Abundenta de pretendenti in cursa pentru ocuparea celor 42 de fotolii de prefecti si al unui numar egal de scaune de subprefecti tinde sa se transforme intr-o aglomeratie in care toata lumea se calca pe picioare, in unele cazuri inregistrandu-se chiar 10 concurenti pe post. Daca in teritoriu goana dupa ciolanul prefecturii provoca atat lupte-intestine intre colegii de alianta D.A.

, cat si conflicte cu noii parteneri de guvernare UDMR si PUR, la Bucuresti, negociatorii celor patru formatiuni politice sustin ca problemele sunt false, de vreme ce oamenii lor din judete trebuie sa se supuna deciziilor de la centru. De altfel, liderii au lucrat din plin in aceste zile pentru a atenua tensiunile locale si a linisti spiritele incinse ale colegilor lor de partid.

In ceea ce priveste finalizarea procesului de negociere a modului de impartire a acestor functii, unii lideri ai Aliantei s-au aratat optimisti dand ca data sigura ziua de astazi.

Acest lucru nu ii impiedica pe unii colegi din teritoriu sa poarte negocieri si discutii aprinse pentru nominalizarea persoanelor care vor ocupa functiile de prefect si subprefect, in unele locuri amplificand tensiunile deja existente.

Este cazul celor de la Bistrita-Nasaud unde, in randurile democratilor, lucrurile sunt tulburi datorita inlocuirii candidaturii lui Ioan Andreica, vicepresedinte PD, desemnat initial, cu Liviu Rusu, fostul primar al orasului Sangeorz Bai. Noua mutare a tensionat situatia din partid, intrucat nu toti membrii sunt de acord cu noul candidat.

La randul lor, membrii UDMR mizeaza pe liderul judetean Szilaghi Ioan, in cazul in care vor obtine fotoliul de prefect, insa nu au facut nominalizari pentru fotoliul de subprefect.

Intrarea in cursa pentru prefectura si a umanistilor ii nemultumeste pe aliatii locali, care nu pot uita faptul ca, datorita votului pro-PSD acordat de oamenii lui Voiculescu, au pierdut pe muchie de cutit functia de presedinte al Consiliului judetean.

Nominalizarea lui Dorin Popescu, fost deputat PNL, ulterior PUR, a creat si mai multe nemultumiri, in special intre liberali, care au obtinut in cele din urma promisiunea liderilor nationali ai partidului ca PUR nu va detine functii de conducere in Prefectura Bistrita-Nasaud.

Probleme, probleme...

Umanistii reprezinta sursa de tensiune si la nivelul judetului Bacau. Pe punctul de a se autodesfiinta dupa plecarea gruparii Stavarache la liberali, imediat dupa alegerile locale, filiala umanista a renascut insa, incercand sa-si impuna voit politica in judet, mai ales dupa intrarea la guvernare.

In prezent, trei liberali, Ioan Chiriac, Gabriel Berca si Adrian Iordache, doi democrati, Vasile Nistor si Constantin Avram, si un umanist, Petre Enasoaie, se afla in cursa pentru postul de prefect al judetului Bacau. La Buzau, unde exista cinci candidati, trei liberali, un democrat si un umanist, democratii au probleme in propria curte, generate tocmai de desemnarea noului prefect al judetului.

Dupa ce presedintele organizatiei judetene, deputatul Cezar Preda, a anuntat desemnarea avocatului Adrian Teodor Mocanu, Victor Mocanu, presedintele executiv al aceluiasi partid, a declarat ca sustine alti doi candidati: inginerul Dan Ranciog sau economistul Valeriu Alecu.

De asemenea, in zona Teleormanului, aliatii scrasnesc din dinti cand aud de ipoteza ca prefectul judetului Teleorman sa fie impus de la centru dintre candidatii PUR, in timp ce subprefect ar putea ajunge reprezentantul partidului Blocului National Democrat, Florica Mara, unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din judet.

Dupa coalizarea partidelor romanesti la nivelul judetului Covasna impotriva intentiei sale de a avea prefect, UDMR are de infruntat noi probleme, de aceasta data la Arad. Liderii locali ai Aliantei D.A. au anuntat, ieri, ca au solicitat intr-o intalnire avuta cu premierul Calin Popescu Tariceanu ca acesta sa numeasca un reprezentant al lor la conducerea prefecturii, asa cum a convenit Alianta D.A.

la nivel local, si nu unul al UDMR, cum au cerut reprezentantii Uniunii. La randul sau, presedintele UDMR Arad, Kiraly Andras, a declarat ca a nominalizat un candidat pentru functia de prefect, consilierul municipal Levente Horvath, dar ca nu a solicitat Uniunii la nivel central aceasta functie.

"Organizatia judeteana nu a facut o astfel de solicitare, nominalizarea Aradului s-a facut in urma unor discutii dintre liderii coalitiei formate la nivel central", a precizat Kiraly. Alianta D.A. Arad i-a nominalizat insa drept candidati pentru functia de prefecti pe liberalii Doru Sever Jurca, Valentin Paul Neamt si Adrian Nasui.

...da´s false, d-le!

Intrebat cum va reusi Alianta sa gestioneze tulburarile din teritoriu, vicele PD, Adriean Videanu, le-a catalogat drept "false probleme", deoarece, cel putin la nivelul partidului sau, liderii locali trebuie sa se conformeze deciziilor luate de catre Colegiul Director.

Videanu a precizat ca s-au purtat discutii cu colegii din filiale, reusindu-se dezamorsarea situatiilor conflictuale la nivelul unor judete precum Bistrita-Nasaud, Buzau sau Bacau, in timp ce la nivelul Brasovului, aliatii i-au convins pe umanisti sa renunte la scaunul de prefect in favoarea candidatului D.A. "Bineinteles, nu putem sa-i multumim pe toti.

Trebuie sa tinem cont si de doleantele partenerilor nostri de guvernare, UDMR si PUR", a mai spus Videanu, adaugand ca negocierile pentru desemnarea prefectilor vor fi finlizate in cursul zilei de astazi.

"Daca trebuie sa fie suparati pe cineva, trebuie sa fie suparati pe ei, pentru ca nu au avut performantele necesare pentru a fi desemnati", a conchis Videanu, referindu-se la nemultumirile ce se vor face auzite in randul perdantilor.