Ieri, fostul consilier guvernamental Fanel Pavalache, acuzat de coruptie, a fost condamnat la sase ani de inchisoare, printr-o sentinta definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Astfel, judecatorii au admis recursul prin care Parchetul National Anticoruptie cerea majorarea pedepsei. In 22 aprilie, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Fanel Pavalache la patru ani de inchisoare.

Avocatul acestuia si procurorii anticoruptie au declarat, atunci, apel la aceasta sentinta. In vara acestui an, mai exact la 15 iulie, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins cele doua contestatii si au mentinut pedeapsa data de instanta inferioara.

Procurorii anticoruptie au facut recurs, dupa ce au ajuns la concluzia ca pedeapsa este prea mica in raport de faptele comise iar, ieri, judecatorii instantei supreme au decis ca Pavalache sa faca sase ani de inchisoare. Cazul fostului consilier al Secretariatului General al Guvernului Fanel Pavalache este primul dosar de impact al PNA.

Pavalache a fost arestat in urma unui flagrant de luare de mita in 25 noiembrie 2002. Alaturi de numele consilierului au fost vehiculate si cele ale judecatoarelor sindice din cadrul Tribunalului Bucuresti Maria Navala si Cristina Negru.

In 31 martie 2003, doar Pavalache a fost deferit justitiei, fiind acuzat ca ar fi pretins initial patru milioane de dolari, suma in schimbul careia, prin relatiile sale, urma sa intervina pe linga persoane influente din justitie pentru stoparea procedurii de lichidare a Bancii Internationale a Religiilor (BIR), pentru inlocuirea lichidatorului judiciar (societatea Reconversie si Valorificare

Active SA Bucuresti) si, in final, pentru scoaterea din faliment a bancii. Ulterior, Pavalache si-a redus pretentiile la un milion de dolari, pentru ca, in final, sa accepte ca prima transa 200.000 de dolari. In 18 octombrie 2002, Pavalache a primit de la Ion Popescu, fost presedinte al BIR, prin intermediul Nicoletei Gema Bobarnea, suma de 20.

000 de dolari, afirmand ca va interveni pe langa magistrati din cadrul Tribunalului Bucuresti, pentru ca acestia sa pronunte solutii favorabile in dosarele avand ca obiect falimentul si procedura lichidarii judiciare a BIR.