Pe 29 iunie 2005 ar trebui sa intre in vigoare noul Cod Penal. Numai ca, in urma mai multor contestatii, a fost admisa de Curtea Constitutionala exceptia de neconstitutionalitate a respectivului proiect. Si, in al doilea rand, articolele privitoare la renuntarea la pedeapsa sunt discriminatorii.

In cazul anumitor infractiuni, instanta poate sa nu aplice pedeapsa cu inchisoare (pana la 5 ani) daca prejudiciul cauzat a fost acoperit sau daca inculpatul dovedeste ca poate acoperi prejudiciul. Ceea ce ar insemna ca bogatii nu vor face inchisoare, iar saracii isi vor executa pedeapsa. Fara a mai pune la socoteala ca marii rechini ar putea scapa nepedepsiti.

Acest lucru a fost prezentat, ieri, la conferinta de presa de la Ministerul Justitiei, de secretarul de stat Mihai Eftimescu.

Acesta a declarat ca s-au primit cereri de amanare a aplicarii noului Cod Penal de la 12 Parchete si 11 Curti de apel. In acelasi timp, Ministerul Justitiei nu vrea sa mai intervina, pentru a nu fi acuzat din nou de ingerinta in actul de justitie.

S-ar putea bloca aplicarea noului Cod Penal prin ordonanta de urgenta, dar Ministerul Justitiei prefera sa supuna spre dezbatere problema atat Consiliului Superior al Magistraturii, cat si Inaltei Curti de Casatie si Justitie.