In 2004, pe platourile de filmare de la noi domina productiile horror cu bugete mici si medii

In ultimii ani parea ca Romania va deveni un nou eldorado pentru producatorii straini de film. Preturi mici, locatii bune, tehnicieni bine pregatiti...

Daca, anul trecut, capul de afis al peliculelor realizate in tara noastra a fost “Cold Mountain” (filmul cu cel mai mare buget din lume in 2002), anul acesta, majoritatea productiilor pe care le-am gazduit au fost filme de mina a doua, cu bugete mici sau medii. Mai mult decit atit, in 2004, Romania a devenit locul preferat de producatorii de filme horror sau de thriller-uri.

“Seed of Chucky” - aventurile oribilei papusi Chucky au continuat anul acesta chiar in Romania. Povestea “fericitului cuplu” Chucky si Tiffany continua cu incercarea celor doi de a-si creste progenitura.

Desi actiunea se desfasoara tot la Londra si Hollywood, producatorii au decis totusi sa reconstruiasca Tinseltown in Romania, avind in vedere costurile mici de productie din tara noastra. In rolurile principale, Jennifer Tilly si Brad Dourif, deja celebrele voci ale celor doua personaje.

“Spirit Trap” - un alt lungmetraj horror filmat la noi - o are in rolul principal pe sotia DJ-ului milionar Chris Evans, Billie Piper, si este povestea unui grup de studenti vinati de un demon ucigas.

“Prime Evil” marcheaza debutul in lungmetraj al regizorului Bruce Hunt (regizor secund la prima si ultima parte din “Matrix”), iar in rolurile principale joaca Marcel Iures si actorul american Eddie Cibrian (cunoscut mai ales pentru rolul Cole Deschanel din serialul “Sunset Beach”).

“Prime Evil” este un thriller horror, relatind povestea unui grup de scafandri-exploratori de pesteri care in una dintre expeditii sint prinsi intr-o grota. Pentru a putea scapa, ei trebuie sa cistige o batalie crincena cu citeva creaturi demonice.

“Return of the Living Dead 4&5” este continuarea seriei stiintifico-fantastice de groaza realizate in anii '90. Cea de-a patra parte este povestea unui grup de adolescenti care incearca sa-si salveze prietenul dintr-un grup de spirite ucigase. In rolurile principale aceiasi Aimee Lynn Chadwick si Peter Coyote.

“Bloodrayne” - un alt film de groaza in regia lui Uwe Boll - este centrat pe figura lui Rayne, un “dhampir” (jumatate om, jumatate vampir) care incearca sa-si razbune mama, violata chiar de tatal sau, Regele Vampirilor.

“Hellraiser: Deader 5” o poveste de groaza care urmareste aventurile unui ziarist ce descopera un grup underground cu puteri paranormale care pot readuce mortii la viata. Ziaristul devine incet-incet atras de lumea lor. In rolurile principale: Doug Bradley si Kari Wuhrer.

“Madhouse”, tot thriller, este povestea unui tinar doctor psihiatru care dezvaluie secrete despre sanatatea mintala. In rolul principal Joshua Leonard, cunoscut din teribilul film de groaza “The Blair Witch Project”.

“Prophecy: Revelation 5” - un manuscris numit lexicon, care prevesteste aparitia unui Antichrist, cade in miinile unei tinere femei (Kari Wuhrer). Ea este urmarita de ingeri care incearca sa puna mina pe lexicon si pe informatiile pe care le contine. Filmul se incadreaza, desigur, in categoria thriller.

Se fac totusi si altfel de filme

“Le Pere Goriot” - ecranizare a romanului omonim al lui Honore de Balzac - filmul il are in rolul principal pe cintaretul si actorul Charles Aznavour. “Pere Goriot” este fara indoiala unul dintre putinele filme realizate anul acesta la noi care nu are legatura cu lumea fantastica sau cu scene de groaza.

“The Defender” a marcat debutul regizoral al lui Dolph Lundgren si a fost filmat la Studiourile Media Pro. Dolph Lundgren a detinut si rolul principal, alaturi de cunoscutul realizator de talkshow-uri Jerry Springer, care a interpretat rolul presedintelui Statelor Unite.

“7 seconds” este cel mai mediatizat film realizat in Romania in acest an, poate si datorita prezentei in rolul principal a unui “abonat” al filmelor de actiune, carismaticul actor de culoare Wesley Snipes. Actiunea se petrece chiar in Romania si se desfasoara in jurul unui jaf armat in valoare de 65 milioane de dolari.

“7 secunde” este construit conform retetei clasice a filmelor de actiune, cu urmariri si impuscaturi.

"Merry Christmas” o va aduce in acest an in tara noastra pe frumoasa Elena din Troia, actrita Diane Kruger. “Merry Christmas” este o poveste realizata dupa o intimplare adevarata din primul razboi mondial.

In Ajunul Craciunului din anul 1914, undeva, pe frontul de vest, printre nameti, soldatii germani, francezi si scotieni renunta la diferende pentru a petrece impreuna, in transee, Noaptea de Craciun.