Guvernul a decis ca si cel de-al doilea contract referitor la sistemul informatic realizat pentru sedintele executivului, in valoare de 19 miliarde de lei, va fi considerat “strict secret”. Primul - in valoare de 18 miliarde de lei, prin care ministrii au fost dotati cu laptopuri, a fost tot secret.

Rezulta 37 de miliarde de lei (peste 1,1 milioane dolari), o suma despre care contribuabilul nu poate afla cum a fost cheltuita.

Cabinetul Nastase a aprobat, recent, extinderea sistemului informatic pentru sedintele executivului, proiect care a fost implementat anul trecut, suma alocata atunci fiind de 18 miliarde de lei.

Acum, printr-un alt act normativ, executivul finanteaza extinderea prin suplimentarea bugetului Cancelariei primului-ministru cu suma de 19 miliarde de lei, bani proveniti din fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului pe 2004.

La fel ca si in cazul alocarii primei sume, hotarirea de guvern precizeaza clar: “contractul de achizitie publica are caracter secret si realizarea sa implica masuri speciale de securitate”.

Am incercat ieri sa aflam cu ce firma va fi incheiat contractul si cum va fi aceasta selectata (prin licitatie sau negociere directa), insa cancelarul Alin Teodorescu nu ne-a lamurit, alegind din nou modalitatea de a “trage de timp”. El ne-a cerut sa-i trimitem intrebarile prin fax.

Nici ministrul Eugen Bejinariu nu a fost de gasit, cel care a raspuns la telefonul sau mobil sustinind ca nu este ministrul, desi avea acelasi timbru vocal cu al demnitarului.

In prima etapa, guvernantii au motivat hotarirea lor prin aceea ca fiecare ministru trebuie sa aiba un laptop in fata in timpul sedintelor de guvern pentru a accesa actele normative care sint discutate si urmeaza sa fie aprobate.