Prima dezbatere televizata a candidatilor la presedintie a avut loc vineri seara, la ProTV. Dupa o prima runda cu pretendentii mai slab cotati in sondaje, au intrat in scena cele patru personaje principale ale cursei pentru Cotroceni: Adrian Nastase, Traian Basescu, Corneliu Vadim Tudor si Marko Bela.

Telespectatorii care s-au asteptat la o infruntare cu scintei au avut insa o dezamagire: formatul emisiunii, construit pe principiul “intrebare-raspuns de doua minute fix”, nu le-a permis rivalilor din cursa prezidentiala nici macar schimburi de replici, cu atit mai putin o dezbatere in adevaratul sens al cuvintului.

“Fara implicarea politicului in justitie”

Prima “incrucisare de sabii” s-a produs abia spre sfirsitul emisiunii, cind Traian Basescu a lansat atacul asupra lui Nastase.

Intrebat cit si cum se poate implica presedintele in lupta impotriva coruptiei, Basescu a raspuns cu citate dintr-un raport al lui Adrian Horia Miclescu, procuror-sef adjunct la Sectia infractiuni si coruptie din Parchetul National Anticoruptie: “Spune dinsul: “pe intreaga durata a cercetarii penale mi s-a sugerat ca actiunea l-a suparat pe primul-ministru domnul Adrian Nastase”.

Un alt pasaj: “Mi s-a sugerat ca primul-ministru al Romaniei este foarte suparat pe implicarea mea si in acest caz similar cu cel al lui Pavalache”. Era vorba de cazul Teodorescu Gheorghe. Si tot mai departe acelasi procuror spune: “Botos Ilie mi-a spus ca exista un handicap in sensul opozitiei la numire din partea primului-ministru”. Si mai departe in acelasi raport: “In dupa-amiaza zilei de 07.

04.2004, orele 17.00, am fost chemat din nou de Botos Ilie in cabinetul sau. Acesta mi-a spus ca ma sustine in ocuparea functiei de procuror-general adjunct, ca va discuta problema cu primul-ministru, retinind ideea ca si eu sa intervin in acest sens prin domnul Talpes”. Deci asa nu. Fara implicarea politicului in justitie”, a incheiat Basescu. In replica la acuzatiile lansate de candidatul D.A.

, Adrian Nastase a spus: “M-as bucura daca acesta ar fi cazul de coruptie cel mai serios pe care a trebuit sa-l solutionam. Din pacate, mi-e teama ca sint lucruri mult mai serioase pe care va trebui sa le vedem cu atentie in viitor”. De altfel, actuala putere a fost atacata pe tema coruptiei si de ceilalti candidati: “Romania a devenit un Irak al coruptiei” (C.V.

Tudor) si “Eu am impresia ca pina acuma ceea ce s-a facut impotriva coruptiei, pentru combaterea coruptiei, a fost la suprafata. (...) Nu avem inca o justitie independenta si nu avem o justitie care sa nu fie influentata politic sau care sa nu fie influentata de catre alti factori.

Fara o astfel de justitie, degeaba vom infiinta un PNA sau alte institutii foarte speciale, ca nu vom obtine nici un fel de rezultat.” (Marko Bela)

Nastase, atacat cu citate din Iliescu

Al doilea moment de confruntare a avut loc chiar la incheierea emisiunii, cind candidatii au fost invitati sa adreseze cite un mesaj catre electorat: “Voi fi un presedinte care as vrea ca despre Alianta Dreptate si Adevar sa nu spuna asa: “Ciocoi, aroganti, cretini, nesimtiti, hoti, ati distrus partidul, PSD nu mai e vazut ca un partid de stinga, partidul a fost confiscat de guvern, ati dus o

politica de partid-bloc, v-ati indepartat de oameni”. Ion Iliescu, 06.07.2004”, a spus Basescu, citind un articol din presa centrala. El a vrut sa-i inmineze foaia de hirtie cu citatul respectiv si lui Adrian Nastase, insa acesta a refuzat, vizibil iritat: “Luati-le, ca in ultima vreme ati inceput sa cititi mai mult si asta va face bine.”

“Este o dezbatere in care vorbesti singur”

“Astfel de dezbateri nu folosesc nimanui”, a protestat simbata, dupa prima emisiune TV a candidatilor la presedintie, Traian Basescu. “Este o dezbatere in care vorbesti singur, care seamana cu scoaterea la tabla a elevului Bula, care e intrebat daca si-a facut lectiile, fara sa fie testat intr-o dezbatere in contradictoriu”, a apreciat Basescu.

El crede ca “formula de intrebari-raspunsuri” a fost gasita pentru a se evita “confruntarea directa intre candidati”.