Fata de anii trecuti, cind politicienii isi imparteau bisericile la care sa mearga in noaptea de Inviere, anul acesta oamenii politici nu s-au mai inghesuit sa iasa in public de Paste. In schimb, romanii de rind s-au grabit sa ia lumina, dar si sa intinda mese copioase.

Palatul Patriarhiei a fost luat cu asalt de mii de credinciosi veniti la slujba de Inviere, oficiata de Patriarhul Teoctist. Nerabdatori sa ia lumina si sa puna capat postului, oamenii au umplut curtea neincapatoare a resedintei patriarhale, cea mai mare parte dintre ei raminind in afara incintei, unde au putut urmari slujba pe un ecran urias.

Daca in anii trecuti, in noaptea de Inviere, de la Patriarhie nu lipseau oameni politici precum Ion Iliescu, Adrian Nastase, urmariti de camerele de luat vederi ale televiziunilor, anul acesta, politicienii nu s-au mai afisat la slujbe. Presedintele Traian Basescu a fost ocupat cu criza ziaristilor luati ostatici in Irak si a preferat sa stea cu familia, nu in mijlocul multimii.

„Nu pot sa explic de ce a ales aceasta varianta. Cind vine vorba de Sarbatori nu se sfatuieste cu mine, ci cu doamna Maria", spune Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvint al presedintiei, completind ca in duminica Pastelui, presedintele a fost la Cotroceni si s-a intilnit cu celula de criza.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a avut un motiv intemeiat, fiind catolic el nu a sarbatorit Invierea la sfirsitul saptaminii trecute.

Bataia la ordinea zilei

Romanii de rind au preferat sa iasa la iarba verde si sa manince pe saturate. Numai in Bucuresti Serviciul de Ambulanta a primit peste 800 de solicitari intr-o singura zi. Fie ca au mincat prea mult, fie ca au fost neatenti la volan, oamenii au chemat salvarea.

Medicii de la Spitalul Universitar din Bucuresti sustin ca cele mai multe persoane care au ajuns la Camera de garda au fost victime ale agresiunilor. Un barbat a fost ranit cu o sabie ninja, o femeie si-a injunghiat de trei ori sotul, iar un alt barbat a fost ranit tot cu un cutit.

Gaze lacrimogene in biserica

In Gorj, la Tirgu-Carbunesti, linistea slujbei din noaptea de Inviere de la Biserica „Sfintii Voievozi Mihail si Gavril" a fost perturbata de gestul necugetat al unui tinar care a descarcat continutul unui tub de spray cu gaze iritant-lacrimogene in antreul bisericii.

Conform precizarilor agentului Adrian Nistor din cadrul Politiei orasului Tirgu- Carbunesti, in urma incidentului nu au existat victime care sa necesite spitalizarea, fiind demarate, totodata, cercetarile pentru identificarea faptuitorului.