta, la New York, “sint pregatit 95 la suta sa particip la alegeri, dar vreau sa ma consult cu colegii” arata fie nehotarirea sa, fie jocul de vitrina privind democratia din partid.

In orice caz, un sef de partid responsabil isi anunta de obicei intentia de a candida din vreme, chiar daca oficializarea acesteia se face la congres.

Acum, Adrian Nastase ar vrea sa ne convinga ca discutiile din Biroul Oval cu George Bush au fost simple confesiuni, date publicitatii fara stirea sa si ca respecta rigorile politicii de partid, iar anuntul se va face, “in mod firesc”, la Congresul din 27 august: “Este o zi importanta, o sa spuneti din nou ca am facut-o intentionat, este si Thanksgiving Day, o zi importanta

pentru SUA, dar, repet, este o coincidenta”. Adrian Nastase, in goana sa dupa senzational si propaganda, a facut insa o confuzie fiindca Ziua Recunostintei se sarbatoreste in SUA, de fiecare data, in penultima zi de joi a lunii noiembrie.

Daciana Sirbu i-a pus masa lui Adrian Nastase

Presedintele PSD Adrian Nastase a participat, vineri seara, la deschiderea oficiala a taberei tinerilor social-democrati din Europa, care se desfasoara timp de o saptamina in tabara Delfinul din Navodari. La eveniment sint prezenti peste 3.000 de tineri social-democrati din 36 de tari. Adrian Nastase si-a petrecut seara la o terasa, alaturi de citiva membri ai Biroului de Coordonare al PSD.

Ei au mincat mamaliga cu brinza si sarmale, placinta poale-n briu, colaci, au baut tuica din diverse zone ale tarii si bere. O parte din bucate au fost servite de Daciana Sirbu. Premierul a spus ca in ultima vreme a inceput sa iasa mai des la cite o terasa pentru ca sotia, copiii si prietenii i-au tot reprosat ca sta prea mult la birou.

“In acesti ani am stat sa rezolv lucruri care mi se pareau importante, dar cred ca intr-un fel am gresit nedind mai mult timp unor astfel de genuri de intilniri directe, in care sa spun lucrurilor pe nume si nu numai sa semnez hirtii”, s-a confesat premierul.