Procurorii Sectiei a II-a din cadrul Parchetului National Anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva lui Mihai Ilie, vicepresedinte al Bancii Comerciale Romane, in legatura cu acordarea nelegala de credite. Initial, procurorii l-au audiat, incepand cu ora 10.

00, si au dispus, totodata, inceperea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la acordare de credite in neconcordanta cu legislatia in vigoare si normele financiar-bancare, asociere in vederea comiterii de infractiuni si complicitate la inselaciune.

In cursul anchetei s-a constatat faptul ca vicepresedintele BCR, impreuna cu alte persoane cu functii de conducere, decizie si control in cadrul bancii, ar fi contribuit, cu stiinta, la crearea, organizarea, planificarea si desfasurarea activitatii de creditare in conditii nelegale sau cu incalcarea normelor de creditare bancara in cadrul BCR Sucursala Novaci, din judetul Gorj, si Sucursalele

sector 4 si 6 ale BCR Bucuresti.

Astfel, in calitatea si functia avuta in cadrul bancii, Mihai Ilie, prin intermediul altor directii din banca aflate in subordine, indrumare si control ar fi avut posibilitatea cunoasterii in permanenta a tranzactiilor bancare efectuate de cele cinci societati comerciale reprezentate de Mathyas Gabriel Viorel si aflate in stransa legatura cu societatile comerciale din judetul Valcea, reprezentate

de Marin Ion, societati a caror creditare s-a facut prin intermediul BCR Sucursala Novaci, judetul Gorj.

Cad pe capete

Audierea vicepresedintelui Mihai Ilie ar avea legatura cu cazul de frauda de la Novaci-Gorj si survine recentei inceperi a urmaririi penale, de catre procurorii Parchetului National Anticoruptie, a unor salariati ai BCR din sucursalele sectoarelor 6 si 4 ale Capitalei si din Centrala bancii.

La sfarsitul lunii februarie, procurorii PNA i-au pus oficial sub acuzare pe Mihai Hajdu - directorul Sucursalei BCR sector 6 Bucuresti, Elena Mogoi - contabil- sef si membru al Comitetului director al bancii, Maria Gologan - jurist si membru al Comitetului director, Virginica Voicu - sef serviciu credite si membru al Comitetului Director, si pe Luminita Rais - ofiter de credite.

Reteaua de creditari ilegale

Cei cinci sunt acuzati de acordare a unor credite cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, neurmarirea destinatiilor pentru care acestea au fost contractate, complicitate la inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni.

Aceste fapte ar fi fost comise in legatura cu modul de aprobare a 291 de credite, in valoare totala de peste 1.200 miliarde de lei. Intreaga activitate infractionala ar fi avut drept scop favorizarea unor societati comerciale reprezentate de omul de afaceri bucurestean Gabriel Viorel Matyas.

Luni, a fost pus oficial sub acuzare fostul director al Directiei de Metodologie si Managementul Riscului din Centrala Bancii Comerciale Romane, Laurentiu Treapat, in legatura cu acordarea preferentiala de credite catre oameni de afaceri.

Prima a fost BCR Novaci

Procurorii Sectiei a II-a din cadrul Parchetului National Anticoruptie au declansat urmarirea penala impotriva lui Mihai Laurentiu Treapat pentru complicitate la acordare de credite cu incalcarea normelor bancare si a legislatiei, complicitate la inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni.

Potrivit surselor citate, Treapat ar fi implicat in acordarea nelegala de catre Sucursalele BCR Sector 6 si Sector 4 din Bucuresti a unui numar de 291 de credite de scont, totalizand peste 1.200 miliarde de lei, in favoarea societatilor controlate de Gabriel Viorel Matyas si Paul Petre Tardea, acordate in perioada ianuarie 2002-aprilie 2003.

Chiciu: BIR si RIB sunt doua banci reprezentative

Alexandru Chiciu - procuror-sef al Sectiei a II-a, Parchetul National Anticoruptie ne-a declarat referitor la acest caz : "Este una dintre cele mai complexe cauze aflate pe rolul Sectiei a II-a. Procurorii au mers pe urma banilor, respectiv a celor 2.000 miliarde lei, acordati unei sucursale din Gorj de centrala B.C.R. in perioada 2002-aprilie 2003.

Noi nu ne-am oprit la simpli functionari bancari, am mers spre varful piramidei, iar cercetarile nu se opresc aici. Arat ca am fost sprijiniti atat de Directia de Supraveghere din BNR, cat si de conducerile Bancii Comerciale Romane si RIB, care ne-au pus la dispozitie toate datele si actele solicitate.

Aceste banci sunt reprezentative, puternice in sistemul bancar romanesc si impreuna cu reprezentantii acestora am luat masuri pentru acoperirea prejudiciilor si rambursarea creditelor".