Democrati pur singe sau cu deschidere spre curentul popular? Membrii PD decid, astazi si miine, daca modifica statutul in asa fel incit sa poata schimba doctrina formatiunii.

Daca vor aproba modificarea ce permite candidatilor la sefia partidului sa prezinte si motiuni de alta orientare decit social-democrata, in iunie, la Conventia Nationala, PD ar putea sa se transforme intr-un partid cu doctrina populara. Daca, fireste, presedintele va fi ales pe baza unui astfel de document.

Liderii PD par sa fie de acord cu ideea schimbarii statutului. Ei sustin ca, astfel, membrii vor avea posibilitatea sa dezbata pina in iunie, la Conventia Nationala, daca partidul adopta linia populara sau o tine pe calea social-democrata. Senatorul Maria Petre declara ca modificarea statutului e necesara deoarece actualul act e prea restrictiv. Vicepresedintele Radu Berceanu are aceeasi opinie.

"Eu am fost cel care, intr-un fel, a facut propunerea. In comisia de statut dinaintea Biroului Permanent National au existat doua variante de natura tehnica: daca sa deschidem posibilitatea de a se depune diverse motiuni sau a ramine pe actuala varianta.

Parerea mea e ca ar trebui creata posibilitatea depunerii unei motiuni populare ca sa vedem daca cineva vine cu un astfel de text, daca el are un adept, o mie sau o suta. E o dezbatere necesara in partid, asa ca ar trebui sa eliminam acest capac administrativ", a afirmat Berceanu.

Principalul promotor al ideii de schimbare a doctrinei este vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde, care a afirmat, in cadrul unei emisiuni televizate, ca ar avea si sustinerea unui grup din interiorul partidului. Contactat telefonic, fostul ministru al apararii a refuzat sa ofere detalii suplimentare, motivind ca dezbaterea trebuie sa aiba loc "cu o anumita discretie", in interiorul partidului.

Popularii sint majoritari in Parlamentul European, unde detin 272 din cele 732 de locuri.