Manea Manescu, fost prim ministru ceausist, intre anii 1974 si 1979, cel care va ramane in istorie ca fiind omul care i-a pupat mana lui Nicolae Ceausescu inainte ca acesta sa fuga cu elicopterul in decembrie 89, a devenit zilele acestea cetatean de onoare al oraselului Moreni.

Onoarea i-a fost acordata de catre primarul localitatii, Vasile Goran, membru PSD.

Pentru cine nu isi aminteste, Manea Manescu este atestat de catre specialistii in istorie recenta si ca fiind primul din sirul liderilor comunisti care au admis si au facut posibila apologia Elenei Ceausescu.

Intr-un articol din Scanteia, din 1979, Manescu este cel care prezinta un discurs in care, in numele guvernului - pe atunci Consiliul de ministri, o defineste pe sotia lui Ceusescu "remarcabil exemplu de militant comunist pentru libertatea si independenta patriei" si "stralucitor om de stiinta".

Moreni este o localitate micuta, ridicata la rang de municipiu de catre guvernarea PSD. La momentul respectiv, se intampla in 2003, si Ion iliescu, si Adrian Nastase au fost declarati cetateni de onoare. Acum primarul de Moreni spune ca "Manea Manescu a facut gimnaziul aici, a contribuit substantial la infiintarea in orasul nostru a societatii Automecanica Moreni si a fabricii de confectii".

Dar mai multi oameni care au capatat notorietate in regimul comunist au devenit in zilele noastre cetateni de onoare. Unii dintre ei se poate spune ca detin colectie de astfel de titluri. Ion Iliescu are diplome de la Bucuresti, Craiova, Oltenita si din alte localitati. Imediat dupa el troneaza in top Adrian Paunescu.

El a devenit cetatean de onoare al Craiovei o data cu Iliescu, Fanus Neagu si Mircea Dinescu, insa mai beneficiaza si de recunostinta exprimata de localitatea Treznea, pentru contributia sa la ridicarea Monumentului martirilor ucisi in septembrie 1940 de fortele horthyste, precum si pentru revenirea acestei localitati la statutul de comuna si la rangul de localitate martir a neamului romanesc.

Unele notabilitati dau insa dovada de exces de zel. Este cazul alesilor PSD ai Salistei, mosita ca oras de catre Iliescu, Nastase si Paunescu si unde intr-o singura zi au fost decorati 33 de lideri locali si de la centru ai PSD. Intre ei, un alt fost demnitar comunist, Octav Comanca.

Dar liderul PSD a fost distins cu diploma de cetatean de onoare si la Botosani, pe vremea cand era ministru al Administratiei Publice, dar si de catre consatenii sai din satul natal Talpa. Si aici, alesii care l-au onorat erau de la PSD.

Pentru Ticu Dumitrescu, presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, aceasta situatie este explicabila.

"Cei care conduc tara, la nivelul institutiilor statului, in Parlament, majoritatea lor provin din esaloanele doi, trei ale ierarhiei comuniste sau sunt odraslele fostilor activisti comunisti sau securisti", a apreciat Dumitrescu, coroborand aceasta stare de lucruri cu existenta unui anumit mental ramas neschimbat de pe vremea vechiului regim la nivelul unei parti a cetatenilor.