Omul de afaceri brasovean Alexandru Crisan, acuzat de inselaciune pentru emiterea a patru file cec fara acoperire, in valoare de peste sase miliarde de lei, a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj. Crisan este in stare de arest preventiv pentru comiterea infractiunii de inselaciune in forma calificata.

Potrivit rechizitoriului intocmit, in cursul lunii iunie a acestui an, Alexandru Crisan junior l-a cunoscut pe Dan Radu Florea, asociat al SC Tech Safety SA Targu Jiu si presedinte al Consiliului de Administratie al acestei societati, fiindu-i prezentat si recomandat de catre Nicolae Mischie, fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj.

In urma discutiilor purtate intre SC Tech Safety si SC Alexander CO SRL din Brasov s-au incheiat trei contracte comerciale prin care vanzatorul se obliga sa vanda, iar cumparatorul accepta sa cumpere marfurile in sortimentele, cantitatile, calitatea si preturile prevazute in anexele contractelor.

Totodata, s-a stabilit ca achizitionarul trebuie sa achite contravaloarea marfurilor livrate in file cec, ce sunt instrumente de plata si nu au fost lasate drept garantie, astfel incat, in cazul in care nu va asigura existenta in cont a sumei necesare efectuarii platii, va raspunde penal.

SC Tech Safety era reprezentata de Ioan Dumitru Maruta, in calitate de administrator, Mariana Ciurea – director economic si avocat, Laura Dragotescu – vanzatoare, iar SC Alexander CO, de directorul general Alexandru Crisan. Valoarea totala a marfurilor livrate de Tech Safety catre Alexander se ridica la suma de 6.126.248.520 de lei.

Prin contractul semnat, s-a convenit ca marfurile sa fie livrate in termen de 10 zile de la data semnarii contractului. Mafurile livrate au fost insotite de facturi fiscale, iar cumparatorul era obligat sa plateasca suma de 4.194.339.450 de lei, reprezentand contravaloarea marfurilor. Crisan a platit cu file cec. O data cu o fila seria BH 302 nr. 00062413 in valoare de 882.646.

800 de lei si alta cu seria BH 302 nr. 0062411 in valoare de 1.203.018.600 de lei. Aceasta din urma a fost emisa si semnata de catre Alexandru Crisan in calitate de director general al SC Alexander CO SRL Brasov, iar prima fiind semnata de catre tatal lui, in calitate de director executiv.

Filele cec

La data de 29 iunie a acestui an, intre cele doua societati se incheie un proces-verbal, potrivit caruia SC Alexander CO SRL Brasov a emis si predat fila cec seria BH 302 nr. 00062411 in valoare de 1.203.018.600 pentru plata mafurilor livrate intre SC Tech Safety SA cu factura seria GR.ACM nr. 504960/29.06.

2004 si vanzatorul sa obliga sa nu dispuna incasarea filei cec inainte de data de 29 iulie 2004. Totodata, intre parti se incheie la 8 iulie un proces-verbal prin care se constata ca societatea al carei director este Alexandru Crisan a emis si predat fila cec seria BH 302 nr. 00062413 in valoare de 882.646.

800 de lei pentru plata mafurilor livrate de catre SC Tech Safety SA, vanzatorul obligandu-se sa nu dispuna incasarea filei cec inainte de 7 august 2004. Obligatiile contractuale au decurs intr-o luna, marfurile fiind platite cu file cec.

La 10 august 2004, nu s-au mai platit, motivele refuzului fiind litigiul cu privire la dreptul de proprietate, lipsa disponibil si tragatorul aflat in incidente de plati. Din aceste acte rezulta ca atat la data emiterii, cat si la data introducerii la plata, Crisan nu detinea in contul SC Alexander CO SRL Brasov sumele efectuarii celor patru file cec emise.

Sechestru peste firma

Ca atare, incepand cu data de 21 iunie 2004, Ministerul Finantelor Publice a pus sechestru pe contul SC Alexander CO SRL Brasov. cec-urile emise de catre Crisan si semnate de catre acesta si de tatal sau puteau fi decontate numai in cazul existentei unui disponibil in cont peste suma de 20 de miliarde de lei.

De asemenea, la data prezentarii la plata cec-urilor, SC Alexander CO SRL nu dispunea de capital pentru achitarea cec-urilor, existand litigiul cu privire la proprietate pana la concurenta sumei de 20 miliarde de lei, Crisan fiind declarat in interdictie bancara nemaiavand dreptul de a emite cec-uri si a face operatiuni bancare.

Nu l-a interesat sa dreaga

Potrivit rechizitorului, scopul urmarit de catre Alexandru Crisan Junior de a obtine un folos material necuvenit si injust este dovedit prin faptul ca, dupa data emiterii cec-urilor, acesta nu s-a preocupat de asigurarea provizorie sau acoperirea necesara pentru valorificarea cec-urilor emise.

Totodata, Alexandru Crisan nu a platit SC Tech Safety SA nici o suma de bani, desi a valorificat o parte din marfa achizitionata, prejudiciul produs acestei societati fiind de peste 6 miliarde de lei.

Tata & fiul

Directorul general si presedintele Consiliului de Administratie si directorul economic al SC Alexander CO SRL Brasov, mai exact Alexandru Crisan si tatal sau, au incheiat cu SC Tech Safety SA trei contracte comerciale avand ca obiect cumpararea de echipament de protectie, iar pentru achitarea acestei obligatii a platii preturilor marfurilor achizitionate au emis patru file cec, stiind ca pentru

valorificarea acestora nu exista capitalul necesar. Ei au comis aceste fapte in scopul de a obtine bani necurati, pricinuind o paguba imensa partii vatamate. In ceea ce-l priveste pe tatal lui Alexandru Crisan, se dispune separarea cauzelor, urmand ca urmarirea penala si judecarea acestuia sa se faca individual. Alexandru Crisan junior are antecedente penale.

In fata procurorilor, acesta a avut o atitudine nesincera si nu a recunoscut nimic din faptele pe care le-a comis. Totodata, el parea neinteresat de recuperarea prejudiciului si, s-a constatat, ca el a mai savarsit si alte fapte de acest gen.

Ulterior, Crisan a predat fila cec seria P 30803724326 in valoare de doua miliarde de lei, fila ce era emisa la data de 28 august 2004, de catre SC Ser Tour SRL Brasov catre SC Alexander CO SRL. Fila a fost girata de firma lui Crisan catre SC Tech Safety SA si a fost introdusa la plata in 1 septembrie 2004, dar a fost refuzata pentru lipsa totala de disponibil.

Acelasi refuz a fost comunicat societatii Tech Safety in urma introducerii la plata in data de 3 septembrie a filei cec P 308 – 3724329 din 6 septembrie, in valoare de 1,3 miliarde de lei, emisa de SC San Cris SRL Brasov si girata de SC Crivas Euro – Interned SRL Tulcea si, respectiv, catre SC Tech Safety SA.

Arestat preventiv

Procurorii au dispus retinerea lui Alexandru Crisan timp de 24 de ore la data de 23 septembrie 2004.

Astfel s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si a fost admisa propunerea de arestare preventiva formulata de Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj impotriva lui Alexandru Crisan junior, masura mentinuta de Curtea de Apel Craiova, care a respins recursul lui Crisan.