Cu sase luni in urma, redactorul-sef al ziarului Adevarul, Cristian Tudor Popescu, analiza cu detasare problemele ridicate la vremea respectiva de jurnalistii de la "Romania libera" si "Evenimentul Zilei", care atrageau atentia asupra pericolului imixtiunii patronilor in politica editoriala a publicatiilor lor.

In editoriale si interviuri pe la televiziuni, CTP lasa sa se inteleaga ca jurnalistii de la "Evenimentul zilei" si "Romania libera" nu au nici un motiv sa protesteze daca patronii le cer sa nu mai critice partidul de guvernamant.

Asa e in capitalism, conchidea cinic presedintele Clubului Roman de Presa, o institutie de aparare a drepturilor patronilor din presa, mai putin a jurnalistilor simpli.

CTP nu avea pe atunci habar ca peste doar sase luni urma sa scrie in propriul ziar fraze ca acestea: "Vanzarile sunt in crestere, prestigiul ziarului este la cea mai inalta cota, Adevarul ramane crucisatorul presei romanesti, analitic, serios si impartial intr-o mare de presa pestrita si propagandizata pe o parte sau cealalta.

Cine sa-l poata convinge, in astfel de conditii, pe actionarul principal sa loveasca in echipa Adevarului?".

Sunt exact argumentele pe care jurnalistii de la "Evenimentul Zilei" le invocau in octombrie 2004 in sprijinul tezei lor, potrivit careia schimbarea lui Cornel Nistorescu e manata de interese obscure ce nu au nici o legatura cu performantele ziarului lor.

Daca similitudinile dintre cele doua momente au fost prezentate chiar de redactorul-sef de la Adevarul, presa a mai adaugat la acestea si alte cateva detalii.

Tot in editorialul sau de ieri Cristian Tudor Popescu scria ca in spatele incercarii de inlaturare a sa din functie s-ar afla Viorel Hrebenciuc, vicepresedinte PSD. Potrivit presei, relatia dintre Hrebenciuc si Adevarul ar fi legata de modul in care Dumitru Tinu ar fi achizitionat actiunile de la Adevarul.

Presa a speculat ca banii necesari cumpararii actiunilor ar fi fost pusi la dispozitie de Viorel Hrebenciuc. Toate aceste speculatii nu au putut fi dovedite pana la aceasta ora.

Inchei tot cu un citat din CTP de acum sase luni, dintr-o emisiune tv: "Ca linia politica o fac redactorii de la "Evenimentul zilei" este, dupa parerea mea, o reminiscenta comunista.

In nici o fabrica liniile tehnologice si politica de productie a fabricii nu le hotarasc muncitorii, din cate stiu eu! Daca renuntam la modelul comunist, o hotaraste patronatul impreuna cu marketingul si cine mai e pe acolo. Deci, daca acceptam asta la fabrici, de ce nu acceptam asta la un ziar?".

Evenimentele din aceste zile de la Adevarul par sa-i dea dreptate lui Cristian Tudor Popescu.